• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

DS esték – 1. rész

2016-07-25 ● Kodela Mia

Lesz egy ilyen sorozat szerintem. Én a Drop Shop-ban, ahogy borokat kóstolok, hol valami tematika szerint, hol csak úgy, ahogy a kedvem tartja vagy ahogy ajánlják nekem.

Semmi nagy cikk vagy világmegváltó gondolatok, ez tényleg egy hétköznap este lenyomata a kedvenc borbáromban, a pultnál, sokszor barátokkal együtt. Meg egyébként sem akarok mindig kitalálni egy sztorit hozzá. Hát így.

Domaine La Haut Févrie, Muscadet 2014

Könnyed, citrusos bor, frissítő, zöldes aromákkal, kis szénsavval. Ringló, zöld barack, citrus, szép ásványosság, fanyar ízek. Jó egyensúly, friss, élénk savakkal, 12% alkohollal. Könnyen iható, ?semmi különös? bor, de mégis szép egységet alkot, különösebb bonyolultság nélkül is.

IMG_7178

Terlan Pinot Bianco 2015

Weissburgunderről van szó, ami kerekebb, lágyabb, mint az előző muscadet. Citrus, kis sárgadinnye, némi trópusi gyümölcsös felhang a fehérhúsú gyümölcsök mellett, ásvány. Érett alapanyag, a sav közepes, hiányzik belőle a lendület, az alkohol (13,5%) nekem kilóg.

Bott Frigyes, Sauvignon Blanc 2015

Először a cukorkás, karamelles íz jön, lágyan indul, de mögötte azonnal ott teremnek a szép feszes savak. Fehérhúsú gyümölcsök, alma, barack, zöldfűszer, ásvány, citrushéj, kis só, banán. Nagyon kerek bor, rétegzett, szép egyensúllyal és lendülettel. Egyensúlyos a szerkezet és az ízek is, a friss gyümölcsök mellett a kis édesség szépen egészíti ki az aromákat.

IMG_7180

Tement, Pinot T. 2013

Weissburgunder ez is, ráadásul félig szűretlen. Ennek megfelelően homályos színű, ízben élesztős, sós karakter, meszesség, nem túl sok fehérhúsú gyümölcs, gyömbér. A cseresség érdekes textúrát ad neki, kicsit krémes is, az aromái pedig kellően izgalmasak. Egyensúlyos, élénk savval, 13% alkohollal.

Domaine Saint Préfert, Clov Beatus Ille 2014 (Cotes du Rhone)

Enyhe illóval nyit, mögött találkozunk a gyümölcsökkel, erdei bogyósok, szeder, meggy, cseresznye, feketebors, kis só, ásványosság, édesfűszerek. 14% alkohol, még nyers tannin, viszonylag könnyed szerkezet, élénk savak. Hagyjunk neki időt, ha most isszuk, akkor szellőztessük, de az sem fog ártani neki, ha eltesszük.

IMG_7181

Címkék: Bott Frigyes, Domaine La Haut Févrie, Domaine Saint Préfert, Drop Shop, tement, Terlan

← Hold and Hollo ? UPPP Zétától Zétáig ? Holdvölgy kóstolóest →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl
Loading
00:00 / 39:05
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!