• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Festői pinot-k nyomában

2012-05-14 ● borravalo.hu

FEST: finesse-elegance-style-terroir. Ezt a szót véstük fel a „Borászok és Borészek” pinot noir-al foglalkozó kurzusán a BLICC (balance-length-intensity-character-complexity) mellé. A Doszpod László válogatta panelt vakon kóstoltuk végig, főleg a „FEST-ői” pinókat keresve.

A pinot noir csendes partner a borozgatásban: a piac változóan fogadja, igazi hazája Burgundia magyar pénztárcával kvázi feltérképezhetetlen, ami kapható az lutri, a magyar pinók pedig a kedves-kadarkás egyszerűségektől egészen a túlextrahált barrique-szörnyekig terjednek. Nem nagyon tudunk mit kezdeni vele a maga helyén és nem is folyik igazi stíluskeresés, hanem mindenki megy a maga feje után (legalábbis nekem úgy tűnik). Ilyen bevezető után lássuk a borokat! (A teszten a 100 pontos rendszert használtuk.)

Bott Frigyes 2010

Krétás, kissé fülledt, meszes-ásvánzos, bőrös illat. Nagyon gyümölcsös korty hordós krémességgel, harsány, kissé éles savakkal. A közepes test, a légies, savanyúmeggyes lecsengés felismerhetővé teszi a fajtát, koránál idősebbnek tűnik. 84 pont.

Etyeki Kúria 2010

Zöld gyümölcsös illatok, valamint éretlen ribiszke. Fiatal-fejlődő bor, a korty közepe kissé üres. A hordóhasználat példás, a magasabb alkohol mellé viszont nem társul elegendő beltartalom. 78 pont

Günzer Tamás 2009 (nálam megosztott első hely)

Vadhús, bőr, mély fűszeresség, tabak és ibolya. Izgalmas, szép illat. Meleg karakterű pinó, kiegyensúlyozott és hosszú. Elegáns hordóhasználat, a korty is inkább animális-virágos, nem gyümölcsös. Szép bor. 88 pont

Etyeki Kúria 2009 (második helyezett)

Kiváló, elegáns illat: piros bogyósok, szilva és egy csipetnyi mineralitás. A korty fűszerei szépek, fiatalos, hűvös karakterű bor lendületes savakal, karcsú testtel és sok roppanós piros bogyós gyümölccsel. 87 pont

Etyeki Kúria 2008 (harmadik helyezett)

Érett bor platón. A piros bogyósok mellett már tercier palackérési jegyek is vannak, ázott avar és sok fűszer. A kortyban is érett meggy, fűszeresség, hosszú lecsengés és szép savszerkezet. 85 pont

Tiffán 2008

Szilva és szilvadzsem, zölddió. Kifejezett, intenzív hordóhasználat, pici föld és ásvány is van. Meleg karakterű, szilvás gyümölcsösséget mutat, teste nagyobb a kelleténél, tanninja is bőven van, pinónak kicsit vastag. 82 pont

Jekl 2008

Szamócadzsem, bakelit, konyak és szilva. Nagyon gyümölcsös, nagyon déli, nagyon meleg. A korty is tele van vörös gyümölcsökkel és szinte portóis jellegű lecsengéssel 82 pont

Bock 2007

Eklatáns feketetea illata van, a korty már kissé kiüresedett, sok krémesség, némi ázott föld és viszonylag rövid finis. 81 pont

Gál Síkhegy 2006 (nálam megosztott első hely)

Azonnal a lapra írtam: „Titi?” Halvány téglaszín, valamint olyan illatok, amit a borissza ember a pinot noir-hoz társít: eper és ibolya, meggy és finom ásványosság. Jó és érett alapanyag, fáradtságnak csak lelágyulófélben lévő savak számíthatnak. Finoman húsos, elegáns bor,ami bő órás szellőzés után vegetás-sós és minerális-fűszeres vonalba futott át. Szép bor, talán kissé túl a csúcsán, a finesz (már) nincs meg benne, de így is jó inni. 88 pont

Bock 2006

Csokoládé, pörkölt kávé, toast, animalitás és zellerszár. Határozott savak, sok szilvadzsem, sok hordós aroma. Lehetne hosszabb a lecsengés. 82 pont

Gál 2004

Gumis-bőrös illat, füst és pinós húsosság. A savak lelágyultak, a textúra krémes. A korty is rövidül már, som és borókabogyó édes-savanyú játéka. 84 pont

Jekl 2000

Toszkán édesfűszerek, meggylikőr az illatban. A korty száraz, dzsemes állagú vörösszilvával, túlérett és tanninos befejezéssel. 84 pont

Tiffán 2000

Nagyon animális és kávés illat fahéjjal és valamilyen foszforra emlékeztető háttérrel. Meleg, fűszeres íz sok kávéval és bőrrel, de még van sava, tartja magát. 85 pont

Pinóinkat az ezredfordulón talán még kevésbé kezeltük a helyén, mint manapság. A villányi kontingens vastagabb-vaskosabb-melegebb borokkal szerepelt. Kivétel talán Günzer Tamás, aki másodszorra is remek bort szűrt (talán két éve a Pannon TOP25-ön kiválóan szerepelt a 2008-as, hamar el is fogyott). Eger és Etyek egészen kiváló, az elegancia és stílus már megvan. Izgalmas kóstoló volt, van mit tanulnunk a fajtától és a fajtáról, mert az út maga a cél.

Címkék: 2000, 2004, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, BLICC, Bock, Borászok és Borészek, Bott Frigyes, Eger, Etyek, Etyeki Kúria, FEST, Gál Tibor, Günzer, jekl, pinot noir, tiffán, Villány

← St. Andrea Napbor ? Egri Csillag 2011 Gedeon Cserszegi Fűszeres 2011 ? 2. →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Kedvenc gyerekkori kaják, kávé, túrázás - Németh Bálint
Loading
00:00 / 34:51
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Kedvenc gyerekkori kaják, kávé, túrázás - Németh Bálint

    Kedvenc gyerekkori kaják, kávé, túrázás - Németh Bálint

    Nov 13, 2025 • 34:51

    „Megkérdezhetem, hogy mi volt a kedvenc gyerekkori kajád?” – ezzel a felütéssel főzi meg hírességek kedvenceit a Balint’s Pot rövid videóiban Németh Bálint privát séf.

  • Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Nov 5, 2025 • 31:54

    Ehető gombák Magyarországon címmel jelent meg Almási Petra könyve, a hazai erdők fogyasztható gombáiról, friss felhasználási módjairól és tartósításásáról. Kezdő és gyakorlott gombászoknak, és a megszokottól eltérő alapanyagokra nyitottaknak.

  • Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Oct 21, 2025 • 32:13

    Világlátott vendéglős, hagyományőrző, újító, gasztro író, akiről a világkiállítás kapcsán még a New York Times is szuperlatívuszokban írt. Katona Csaba történész és Kántor Bandi születésének évfordulója apropóján beszélgetnek Gundel Károlyról.

  • Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Oct 16, 2025 • 36:22

    Az idei nyár is dúskált gasztro élményekben – persze így van ez, ha az ember eleve keresi ezeket. Gazdagodtunk szép élményekkel külföldön és itthon is, ezeket elevenítjük fel.

  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!