Tejből készít vodkát egy brit farmer

Nem csalás, nem ámítás: egy tejtermékekkel foglalkozó brit vállalkozó tejből készült vodkát dobott forgalomba. Mint kiderült, a Black Cow névre keresztelt ital nem is a világ első ilyenje.

Jason Barber, brit tejtermékekkel foglalkozó farmer tejből készít vodkáját. A dolog abból a szempontból nem meglepő, hogy szabályozás híján vodkát bármiből lehet készíteni – az alapanyag azonban mégsem tekinthető szokványosnak.

Az előállításhoz Barber először a tejből túrót és savót készít, a savóból pedig erjesztéssel „tejsört” hoz létre. Ezt a főzetet aztán lepárolja, majd a többszörös szűrést követően házasítással homogenizálja a párlatot.

A vodka készítéséhez a farmer ugyanazt a tejet használja, melyet a díjnyertes 1833 Cheddar sajtjához is használ. Ez a sajt a 2012-es World Cheese Awardson nyert díjat. A vodkát egyenlőre online lehet vásárolni, a Black Cow honlpaján, 500 ml mintegy 6800 forintba, míg 750 ml 8400 forintba kerül.

Ahogy kommentben felhívták rá a figyelmünket, savóból készült vodkát évek óta gyárt egy ausztrál cég is, a Vodka O 2010-ben és 2011-ben is díjat nyert a londoni Vodka Masters és a World Spirit Awards versenyeken.

De létezik ilyen vodka Új-Zélandon is, Broken Shed néven. Úgy tűnik, az eljárás sem új keletű, bár kétségtelen, hogy nem nagyon ismert.

Hozzászólások

  1. europai mondta

    Ausztráliában már évek óta az egyik legnépszerűbb a “Vodka O” márka ami egy tej szérumból készült vodka. Londonban aranyérmet nyert.

  2. Kántorbandi mondta

    Na tessék, így higgyen az ember a híradásoknak. Ahogy nézem, ezt is savóból készítik, nem szérumból. Akkor ezek szerint a Black Cow csak beállt a sorba. Kösz!

Minden vélemény számít!