Fürtszerűség borszívóknak

Néhány borocskát és figyelemreméltó falatot ajánlunk a méznyaló, hedonista ínyenc borszeretőknek, olyan palackokat és fogásokat, melyekbe mézkutató légi útjainkon végzett áldozatos munkánk során akadtunk az utóbbi egy-két hónapban.

Kékes

Van egy kevésbé felkapott étterem kis hazánkban, mely pedig a legjobbak közé tartozik, olyan kistücskös, a gyöngyösi Kékesről van szó. Egerből Pest felé kacskaringózván mindig útba ejtem szülőföldem emez invenciózus műhelyét, mely hosszú évek óta meghökkentően eredeti, innovatív és európai cuisine-t visz, nyáron grillterasszal, ízléses high tech belsőépítészettel, tündéri felszolgálókkal.

Egy gulyásszerű vargányás májgombóclevest, pirított vargányás salátát, melyben a gomba mellé libamáj-szeletkéket rendeltek értő kezek és kacsával tűzdelt jércét pusztítottam vargányás spagettivel, 6401 Ft-ért. ( Ez az egy nem tetszett: a madár száraz és kemény vót).

A vargánya az a magyar gombák közt, barátaim a borban, mint a ponty a halak közt: nemes, sajátos ízű, értékes fenomén, télleg, ponty vargányával. Olyan mahagóni-színű íze van, száraz szamorodni kéne mellé vagy konyak. Kósa László tulajdonos úrtól megtudakoltam, hogy a helyi vargányát tavasszal és ősszel szedik, az őszi komplexebb és finomabb, sokkolva hibernálják, így íze és textúrája is friss marad.

furtszeruseg1_470

Szamorodni old skool

Ha már a szamorodnit emlegettem, beleszaladtam egy klasszikus, szép old style változatba, melyet egy kis sátoraljaújhelyi műhelyben varázsol egy borász úr, dr. Bodnár Sándor, aki, nem véletlenül, a borvidék borásza vót 2008-ban.

Magam kedvelem a mára ritka madárrá vált száraz szamorodni klasszikus ízeit, pláne, ha ilyen mazsolás-fügés-sherrys felhangok kísérte, félórás lecsengésű, tiszta megfogalmazásban találkozom vele, mint a 2003-as változatban.

furtszeruseg2_470

Aszúsor

Aszúilag a Hudácskó 2003-as fahéjas-szilvás, elegáns eszenciáját, Szepsy 2005-ös intenzív, gyümölcsös, kiegyensúlyozott, primer aromákat csillantó hatputtonyosát, a Pannon Tokaj óarany, mazsolás, animális-szalmás-istállós, kerek 2002-es ötputtonyosát, a Hétszőlő avaros-őszies, karcsú szerkezetű, egyenes ívű, elegáns 2001-es ötputtonyosát és az Oremus ásványos-petrolos jegyeket barackos-papayás benyomásokkal keverő 2003-as ötputtonyosát ajánlom a szomjazó olvasó méznyalóknak ama aszúk közül, melyeket a közelmúltban volt szerencsém csócsálhatni.

Kőtenger

Van egy régi barátunk, kellemes borember, Orbán Gergőnek hívják, legutóbb a Béresék belkerét intézte ügyesen, de tőkéstársra akadván elindult az úton, melyre lelke mélyén tkp. minden borral kocódó ember vágyik, azaz borászkodni kezdett.

Mármost akármilyen jó barát, nem írnánk róla, ha nem vóna említésre méltó a most debütáló Kőtenger Chardonnay 2009 c. bora, de az. Frappáns újvilágis megjelenésű, kerek, tiszta, afféle „édes” karakterű, fajtajelleges száraz borral mutatkozik be a kis balatonrendesi pince, a bort jó szívvel ajánljuk a chardonnay-t kedvelőknek és hölgyeknek, csak így tovább, várjuk a következő tételeket.

furtszeruseg3_470

Terra Galos

Megemlítenénk még, hogy intenzív, széles, meglepően meleg vörösök tengerén hajókázhattunk a közelmúltban, igazából még a tavalyi év végén, csak ellustálkodtuk időben megénekelni. Kiegyensúlyozottabb és hangyaszerűbb karakternek kéne lenni, többek közt, meg nagyfarkú milliomosnak, meg szépnek, meg máshol, lenn délen, satöbbi.

Na de, nedves taplóm, vagyis kedves naplóm, összejöttünk a Winebarban írók, firkászok és egyéb borszívók (mint Fater, Márton László, Kőrizs Imre, ifj. Kamocsay Ákos, Vagesz, azaz Vágvölgyi B. András, a B. a.m. borbuzi) Achs-ék borait kóstolni. Mi több, ifjabb Achs a kóstolásunk függvényében kevert küvét alant, míg mi a galérián csámcsogtuk a Terra Galos borait.

Melyek nem csoda, hogy meglepően melegek és szélesek, merthogy leginkább a gols-i pincészet kéthelyi, azaz dél-balatoni birtokán fakadnak. Az Achs család pincészete nagyon európai és profi műhely, kiváló boraik 1100-1700 Ft között érhetők el a remekül borászkodó CBA polcain.

furtszeruseg4_470

Az egyre vidámabb kóstolón végül is az egyre beszédesebb fókuszcsoport voksai nyomán kialakult egy főbor, 45 % zweigelt, 37 % cabfranc és 18 % kékfrankos elegye. Az elképesztően jó, gyümölcsös, nagyon halk-elegáns hordóhátterű, vörösbor-édes és csípős borokat jó szívvel ajánljuk minden kedves borszívónak.

Minden vélemény számít!