• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

A száraz évek

2013-10-02 ● borravalo.hu

Ma már nehezen tudjuk elképzelni az életet a bor és általában az etanol-tartalmú folyadékok nélkül, pedig ez a típusú kemény drog nem volt mindig legális a világban, sőt Magyarországon sem.

Már a XIX. században találkozhattunk alkoholt illegálisan árusító boltokat, „blind pig” vagy „blind tiger” néven. Ezeken a nem agyonreklámozott helyeken pár filléres belépőért lehetett megnézni valamilyen különleges állatot és ennek farvizén mindenki tintázhatott is egy kicsit. Persze csak az állatos attrakció volt kitáblázva, de aki betért, az nem a makákó miatt tette.

A teljes tilalomra persze nem sok példa van, a leghíresebb talán Amerika esete, amely 1919 és 1933 között száraz ország lett. Ebben az időszakban az emberek mindenféle bizarr módszert találtak ki arra, hogy szenvedélyüknek hódolhassanak, elterjedt a zugivás és a „Speakeasy” helyek máig élnek a köztudatban (ezek a kocsmák mindenféle álca alatt működtek).

Az Egyesült Államokban az elhíresült 18. számú alkotmánymódosítás vezette be a teljes tilalmat, 1919. július elsejétől.

Az igazság az, hogy nem esett vissza a fogyasztás különösebben, csak felvirágzott a feketepiac és az erre szakosodott maffia nagyon szépen megszedte magát. Persze a tiltás bevezetése előtt volt idő töltekezni, mert a hír már januárban megérkezett (a módosítást az akkor 48 tagállam 1920. január 16-án fogadta el), ennek ellenére a bárok június 30-án este tömve voltak.

A módosítás az egész államszövetség területén megtiltotta az alkohol előállítását,  forgalmazását és behozatalát. Megkezdődtek a razziák, külön nyomozócsoportok voltak felállítva a feladatra, valamint alkohol kiszaglászására képzett kutyákat is bevetettek. A képen egy los angelesi borászatból (Kalifornia) foglalnak le és öntenek a csatornába 125.000 liter bort.

New York sem habozott kilögybölni a lefoglalt nedűt (a kép 1921-ben készült).

Szintén 1921-ben készült a fotó, Chicagóban. Sajnos nem photoshop és a hordókban sem víz volt.

Ez a kevéssé szívbajos hölgy a botjába rejtette a szeszt. Mondjuk lefejezés biztos nem járt egy felesért, ha ilyen vidáman mosolyog a kamerába (vagy csak nem az első botnyi whiskyt issza).

Természetesen ellenzői is akadtak a szabályozásnak (lássuk be, stábunk egy hasonló esetben élen járna a tüntetések szervezésében). Az American Liberties League 1925-ben a Bibliából idéz: Szent Pálnak a Timóteushoz írt levelének 5:23 versében találjuk a mondatot, mely szerint „Ezután ne csak vizet igyál, hanem – gyomrodra és gyakori gyengélkedésedre való tekintettel – élj egy kevés borral is.”

A szesztranszferre átalakított teherautó úgy akar kinézni, mint egy faszállító (figyeljünk a szó helyes tagolására), de a szemfüles nyomozókat nem tudta megvezetni.

Szívszorító, durva beavatkozás: egy illegális lepárlóra csaptak le a detroiti nyomozók 1929 decemberében és egyszerűen kilocsolták az utcára a talált anyagot.

Ismét egy bátor hölgy: a pótkeréktartón a „Helyezzék hatályon kívül a a 18. alkotmánymódosítást” felirat látható. A „The Crusaders” egyébként a tiltás ellen harcoló mozgalmak egyike volt.

Tüntetés: We want beer! Azt hiszem magyarázat nem szükséges hozzá.

Aztán pedig, „Viszlát 18. módosítás!” – koccintanak az alkoholtilalom feloldásakor (1933. december 5.) A kép közepén világos kabátban látható hölgy kezében lévő korsó méretét ezúton szeretném megsüvegelni.

Persze a tiltás nekünk sem ismeretlen. 1919. március 21. és augusztus 1. között – a Tanácsköztársaság alatt – Magyarországon is szesztilalom volt. Aztán 1986-ban egy MT rendelet tiltotta meg, hogy reggel 9 óra előtt az italboltok, közértek alkoholt árusítsanak (a munkába indulókat akarták megfékezni, de ez nem nagyon sikerült – 1989-ben fel is oldották a tiltást).

És egy példa a mai magyar valóságból: a városi közgyűlés döntése alapján 2008. július 1-től az éjszaka is nyitva tartó üzletek Debrecenben 22 órától reggel 6-ig nem árulhatnak alkoholt. Hasonló szabályozás más városokban és Budapest egyes kerületeiben is hatályban van.

Halkan megjegyzem, hogy bizonyos vallások ma is teljesen tiltják az alkohol fogyasztását, főleg a közel-keleten botolhatunk bele olyan országokba, ahol egy üveg bor elfogyasztásáért súlyos büntetés – akár elzárás is – járhat.

Őszintén remélem, hogy ilyesmi a Kárpát-medencében már soha többé nem történhet meg.

(Képek forrása: io9.com)

Címkék: alkoholtilalom, prohibíció, szesztilalom, tilalom, történelem

← A Vár, a borok és a nők! A Közösségi Bor Projekt →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!