• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

bor ● sör ● párlat ● kávé ● gasztro ● bárkultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

Rosékaland

2014-05-14 ● Kodela Mia

Nyárköszöntő borünnep. Rosé. Pezsgő. Gasztronómiai élmények. Önfeledt borozgatás. Ezekkel a hívószavakkal csalogatták a közönséget a Rosalia Fesztiválra ezen a hétvégén. Szép szavak, a valóság árnyaltabb.

Míg kint a Gesztenyés kertben kötetlen evés-ivás, koncertek és bizonyára jó hangulat várta az oda látogatókat, addig bent megtartásra került egy abszolút szakmai esemény is, a Törley Pezsgő Egyetem, amit Kemendy László, Romsics László és Koczuba Róbert tartottak.

Rosalia-1

Időhiány miatt én idén egy köztes megoldást választottam, és csak a Rosé és Pezsgő Mustra sétáló kóstolóján vettem részt.

Azzal a koncepcióval érkeztem, hogy megkóstolok 10 rozét és 10 pezsgőt (bár szigorúan véve pezsgőket csak a Törley hozott), levonom a tanulságokat és/vagy tippeket adok, hogy mire érdemes idén nyáron rácuppanni. Ebből egy nagy keresgélés lett. Összeszámoltam, több mint 30 tételt kóstoltam végig, abból tudom jó szívvel ajánlani a lenti tizenhármat. Nem túl jó arány. Van, aki az alkoholon csúszott meg, van, aki túlzásba vitte a maradékcukrot. A kevesebb savat még megértem (bár egy rosé szerintem legyen lendületes és friss), sajnos azonban belefutottam dohos, pinceszagú borba, és egy szénsavval felturbózott édes vörösbe is.

Mivel egy sétáló kóstoló adottságait tekintve nem kedvez a részletes és mindenre kitérő borleírásnak, ezért alább röviden azok találhatóak, amik szerintem megérdemlik, hogy a nyári hőséget ezekkel húzzuk ki.

Bujdosó Frisecco 2013: Királyleányka, chasselas, irsai olivér házasítása. Itatja magát, könnyed citrusos, grapefruit, kis méz, némi vegetalitás, rebarbara. Lendületes sav, ami nem bántó, alacsony alkohol (9,5%).

Bujdosó, Rosecco 2013: Merlot, pinot noir, cabernet sauvignon. Szép gyümölcsös, üde, könnyed, pirosbogyós gyümölcsökkel és pont annyi kis fűszerpaprikával, ami érdekessé teszi. Egyik személyes kedvencem.

Dula Pincészet, Nyáridő?13: 100% Pinot noir. Elegáns illat, ribizli, eper, ásványosság, kis vegetális kesernye. Van benne annyi tartalom, hogy nem lóg ki a 13% alkohol, az 1,5 g/l cukor szépen kerekíti.

Frittmann, Rosé Cuvée 2013: Cabernet franc, kékfrankos. Kellően száraz, gyümölcsös, harmonikus bor. Ribizlis, málnás aromák, kis fűszeresség, lendületesebb savat szerintem még elbírna, de aki nem ?savrajongó?, annak ez tökéletes. 12,5% alkohol.

Frittmann, FriSecco 2013: Irsai olivér és ezerjó. Édeskés, behízelgő, citromos gumicukor, a végén jól ellensúlyozza egy kis kesernye. 12% alkohol.

Pántlika Pincészet, Dörgicsei Rozé 2013: Zweigelt és kékfrankos. Szeder, cukrozott rózsa, ribizli, ribizlilevél. Lendületes sav, 12% alkohol, szép szerkezet.

Rosalia-4

Pántlika Pincészet, Bubi Rozé 2013: Fele zweigelt, fele kékfrankos. Már-már élesztős jegyekkel nyit, virágosság, kis méz, cseresznye, akác. Nincs benne maradékcukor, élénk savak, 11% alkohol, szép tétel.

Twickel Szőlőbirtok, Chateau Kajmád Rosé Cuvée 2013: Kékfrankos, merlot, pinot noir. Élénk gyümölcsösség, ribizli, málna, kis maradékcukor édesíti, fűszeres. Előnyben azok, akik a savat kevésbé szeretik, az alkohol 12,5%.

Vincellér, Kékfrankos Rosé 2013: Behízelgő. Eper, málna, tutti-frutti, ásványosság, kis só. Az alkohol kicsit melegít (13%).

Dúzsi Tamás, Kadarka Rozé 2013: Cseresznye, meggy, spárga, kellemes keveréke a gyümölcsösségnek és a vegetalitásnak, viszonylag visszafogott, de pont ezért elegáns. Élénk sav, 11% alkohol.

Törley Nyerspezsgő Chardonnay: Friss, almás aromák, citrus, kekszesség, fűszerek. Harmonikus, tétel, élénk savakkal, 12% alkohollal.

Francois President Rosé Brut: Aranyérmet szerzett a 15. Berliner Wein Trophy borversenyen. Élénk gyümölcsösség, pirosbogyósok, virágosság, fűszerek, briós. 8 g/l maradékcukor ellensúlyozza a savat, 12% alkohol, intenzív buborékok. Tényleg szép.

Louis Francois & Co Brut Natur: 60% chardonnay, 40% pinot noir. Élesztős, kekszes aromák, szép almás gyümölcsösség, kis méz, élettel teli citrusok, fűszeresség. 12% alkohol, krémes, apró buborékok. Szép lezárása a napnak.

Minden kritikámtól eltekintve szeretem ezt a rendezvényt, szeretem a jó rosét, és pláne a jó habzót. Nem tudom elképzelni az elkövetkező négy hónapot friss és üdítő rozéfröccs nélkül. Szerencsére nem is kell, jó móka lehet mindenkinek, hogy megkeresse és megtalálja a neki legjobban tetszőt.

Címkék: 2013, Bujdosó, Champagne, Dula, Duzsi, francois, frisecco, Frittmann, fröccs, pántlika, pezsgő, rosália, Rosé, rosecco, Törley, twickel, vincellér

← Montes Alpha Syrah 2011 Gróf Buttler Egri Merlot Nagy-Eged 2007 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Whisky: a hagyomány él, de erősödik a koktél trend

Konc vs. Cibere – farsang és böjt

Márciusi ifjak és a szabadság bora

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet



Mi az, hogy ital/bár kultúra? Egyáltalán, miért kell a borokról, sörökről, párlatokról vagy kávékról kóstolójegyzetet írni? Inni kell, és kész, nem? De.
Persze, mi azt gondoljuk, hogy közben keresni kell a jót, a még jobbat, a tökéletest - ha van olyan. A kultúra a civilizáció építőeleme. Ahogy az irodalomban vagy zenében, az italok és ételek terén is lehet alkotni, és a tökélyre törekvő alkotást megérteni. Közben pedig lehet inni is - ünnepkor, lazításnak, búfelejtésre - hisz ez is kultúránk része. Főleg akkor, ha kulturáltan csináljuk. Ezért vagyunk mi: hogy megmutassuk mit és hogyan érdemes. Hogy mikor, az rátok van bízva...
  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Keresés

Archívum

Facebook közösség

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!