Okt. 23. Sydneyben

Többek között Szepsy és Györgykovács borokat bontottak Ausztráliában, a magyar borklubban október 23. tiszteletére. Személyes beszámoló kinti olvasónktól.

Vendégírást közlünk. Olvasónk, európai már írt nekünk Ausztráliából, akkor arról számolt be, milyen cipőben is járnak a magyar borok és gasztronómia ott alant. Most a sydneyi magyar borklub 1956-os megemlékezéséről számol be:

„Három ausztrál borbarátommal október 22-én rendeztünk ünnepi ebédet Sydneyben, az 1956-os szabadságharc és forradalom 56-ik évfordulójának alkalmából. Magyarországot két és fél magyar bor képviselte, Györgykovács csodálatos hárslevelűje, Szepsy sokak által dicsért Tokaji cuvée-je és a magyar származású Binder család Barossa völgyi bikavére.

1956 története számomra különleges fontossággal bír, hiszen mindkét nagypapám részt vett a forradalomban, igaz, egymással ellentétes oldalon harcoltak. Tizennégy éves voltam, mikor először vettem észre, hogy valami nem stimmel a közös családi ebédeken. Ha ettünk, az egyik öreg mindig állt, mert ők ketten sohasem ültek egy asztalhoz, de a családi béke megtartása érdekében, nem beszéltek a múltról.

Egyik a Kádár kormány kitüntetett hőse volt, másik a nemzet árulója. Ma már ez másképpen van, a szabadságharcos hőssé vált, a kommunista pedig egy idegen rendszer kiszolgálója, az elnyomás és terror képviselője. Rég meghaltak az öregek, de 1956 csodálatos legendája töretlenül él a szívekben, főleg itt Ausztráliában, az ide menekült szabadságharcosok és gyermekeik körében.

Ausztrál jóbarátaim számára a nagyszerű Children of Glory (Szabadság, szerelem) című, a sydneyi videotékákban kölcsönözhető magyar film jelent betekintést az akkori eseményekbe.

Az ünnep alkalmából tartott ebéden ausztrál barátaimmal több mint 10 bort kóstoltunk, de csak a legjobbakról szólnék.

Vouette & Sorbée Fidéle Extra Brut Champagne

100%-ban Pinot Noir szőlőből készült kézműves nyerspezsgő. Hivatalosan évjárat nélküli, nem hivatalosan azonban a 2009-es évjárat termése. Erőteljes, karakteres és kiválóan iható Champagne. Ízletes. Komoly szerkezet és hosszú lecsengés jellemzi.

Jacquart Brut de Nominée Champagne

Presztízs cuvée. Az alapbor 1996-ból származik. Csodálatosan krémes karakter, simogatóan lágy és apró buborékokkal. Hosszú lecsengés. Finom!

Cédric Bouchard Inflorescence Blanc de Noirs Champagne

100%-ban bio Pinot Noir szőlőből készült kézműves nyerspezsgő. Degorzsálva 2010 áprilisában. Elképesztően intenzív és erőteljes Champagne. Lecsengése hihetetlenül hosszú. Komoly tétel, ételek mellé ajánlott. Nekem nagyon tetszett!

Francois Pinon Silex Noir Vouvray 2010

Hú! Ez igen! Csodálatos ízvilágú chenin blanc, izgalmas karakterrel és hosszú utóízzel. Lenyűgöző bor, ízletesen gyümölcsös és nagyon jól iható. Igazi meglepetés. Ízlett.

Györgykovács Imre Somlói Hárslevelű 1998

Csodálatos, 14 éves Hárslevelű! Autogrammal ellátott palack, amit közvetlenül Imrétől vásároltam annak idején. Tökéletes hőmérsékleten tárolta sydneyi pincéjében Adair barátom, hosszú évekig. Sokat vártunk tőle ma és beváltotta minden reményünket! Nem titok, hogy Somlót még Tokajnál is fontosabb magyar régiónak tartom.

