• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

bor ● sör ● párlat ● kávé ● gasztro ● bárkultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

Fél lábbal Chilében

2012-03-05 ● borravalo.hu

Sokat gondolkoztam azon, hogy mivel kezdjem: sopánkodjak, vagy áradozzak. Sopánkodjak azon, hogy nálunk nem működik a marketing fele ennyire sem, vagy azon, hogy minőségben és árban versenyképes termékek szűkítik tovább a magyar bor piacát? Áradozzak arról, hogy milyen viszonylagos lazasággal „összedobtak” egy harminc napos programsorozatot a szervezők, ami mögé szintén viszonylagos lazasággal odaáll Chile igazán szimpatikus magyarországi nagykövete, Rodrigo Nieto Maturana?

Egyiket sem teszem, megpróbálok inkább objektív maradni. Tehát van egy Chile Wein Import nevű társaság, akik – nem találnátok ki! ? borokat importálnak Chiléből. A helyi, amúgy sem gyenge marketingerőkkel és a nagykövetséggel megtámogatva mutatják be nekünk Chile értékeit.

Nem csupán a borét, mert a programsorozatban lesznek filmvetítések, kiállítások, szombat esti bulik is. A nagykövet úr és az ügyvezető (José Francisco Lattes Zubicueta, aki olyan jól beszél magyarul, hívhatnák Lantos Józsefnek is) köszöntőjéből a lényeg az, hogy szeretnének a kultúrájukból adni egy darabot, ami ezen az íven sikerülni is fog.

A beszédek után falatkák és a szortiment egy részének kóstolása következett.

Pár szóban a borokról. Az újvilágiakat általában fenntartással kezelem (általánosítás, hiba, tudom), de sokszor tapasztalom az egyszerűen azonosítható (csinált) jegyeket és az élelmiszeripari hozzáállást.

Ez csak kis részben volt igaz (talán a cabsav-syrah rozé volt egyedül kissé idegen, plasztik, ugyanakkor nagyon fogyasztóbarát, gyümölcsös és kirobbanó, ha nem vájttorkúskodunk). Egyébként sem koncentrálnak a nagyokra, kis „családi” pincéket hoztak el (a pár tízezer palack és néhány száz hektár jelenti a családi volument).

Izgalmas volt a Villard Estate sauvignon blanc-ja, talán a sorban a legizgalmasabb: nem volt semmi harsogó, fajélesztős csalánkoktél, visszafogott illat és jó szerkezet, izgalmas, érett gyümölcsös lecsengéssel.

A Vina Tarapaca Chardonnay az én ízlésemnek kissé túlságosan sokat találkozott tölggyel, ez a pörkölt, toastos, krémes karakter viszont nagyon piacossá teszi és ételekhez is könnyen párosítható. Talán a KNW chardonnay hasonítható hozzá, azt nagyon lelkesen fogadta a közönség.

A Vina Tres Palacios 2009-es carmenére kissé fiatal még, nem is túl bonyolult darab, még feküdnie kell, a Laura Hartwig Carmenére viszont hozza a szofisztikáltabb újvilágiak gyümölcsösségét, koncentrációját. Kifejezetten szép bor, aránytévesztéstől mentesen.

A falatkák közül a halas-hagymás (még a hagymával együtt sem borgyilkos), valamint az empanadas (tésztába csomagolt húsos batyu) ízlett a legjobban, amit a nagykövet úr felesége maga készített a társaságnak.

Volt egy piscóból (gyakorlatilag quebranta törköly) készült koktél is, amiről lemaradtam (vezettem, köpnöm kellett, koktélt meg nem köpködünk ki). Az illata izgalmas volt, úgyhogy valamelyik pisco-partyn biztosan feltűnök majd.

Kiknek javaslom részt venni valamelyik rendezvényen? Kísérletezőknek, a bor mellett más „művészeti” ágak iránt is érdeklődőknek, vagy simán a partyra vágyóknak (a Pisco night-ok állandó helyszíne szombatonként tudtommal a Boutique Bar). A dogmatikusok persze elutasítóak lesznek és bár fél lábbal én is közéjük tartozom, most fél lábbal Chiléhez is.

A részletes programsorozat itt.

Címkék: carmenere, Chile, Laura Hartvig, Pisco, quebranta, Újvilág, Villard Estate, Vina Tarapaca, Vina Tres Palacios

← Bodorka 2010 Egy jó édes Rioját? →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Whisky: a hagyomány él, de erősödik a koktél trend

Konc vs. Cibere – farsang és böjt

Márciusi ifjak és a szabadság bora

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet



Mi az, hogy ital/bár kultúra? Egyáltalán, miért kell a borokról, sörökről, párlatokról vagy kávékról kóstolójegyzetet írni? Inni kell, és kész, nem? De.
Persze, mi azt gondoljuk, hogy közben keresni kell a jót, a még jobbat, a tökéletest - ha van olyan. A kultúra a civilizáció építőeleme. Ahogy az irodalomban vagy zenében, az italok és ételek terén is lehet alkotni, és a tökélyre törekvő alkotást megérteni. Közben pedig lehet inni is - ünnepkor, lazításnak, búfelejtésre - hisz ez is kultúránk része. Főleg akkor, ha kulturáltan csináljuk. Ezért vagyunk mi: hogy megmutassuk mit és hogyan érdemes. Hogy mikor, az rátok van bízva...
  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Keresés

Archívum

Facebook közösség

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!