Gróf Buttler Egri Merlot Nagy-Eged 2007

A klasszikus Buttler-idők hírnöke ez a bor, mely azon a határon táncol, hogy megéri-e még az árát, vagy csak a név miatt vagyunk hajlandóak ezt hinni.

A Gróf Buttler Egri Merlot Nagy-Eged 2007 jó bor, ez tény – még rigorózus mércével sem lehetne mást állítani. Ok, rendben, a 14%-os alkohol kicsit nagy a testhez és visszafogott, hűvösebb karakterű aromatikához képest, de ez nem olyan kirívó nagy hiba. Az erőteljesen jelentkező tannin sem feltétlenül bársonyos, attól azonban messze van, hogy nyers legyen. De ne szaladjunk ennyire előre…

Grof-Buttler-Egri-Merlot-Nagy-Eged-2007

Pohárba töltéskor szép adag üledék jelentkezik, érdemes dekantálni. Mély rubin színnel és határozott illattal nyit, a hosszú palackos érlelés tercier jegyeivel, melyben szivardoboz, dohány, tea, propolisz és étcsoki az uralkodó, némi szarvasgombás-fűszeres felhanggal. Ezt követik az alapvetően feketebogyós gyümölcsök. Szájban ezek a bogyók némi meggyel és ribizkével egészülnek ki, de itt is érezhető a csokis, feketeteás, földes kesernye. Hiába a hosszú érlelés, a sav, tannin és alkohol nem mutat harmonikus összképet, így a konklúzió a végére az lett, hogy az 5000 Ft fölötti árával ez bizony max 3,5 csillag, pince neve és dűlő ide, vagy oda.

Minden vélemény számít!