Ezek idén a Balaton legjobb alapanyagai

Kiderült mik a Balaton régió legjobb alapanyagai 2016-ban: ha még nem hallott a balatonfenyvesi Angus marháról és a vászolyi sajtról, itt az ideje megjegyezni ezeket a kiemelkedően jó minőségű hazai termékeket és persze a termelőket is. 

Ők voltak ugyanis azok, akiket a Balatoni Gasztrotérkép vendéglősei és séfjei a legkiemelkedőbbnek tartottak ebben az évben, figyelembe véve a folyamatos, megbízható minőséget, szállítási kapacitást, és persze a vendégek visszajelzéseit.

1M8A9089-2

A “Balaton Alapanyaga 2016” kampány célja nem más, mint felhívni a figyelmet az egész éves balatoni gasztronómiára, a magas minőséget nyújtó vendéglátó egységekre, a hazai termelőkre, és a helyi vendéglősök összefogására.

Az ötlet a Balatoni Gasztrotérkép alapítóitól származik:

“Nagyon fontosnak tartjuk, hogy beszéljük az alapanyagokról, hiszen az egész gasztronómiának ez a kiindulópontja. Sokat hallunk arról, hogy kevés a megbízható termelő, ugyanakkor úgy látjuk, hogy lassan de biztosan növekszik az olyan gazdaságok száma, akik igenis képesek profin ellátni a régiós éttermeket. Szeretnénk támogatni és elismerni a hazai termelőket, és tovább népszerűsíteni az egész éves balatoni gasztronómiát, valamint a vendéglátók pozitív, összefogáson alapuló szemléletét, ezért is döntöttünk úgy, hogy hagyományteremtő szándékkal létrehozzuk a “Balaton Alapanyaga” díjat – mondták el a Balatoni Gasztrotérkép készítői, Szauer Judit és Budavári Dóra.

1M8A8939-2a

A kiválasztást végző vendéglős csapat tagjai mind-mind a balatoni régió fontos gasztronómiai szereplői: Bezerics Dániel (Télikert, Paletta, Bezerics Borház), Csapody Balázs és Jahni László (Kistücsök Étterem), Deli János és Endrédi Zoltán (Márga Bisztró), Martonosi Zsolt (Chianti Étterem, Baricska Csárda), Laposa Bence (Balatoni Kör, Laposa Pince, Kishableány), valamint Jakabffy László (Gundel Károly életműdíjas vendéglátóipari szakember, a Balatoni Gasztrotérkép gasztronómiai szaktanácsadója).

Az alapanyagok meghatározásánál a magas minőség mellett a legfontosabb szempont az volt, hogy az adott termékek egész évben folyamatosan, biztonsággal beszerezhetőek legyenek a termelőktől. A szakmai “zsűri” tagjai két-két javaslatot hoztak a közös megbeszélésre, ahol szinte teljes egyetértésben választották ki a régió számukra legkiemelkedőbb alapanyagait, a balatonfenyvesi Angus marhát és a vászolyi sajtot. A Balatoni Gasztrotérkép csapata hagyományteremtő szándékkal hozta létre ezt a kampányt, s ezentúl minden év végén megválasztják majd az adott év “Balaton Alapanyagát”, ezzel szeretnék ösztönözni is a magyar termelőket.

“A vászolyi sajtok rendszeres szereplői az étlapunknak, saját kategóriájában elképesztően jó minőségű és mindig megbízható termékek” – mondta el Deli János, a Márga bisztró társtulajdonosa.

“A mi egységeink nagy szériában dolgoznak a balatonfenyvesi angus marhával, és akár hamburgerhúsról, akár más termékről legyen szó, a Terra Pannónia százból százszor ugyanazt a fantasztikus minőséget adta vissza” – emelte ki Bezerics Dániel, aki a Télikert, Paletta és Kishableány burgereihez is ezt a húst használja.

angusok

“Mi a kezdetektől a fenyvesi angus marhával dolgozunk, a jövőbeli terveik miatt is érdemes odafigyelni rájuk” – fogalmazott Csapody Balázs, a Kistücsök Étterem tulajdonosa.

Az idei befutók mellett szóba kerültek további fontos alapanyagok is, mint például a vadhús, a Balaton vízgyűjtő területéről származó tavakban nevelt nyúrga ponty, a keszthelyi tokhal, a mandula, a levendula, a somogyi kifliburgonya vagy éppen a nemesvámosi tökmagolaj.

1M8A8915-2a

A balatoni vendéglátósok fontosnak tartják megemlíteni, hogy elkötelezettek a balatoni halászati kérdéskör rendezése mellett. A Balaton nem létezhet hal nélkül, a tavi halak beszerzése pedig jelenleg számos nehézségbe üzközik. A szakmai beszélgetést vezető Jakabffy László, aki egyébként szenvedélyes sporthorgász hozzátette: “A Balaton hal nélkül egyszerűen nem működik!”

A zöldségek szerepét is kiemelkedően fontosnak nevezték a szakemberek, néhány balatoni étterem zöldség felhasználásának akár 90 százaléka már saját termelésből vagy termeltetésből származik, ami összehasonlíthatatlanul magasabb minőséget jelent. “Az idei nyáron már rengeteg olyan zöldséget, salátákat, fűszernövényeket használtunk fel az étteremben, amit édesanyámmal egy veszprém melletti területen mi magunk termesztettünk” – mesélte Endrédi Zoltán, a csopaki Márga bisztró séfje.

A 2016-os választott balatoni alapanyagok mellett ebben az évben a zsűri az olaszrizlinget ajánlja a régió kiemelt boraként. Magyarország egyik leggyakoribb fehérszőlő fajtája a füred-csopaki, a badacsonyi és az egri borvidékeken található meg a legnagyobb területeken, Csopakon a fajta szigorú védettséget élvez (Csopaki Kódex eredetvédelmi rendszer).

A vászolyi sajtból és balatonfenyvesi angus marhából készült fogásoknak külön figyelmet szentelnek húsz balatoni étteremben: november 25-től három hétvégén át, december 11-ig megtalálhatóak lesznek az ezen alapanyagokból készült ételek táblás ajánlatban a Balatoni Gasztrotérkép számos tag-éttermében.

vaszolyi sajt0402-Edit-EditDesignfood_Antonio_Photographya

A résztvevő éttermek listája:

BL Yacht Club&Apartments
Bonvino Hotel
Chianti Étterem
Horváth Ház Borgaléria
Hubertus Hof Hotel&Restaurant
Káli Art Inn
Kistücsök Étterem
Kővirág Étel-Ital-Ágy
Kredenc Borbisztró
Kreinbacher Birtok
Kristinus Borbirtok
Laposa Borterasz
Mala Garden Design Hotel and Restaurant
Márga Bisztró
MIAKŐ
Páskom Cottage
Sáfránkert Vendéglő
Télikert
Terazza Bistro Bar

A résztvevők listája folyamatosan bővül, a pontos lista és az ételek a Balatoni Gasztrotérkép Facebook oldalán megtalálhatóak lesznek.

Vászolyi Sajtmanufaktúra

A balatonfenyvesi Angus marha: Terra Pannónia Birtok

Minden vélemény számít!