Hatot mutat? Igyon kávét!

Egy új tanulmány szerint a kávéfogyasztás megelőzheti a merevedési zavart. Elég nyomos érv a kávéfogyasztásra, ha nem lenne elég a jelenleg felpörgő specialty kávé hype.

Az erectilis disfunctio (ED) nem félresöprendő probléma, sőt: igen sok és részletes tanulmány bizonyította már, hogy népbetegségről beszélhetünk, európai adatok szerint a 40 évnél fiatalabb férfiaknál az előfordulás gyakorisága 4-10 százalék, a 40-60 év közötti férfiaknál ez az érték 39-57 százalék, a 60-70 éves korosztályban ez az érték 60 százalék fölötti. A fiatalabb betegek esetén nagyobb számban fordulnak elő részleges merevedési zavarok, míg az idősebbek körében magasabb a teljes mértékű erectilis disfunctio aránya.

Hatot mutat? Igyon kávét! - borravalo.hu

Éppen ezért nem mindegy az a PLOS One szakmai zsurnálban megjelent tanulmány, mely szerint napi két-három csésze kávé csökkenti az ED előfordulását.

A 3700 főn kutatás eredménye szerint a napi két-három kávét fogyasztóknál 39-42%-al csökkent az ED előfordulása, és ez túlsúlyos, ill. magas vérnyomással szenvedő férfiaknál is így volt. (Cukorbetegeknél az orvosok pont ellenkező hatást fedeztek fel.)

A tanulmány készítői kiemelik, hogy a mostani eredmények egybevágnak a kávé kardiovaszkuláris egészségre gyakorolt jótékony hatását kimutató eredményekkel.

Minden vélemény számít!