• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

A Vár, a borok és a nők!

2013-09-12 ● Kántor Endre

Megnyitotta kapuit a Budavári Borfesztivál, idén is közel 200 kiállítói stand várja a 22. alkalommal megrendezett borünnep látogatóit. A fesztivál mottója ebben az évben ?Bor és nő? ? ezt többen többféleképpen magyarázták.

Az idei fesztivál mottóját Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a megnyitón a következőképpen értelmezte: ?Nagyon helyes választás, a mottó, hiszen ma már nagyon sok kiváló bor köszönhető a nőknek?.

Kozma Imre, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnöke is nekifutott: elmondta, hogy Buda éppúgy hegyre épült, mint Jeruzsálem, és egykor mindkét várost szőlőskertek vették körül. Ráadásul az ókori héber lírában a nőket gyakran hasonlították szőlőskertekhez, és az idei fesztiválon a női borászoké a főszerep – tette hozzá.

Akinek ez nem lenne elég kapcsolódási pont, menjen a Pannónia Női Borrend színpadához, az Oroszlános udvarba, ahol minden nap különféle programokkal mutatják be a nők és a bor kapcsolatát, mellette a Bor és nő standon kóstolhatók egy helyen a 24 borásznő tételei.

Egyébként külön jelzés mutatja a fesztiválon azt az uszkve 40 standot, ahol női termelők borait lehet megkóstolni.

A miniszter beszélt még a most indult Nemzeti Borkiválósági Programról, amely a borágazat egységes stratégiájaként segíti a hazai bortermelést bel- és külföldön egyaránt, és az elmúlt néhány évben 4500 hektárnyi termőterületet sikerül újratelepíteni. Az ágazat a 2012/13-as borpiaci évben 6,5 milliárd forintos uniós támogatásban részesült, ez az összeg jövőre 8,5 milliárd forintra emelkedik, folyamatban van a hegyközségi szervezet átalakítása, megalakult az új összetételű Bor Eredetvédelmi Tanács, és újra dolgozik az Országos Borszakértő Bizottság, sorolta az ?eredményeket?.

Az idei díszvendég Portugália, a Várban az ország boraival és ételeivel is lehet némi fado kíséretében ismerkedni, szombat este Joana Amendoeira fadoénekes ad koncertet.

A részletes program és kiállítói lista itt.

Mi nem kínálunk külön itinert, ill. semmi kötelező programot, mert az évek alatt kiderült, hogy ezek nem tarthatóak, fölöslegesek, mert az élet azonnal átírja őket. Annyi biztos: érdemes korán érkezni, elvegyülni és sokat beszélgetni a borászokkal. Nem érdemes viszont a fesztiválon megpróbálni vacsorázni, mert horror árak vannak. Jó fesztiválozást!

Korábbi cikkeink a fesztről itt:

https://borravalo.hu/2012/09/13/xxi-borfesztival-%E2%80%93-elso-kor/

https://borravalo.hu/2011/09/12/borfeszt-zaroakkordok/

Címkék: a borfesztivál, budavári borfesztivál, vár

← A rozé trendi A száraz évek →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!