• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Egy jó édes Rioját?

2012-03-09 ● Kántor Endre

Hagyománya ugyan lehet a természetesen édes Riojának, de valljuk be: a kutya se hallott róla eddig. Most azonban elkezdtek vele komolyabban, kereskedelmi szinten is foglalkozni egyes pincék.

A nagy, komolyabb vörösökről ismert régióban két pincészet is komolyabban elkezdett a kései szüretelésű édesborokkal foglalkozni. A Dinastía Vivanco, Rioja Altában és a Bodegas Loli Casado, Rioja Alavesában a pionírjai a helyiek által csak supuradosnak nevezett kései szüretelésű édesbornak.

Ezt hagyományosan a télen, padláson megaszalt szőlőkből készítik, az ilyen desszertbor különleges alkalmakra szól, írja a Decanter. A nemespenész sem ritka, a Dinastía Vivanco négy fajtából készült Colección Vivanco 4 Varietales Dulce de Invierno 2009-ese (tipikusan rövid, lényegre törő spanyol név) részben botritizált tempranillóból, gracianóból, garnachából és mazuelóból áll, az Ebro folyóhoz közel eső (pára = penész) El Cantillo nevű területről származik.

A borász, Rafael Vivanco (bordeaux-i nevelés) francia tölgyben érlelte a borokat, majd 12 hónapos palackérés következett. Ami érdekes: jelenlegi szabályozás miatt, a négy markáns színanyagú összetevő ellenére kereskedelmi forgalomba rozéként kerül, és halvány narancsszínű.

A Bodegas Loli Casado nagy élharcosa az autochton fajtáknak, ezért viurából (másik nevén macabeo, a Cava egyik alapja a parellada és a xarel.lo mellett ? Languedoc-Rousillonban ebből készül a vin doux naturel, amely a nevével ellentétben nem természetes, hanem erősített édes bor) készített supuradost.

Mindkét pince tőkén aszalta a gyümölcsöket, nem a hagyományos, padláson, szalmán való szárítás módszerét alkalmazták. A Bodegas Loli Casado bora 12 euró körül, a Dinastía Vivanco ?rozéja? 21 euró körül kapható.

Rioja borvidék szabályzata éppen most van módodulóban, pont a supurados miatt: jelenleg félédes és édes fehérek és rozék készülnek, édes vörösök nem. Az új szabályozás szerint félszáraz és félédes vörösöket is készíthetnek, ill. forgalmazhatnak a pincék.

Címkék: Bodegas Loli Casado, botritisz, Dinastía Vivanco, édes, garnacha, graciano, mazuelo, nemespenész, rioja, spanyol, spanyolország, supurados, Tempranillo, viura

← Fél lábbal Chilében Perrot-Minot Gevrey Chambertin 2005 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!