Egy sor Balassa

Balassa István 2015-ös borait egy sorban kóstolni remek október 23-ai program volt, valószínűleg a legjobb, amit egy ünnepre ki lehet találni. És persze a plusz egy palack aszú, ami megkoronázta az egészet.

Azért jó, ha az embernek olyan barátai vannak, akik sokat járnak Hegyaljára és Tokaj szakértők, mert olykor kapnak egy-egy ilyen sort, mint amit most kóstoltunk. Szerencsére Furmintfan kolléga úgy gondolta, hogy megosztja velünk is az élményt, így miután kibeszéltünk minden boros pletykát és újdonságot, – és ezzel együtt soha többet nem merem leírni, hogy ásványos lenne egy bor – nekiláttunk teljesíteni a „feladatot”.

IMG_8234

Szóval ’15-ös Balassák és plusz egy aszú.

Balassa Nyulászó 2015
Illatban némi termálosság, ízben fehérhúsú gyümölcsök, édesfűszerek, vanília. A parfümösség, a szép szerkezet és komplexitás most is benne van, de valamiért nem a legjobb formáját mutatta, visszakóstolásra vár egy más alkalommal. Van ilyen.

Balassa Betsek Andezit Furmint 2015
Felfedeztük, hogy a Balassa borok egy részének meghatározó aromajegye a málna, és tényleg, ebben a tételben is kiütközött. Mellette ringló, körte, édesfűszerek, még némi ananász is érezhető. Édes karaktert kap a maradékcukortól, gazdag aromák, komplex, hosszú lecsengésű tétel, jól egyensúllyal (13,5% alkohol), igazán szép hordós jegyekkel.

Balassa Betsek Kvarc Furmint 2015
Fehérhúsú alma, őszibarack, némi trópusi gyümölcs, sósság, málna, kis füstösség. Évjáratot meghazudtolóan élénk savak, jó egyensúly jellemzi, nekem a hordó itt még beépületlenebb, zárkózott is volt most, kell a bornak az idő. De már most is nagyon tetszik, valószínűleg idővel még jobb lesz.

Balassa Betsek Riolit Furmint 2015
Sárgabarack, mandarin, sósság, citrus, kandírozott citrushéj, fehér virág, lehet hogy csak Táncoló Medve beszélte be nekünk ügyesen, de most már ebben is málnát érzek. Lendületes a sav, az 1,5 g/l maradékcukor pont szépen ellensúlyoz, a hordós jegyek itt is kiemelkednek még. Az alkohol nekem kicsit kilóg belőle, de idővel gazdag és nagy bor lesz, azt most is érezni.

IMG_8236

Balassa Mézes-Mály Villő Furmint 2015
Nem az elején kéne, de muszáj azzal kezdenem, hogy egy csodálatos bor. Komplex, koncentrált, elegáns, hosszú lecsengésű, rétegzett. Alma, körte, vanília, édesfűszerek, pörkölt jegyek, kandírozott citrus, fehértea, akácméz, só, menta. Tele van ízzel, a szerkezetre sem lehet panasz, még a 14,5% alkohol is jól áll neki, a savszerkezet pedig pazar. Kétség sem fér hozzá, hogy csak még jobb lesz idővel.

Balassa Betsek Andezit Hárslevelű 2015
Körte, fehérvirág, citrus, némi trópusi íz is keveredik hozzá, méz. Visszafogott és elegáns, szép egyensúllyal, élénk savakkal. A hordós jegyek itt nem tolakodnak az előtérbe, ahogy a 2,7 g/l maradékcukor is szépen támasztja alá a szerkezetet.

Balassa Betsek Kvarc Hárslevelű 2015
Málnacukor, fehérvirág, fehérhúsú gyümölcsök, kandírozott citrushéj. Kicsit édesebb és koncentráltabb az Andeztinél, kifejezetten selymes textúrájú, visszafogottabb savakkal rendelkező tétel. Hosszú lecsengés, szép rétegzettség jellemzi, nagyszerű volt.

IMG_8233

Balassa Villő 6 Puttonyos Aszú 2013
Azért ez is mindig egy hűha élmény. Vajas, mézes, körte, feketetea, sárgabarack, kandírozott narancshéj és papaya, mogyoró, dió, narancslekvár. Elképesztő komplexitást és koncentráltságot mutat, elegáns tétel, hosszú lecsengéssel. 240 g/l maradékcukor, 10,5% alkohol, a szerkezetre nem lehet panasz, mert a savak szépen ellensúlyozzák, ahogyan a sósság is.

Köszönet Furmintfannak a Borrajongótól (és persze Balassa Istvánnak), hogy kóstolhattam a sort!

Minden vélemény számít!