DS esték – 1. rész

Lesz egy ilyen sorozat szerintem. Én a Drop Shop-ban, ahogy borokat kóstolok, hol valami tematika szerint, hol csak úgy, ahogy a kedvem tartja vagy ahogy ajánlják nekem.

Semmi nagy cikk vagy világmegváltó gondolatok, ez tényleg egy hétköznap este lenyomata a kedvenc borbáromban, a pultnál, sokszor barátokkal együtt. Meg egyébként sem akarok mindig kitalálni egy sztorit hozzá. Hát így.

Domaine La Haut Févrie, Muscadet 2014

Könnyed, citrusos bor, frissítő, zöldes aromákkal, kis szénsavval. Ringló, zöld barack, citrus, szép ásványosság, fanyar ízek. Jó egyensúly, friss, élénk savakkal, 12% alkohollal. Könnyen iható, „semmi különös” bor, de mégis szép egységet alkot, különösebb bonyolultság nélkül is.

IMG_7178

Terlan Pinot Bianco 2015

Weissburgunderről van szó, ami kerekebb, lágyabb, mint az előző muscadet. Citrus, kis sárgadinnye, némi trópusi gyümölcsös felhang a fehérhúsú gyümölcsök mellett, ásvány. Érett alapanyag, a sav közepes, hiányzik belőle a lendület, az alkohol (13,5%) nekem kilóg.

Bott Frigyes, Sauvignon Blanc 2015

Először a cukorkás, karamelles íz jön, lágyan indul, de mögötte azonnal ott teremnek a szép feszes savak. Fehérhúsú gyümölcsök, alma, barack, zöldfűszer, ásvány, citrushéj, kis só, banán. Nagyon kerek bor, rétegzett, szép egyensúllyal és lendülettel. Egyensúlyos a szerkezet és az ízek is, a friss gyümölcsök mellett a kis édesség szépen egészíti ki az aromákat.

IMG_7180

Tement, Pinot T. 2013

Weissburgunder ez is, ráadásul félig szűretlen. Ennek megfelelően homályos színű, ízben élesztős, sós karakter, meszesség, nem túl sok fehérhúsú gyümölcs, gyömbér. A cseresség érdekes textúrát ad neki, kicsit krémes is, az aromái pedig kellően izgalmasak. Egyensúlyos, élénk savval, 13% alkohollal.

Domaine Saint Préfert, Clov Beatus Ille 2014 (Cotes du Rhone)

Enyhe illóval nyit, mögött találkozunk a gyümölcsökkel, erdei bogyósok, szeder, meggy, cseresznye, feketebors, kis só, ásványosság, édesfűszerek. 14% alkohol, még nyers tannin, viszonylag könnyed szerkezet, élénk savak. Hagyjunk neki időt, ha most isszuk, akkor szellőztessük, de az sem fog ártani neki, ha eltesszük.

IMG_7181

Minden vélemény számít!