A Vár, a borok és a nők!

Megnyitotta kapuit a Budavári Borfesztivál, idén is közel 200 kiállítói stand várja a 22. alkalommal megrendezett borünnep látogatóit. A fesztivál mottója ebben az évben „Bor és nő” – ezt többen többféleképpen magyarázták.

Az idei fesztivál mottóját Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a megnyitón a következőképpen értelmezte: „Nagyon helyes választás, a mottó, hiszen ma már nagyon sok kiváló bor köszönhető a nőknek”.

Kozma Imre, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnöke is nekifutott: elmondta, hogy Buda éppúgy hegyre épült, mint Jeruzsálem, és egykor mindkét várost szőlőskertek vették körül. Ráadásul az ókori héber lírában a nőket gyakran hasonlították szőlőskertekhez, és az idei fesztiválon a női borászoké a főszerep – tette hozzá.

Akinek ez nem lenne elég kapcsolódási pont, menjen a Pannónia Női Borrend színpadához, az Oroszlános udvarba, ahol minden nap különféle programokkal mutatják be a nők és a bor kapcsolatát, mellette a Bor és nő standon kóstolhatók egy helyen a 24 borásznő tételei.

Egyébként külön jelzés mutatja a fesztiválon azt az uszkve 40 standot, ahol női termelők borait lehet megkóstolni.

A miniszter beszélt még a most indult Nemzeti Borkiválósági Programról, amely a borágazat egységes stratégiájaként segíti a hazai bortermelést bel- és külföldön egyaránt, és az elmúlt néhány évben 4500 hektárnyi termőterületet sikerül újratelepíteni. Az ágazat a 2012/13-as borpiaci évben 6,5 milliárd forintos uniós támogatásban részesült, ez az összeg jövőre 8,5 milliárd forintra emelkedik, folyamatban van a hegyközségi szervezet átalakítása, megalakult az új összetételű Bor Eredetvédelmi Tanács, és újra dolgozik az Országos Borszakértő Bizottság, sorolta az „eredményeket”.

Az idei díszvendég Portugália, a Várban az ország boraival és ételeivel is lehet némi fado kíséretében ismerkedni, szombat este Joana Amendoeira fadoénekes ad koncertet.

A részletes program és kiállítói lista itt.

Mi nem kínálunk külön itinert, ill. semmi kötelező programot, mert az évek alatt kiderült, hogy ezek nem tarthatóak, fölöslegesek, mert az élet azonnal átírja őket. Annyi biztos: érdemes korán érkezni, elvegyülni és sokat beszélgetni a borászokkal. Nem érdemes viszont a fesztiválon megpróbálni vacsorázni, mert horror árak vannak. Jó fesztiválozást!

Korábbi cikkeink a fesztről itt:

http://borravalo.hu/2012/09/13/xxi-borfesztival-%E2%80%93-elso-kor/

http://borravalo.hu/2011/09/12/borfeszt-zaroakkordok/

Minden vélemény számít!