Jó bornak is kell cégér 4.

Ismét sikerült összekalapozni néhány kiváló példát arra, hol is tart az iparművészet és design manapság. Ahogy már sorozatunk korábbi részeiben, most sem ragaszkodtunk kimondottan a boroscímkékhez, bár kétségtelenül ez volt a fókusz. Mindenekelőtt azonban bepótolunk egy hiátust: gratulálnunk kell és büszkének kell lennünk.

Büszkének, mert végre egy magyar példa is van arra, hogy lehet itthon is bor és design szinten nagyot alkotni. Kicsit késtünk ezzel, de mivel a boros blogok nem nagyon (vagy egyáltalán nem?) számoltak be róla, mégis kötelességünknek éreztük, hogy mi megtegyük. Kis Péter, Molnár Bea és munkatársaik műve, a badacsonytomaji Bazaltbor Borászat épülete nyerte az ArchDaily Building of the Year szavazásán az ipari épületek kategóriáját. Ezzel magyar tervező és épület is került a 14 kategóriában megrendezett verseny győztesei közé, neves nemzetközi irodák munkáival együtt, számolt be róla az eredményhirdetést követően a hg.hu.Gratulálunk Laposáéknak, reméljük, hogy többen indulnak el hasonló filozófiával akár címketerv, de pincészet szinten is.

Katt a képekre a galériához!

Bővebb képgaléria itt, ahonnan a pár képet mi is kölcsönöztük.

A továbbiakban pedig meg lehet nézni, milyen irányba haladnak borilag a progresszívebb régiókban. Direkt fogalmaztam így, hiszen ha körülnézünk egy francia, spanyol vagy olasz hiper borpolcán, nem találunk sokkal szebb címkéket, mint itthon. Amit viszont itthon nem találunk, de külföldön igen, azt a képeken mutatjuk meg. A mérleg még mindig odabillen.

Katt a képekre a galériához!

Hozzászólások

 1. BZoltan mondta

  Szerintem a Laposa pince ronda. De ez szubjektív. Építészetileg tényleg nagyon jó,de tipikusan az a kaliber ami szép-szép csak ne az én szomszédomban legyen.

  Amúgy az épület megszeg egy sor előírást ami az épületek tetőszerkezetét és bürókólóanyagát illeti. A törvény ugye a gazdagokra és a politikusi haverokkal rendelkezőkre is vonatkozik? Vagy mégsem?

  Ráadásul a sok dicsérő szó között mintha leveszne, hogy Laposáék azért lebontották a Bormúzeum épületét ami viszont tényleg egy helyi nevezetesség, tájba illő, hagyományos épület volt.

  Szóval az épülettől és Laposáéktól függetlenül szerintem a jóérzésű embereknek forog a gyomra ettől a sajnos manapság annyira gyakran tapasztalt panamázástól :(

 2. Kántorbandi mondta

  Zoli, én ezt nem tudom. Majd updatelek, ha hallok erről a másik fél felől is. Amit azonban tudok: az ArchDaily olyan az építészetben, mint a Wine Spectator a borban. Ha egy magyar pincészet itt ilyen díjat nyer, az világszám. Az, hogy kinek tetszik egy ilyen épület, olyan kérdés, mint a tökfőzelék, a paradicsomos káposzta vagy a sherry: de gustibus…

 3. BZoltan mondta

  Szép dolog ez az elismerés. Csak ugye ameddig ha a WS dicsér egy bort azt nem _kell_ meginnom. De egy épület akkor is ott van ahol van, ha nekem nem tetszik. A szomszédoknak nézniük _kell_.

  Könnyed osztja az elismerést az ArchDaily, nem nekik kell ilyen csuda épület mellett élni.

  Érdemes utánaolvasni a történetnek. Nagyon nem vidám :(
  http://polgarinfo.hu/modules.php?name=News&file=print&sid=64249
  http://hetivalasz.hu/itthon/tokeinjekcio-30828/

Minden vélemény számít!