Attila: Fáradtságnak nyoma sincs, gyönyörű színű, illatos, gazdag ízvilágú hárslevelű szenzációs mélységgel, ásványossággal és nagyon hosszú utóízzel. Csodálatos! A mai ebéd legjobb bora.

Adair: Györgykovács egyik legjobbja. Egyedi és csodálatos, az egyik legjobb magyar bor amit valaha nyitottunk Ausztráliában. Megjött a kedvem a többi régi somlói palackhoz, vegyük elő őket!

Danny: Emlékszem Györgykovács korábban kóstolt boraira, kiváló termelő. Somlóra oda kell figyelni. Nagyon jó ez a bor, korához képest is fantasztikus. Nemzetközi viszonylatban is magas pontszámot ér.

David: Ez az első Somlóim, hát ez fantasztikus! Sohasem fogom elfelejteni. Nem pontozom mert nincs sem tapasztalatom, sem viszonyítási alapom somlói téren, de a nap legjobb bora!

Lindemans Limestone Ridge Coonawarra Shiraz Cabernet 1997

Intenzív ízvilágú, 15 éves házasítás. Nagyszerű, érett gyümölcsösség jellemzi, jó egyensúllyal és szárazan fanyar lecsengéssel. Bőven van még ideje de lecsengése kissé rövid.

Wendouree Shiraz 2010

Régi kedvenc ez a pince, Ausztrália egyik üdvöskéje. Nincs abban semmi új, hogy ez egy hihetetlenül egyedi, kemény bor, óriási töltéssel és energiával. A lecsengés vasökölként csap oda. Csodálatos gyümölcsösség, szenzációs Shiraz ez, matuzsálemi öreg tőkékről. Örökké élni fog.

Veritas Winery Rolf Binder’s Bulls Blood 2008

A Binder család a második világháború után hagyta el Európát és keresett békét és nyugalmat az új világban. Magyar származásuk lévén a bikavér készítése ma is fontos szerepet tölt be borászatukban. Ez a Barossa völgyi bikavér egyáltalán nem egri mintára, shiraz és mataro házasításából készült. Vágyat ébresztően illatos, érett és édes gyümölcsösséggel itatja magát. Komoly, férfias lecsengéssel búcsúzik. Nem hiányzik belőle a bika. Mindíg kedveltem ezt a bort.

Szepsy Tokaji Cuvée 2007

A rengeteg dicséret és ajánlás hatására szereztem be ezt a bort Magyarországon még a nyáron. Úgy gondoltam akkor, hogy bizonyára a legjobb bor lesz az asztalnál, de nem így történt. Magyar ihletésű ünnepségünket ezzel a borral zártuk.

Attila: Csodálatos illatvilágú, buján illatos bor. Folyékony arany a pohárban, kedvesen édes és jól iható. Rövid lecsengéssel búcsúzik. Komolyabb szerkezettel világklasszis lehetett volna.

Adair: Értékelem a tokaji jelleget, de rövid lecsengése miatt nem fogott meg. Óriási ígérettel indul, aztán a végére elhalványodik a pohárban.

Danny: Szepsytől többet vártam, mégis a legnagyobb Tokaji név, de ez a bor korántsem győzött meg. Azért kíváncsivá tett Szepsyt illetően, mert látok benne fantáziát, de a gyenge lecsengés csalódás.

David: Ez igen! Micsoda illatvilág és aromák! Ettől tokaji a tokaji! Ez nekem nagyon bejön. Én szeretek tokajit inni, aszút is tartok otthon. Nálam magasan végez.

Összességében nagyon jól sikerült ebéd volt, az ételek is ízlettek a vendégeknek. Mielőtt hazamentek volna, töltöttem mindenkinek egy kis mézes meggypálinkát. “Ez nagyon finom! Novemberi találkozásunkkor is legyenek Magyar italok”- búcsúzott David. Biztosítottam, hogy dolgozom az ügyön!

Üdvözlettel, európai”

Minden vélemény számít!