Debreczeni Sauvignon Blanc Barrique 2009

Illata tökéletes SavBlanc, tanítani lehetne. Nem nyomja el a fa, pedig hordóban érett. Koncentrált cucc, többre vágyóknak.

A várban leltem erre a finomságra (mint sok más mindenre is), és tetszett. Elsőre azt gondoltam: nem lesz túl meglepő egy újabb etyeki SavBlanc, de tévedtem. Kiugrik a pohárból az illat, bodza, vágott fű, csalán és valami édeskés fehérvirág is.

Itt még a 2007-es palackban

Aztán jön az íz, hasonlóan intenzív, nagyon érett alapanyagra utal, koncentrált. Domináns az egres, zöldfűszerek, és az érett fehérhúsú gyümölcsök. Édességet érezni, először maradék cukorra tippelek, később kiderül, hogy az alkohol adja, ami majdnem 16-os (!). Érdekes, de nem érezni, állja a sarat a sav és a test. Még nincs a boltokban, összesen 496 palack van belőle (a képen még a 2007-es palackban, ahogy én kóstoltam), 3500 Ft körül lesz kapható, nekem 3,5 szép csillag így.

Hozzászólások

 1. akov mondta

  Soha, de soha nem tudott egyetlen hazai Sauvignon Blanc sem meggyőzni arról, hogy ezt a bort hordóba kell tenni (Hollóvár sem). Mindent klasszikus aromáját elveszíti ez a fajta a hordóban. Talán azért csinálják ezt, mert nem ittak még egy kiválló Puilly-Fume-t. El kell hinni, hogy megfelelő alapanyagból tartályban is lehet nagy bort készíteni… (ld. Chablis, PF, Sancerre, stb.).

 2. Kántorbandi mondta

  Igen, azt hiszem egyet kell, hogy értsek. Viszont itt elég megtévesztő a “Barrique” szó… Nem nagyon érezni a fát. Legalábbis, amit a várban ittam, abban nem nehezedett rá.

 3. honda-001 mondta

  Kedves Akov!

  Soha ne mond,hogy soha légyszíves!
  A bor valóban különleges és ezt mi sem példázza jobban,hogy pontosan egy hét alatt elfogyott a tétel.Mivel kereskedelmi forgalomban már nem tudod megvenni így egy palack közös kóstolására a vendégünk leszel,amikor időpontot tudunk egyeztettni.Egyébként tartályban lett erjesztve mindössze 5 és fél hónapot töltött hordóban,így csak szépen kikerekítette a testet és az alkoholt.
  Üdvözlettel:Vass Ildikó
  Debreczeni pincészet

Minden vélemény számít!