Jó volt a főpróba, jöhet a díszbemutató

Megmutatták magukat a szekszárdiak az Arany Szarvasban: a Főpróba tényleg jól sikerült, és az évjárat legalábbis az itt megjelent tizenpár tétel alapján nagyon ütős lesz.

Kedden este jelmezes főpróbát tartott a Heimann Zoltán vezette szekszárdi különítmény a tabáni Arany Szarvasban, amely egyfajta média-étteremmé avanzsált miután többek között Kereszty Gábor volt tv2 igazgató tulajdonába került. (Az eredetileg szerényebb létszámra tervezett (alultervezett) eseményre rengetegen jelentkeztek, lehet mondani, hogy upscale crowd jött össze, rendezők, multicégek vezetői, Sváby András, PR-szakemberek, színészek, Sváby András, modellek, riporterek, Sváby András.) Lényeg, hogy maga a hely kapott egy ráncfelvarrást, a klasszik tabáni hangulat nem veszett el, de megjelent diszkréten a letisztult modernizmus, ízléses és baráti a hangulat.

A konyha meghaladta várakozásainkat, nem ütött olyat, hogy feledhetetlenné váljon, de voltak igen jól sikerült fogások a libatorban, pl. a kis csészében felszolgált libakocsonya, mellé pedig a libamáj patés hajdinás kenyérke, vagy a vargányás libamájjal töltött sült libanyak. A 14 tételből álló borsorral együtt a svédasztalos vacsora 7 ezer forint volt per capita, ami Pesten bárhol nagyon baráti, a Tabánban meg főleg.

A szekszárdiak közül 9 pince hozta újborait, illetve küldte azzal a négy borásszal, akik megjelentek, és képviselték a régiót. Hármójukat jól ismerjük, ott volt Bodri Tibor, Heimann Zoltán és gyerekkori pajtásunk, Pálos Miki a Borműhellyel. Meg egy kedves indiai srác, akiről először kiderült, hogy ausztrál, aztán rögtön tisztázódott, hogy német, ill. brit. Nayan Gowdáról van szó, aki két hónapja van Szekszárdon a volt Liszt pince Baron Von Twickelnél, levezényelte az idei szüretet és félre a tréfával elég jó cévéje van, ahogy ezt háeres körökben mondani szokás. Ausztráliában tanulta a szakmát, majd dolgozott is ott. Aztán volt egy ideig séf a Covent Garden híres The Ivy étteremben (a borlapra is érdemes egy pillantást vetni), amit megválasztottak a világ legjobb éttermének is (foglalni hónapokkal előre érdemes).

Kicsit mozgolódott Németországban, készített ott ezt-azt, majd úgy gondolta megnézni milyen is ez a Kelet-Európa, a BvT pedig épp borászt keresett. Érdekes momentum ez Szekszárd életében, annyi biztos, sokat beszélgettünk, még hallunk róla, annyit megígérhetünk. Megjelent egyébként maga a von Twickel báró is, kedves, visszafogott úriember, jól kihangsúlyozott német akcentussal – olyan valódi báróféle.

Heimann Zoltán azért találta ki a főpróba elnevezést, hogy megmutassák magukat, és hagyományt teremtsenek a szekszárdiak újbor ünnepének. Levideóztuk a key note addresst, meg lehet nézni:

A kilenc pincészet 14 tétellel készült, az idei újborokat kóstolva elég nagy jövőt jósolunk a 2008-as évjáratnak, lehet, hogy túltesz a sokak szerint etalon 2006-oson is, a vörösborok nagy része koncentrált, nagyon érett gyümölcsből készült, emellett szép savat és tannint tudott felmutatni. Igen szép, elegáns rosék is születtek, és bár a legtöbb vörösnek még érlelésre van szüksége, sokuknál már most látszik a potenciál. A sor:

Dúzsi Fürtike

Ezerfürtűből készült móka, még mindig. Nagyon intenzív illat, ami hirtelen tova is tűnik, érdemes gyorsan inni. Olyan, mint a neve: egyszerű, barátságos bor, ami mintha árnyalatnyival haloványabbra sikerült volna a tavalyinál. A szénsav azonban megmenti. Bulibornak tökéletes, szilveszterre, meg majd jéggel nyárra. Kedves teremtés, talán ha az ezer fürtből ötszáz lett volna, kicsit többet is mutatna.

Mészáros Kékfrankos Rosé

Halvány pink vízszínű széli elszíneződéssel, intenzív tutti frutti illattal, amit zamatában tökéletesen követ, széndioxid is van bőven. A savak rendben vannak, a test közepesen alacsony, lecsengése rövid, egyszóval egy sztenderd rosé.

Dúzsi Rosé

Most vagy a szekszárdiak fejlődtek fel a Dúzsihoz rozéban, vagy. Mert olyan komoly léptéket diktált a mester, hogy nem lehetett annyiban hagyni. Mindenesetre a beidegződés komoly dolog, többet vártunk ennél a rosénál – ami nem jelenti azt, hogy nem volt jó, csak a többinél nem volt jobb. Színe közepesen intenzív rózsa, illata intenzív gyümölcsös, alapvetően nem tutti-fruttis, inkább savanyú cukorkás. Egy árnyalatnyi tannin és rengeteg széndioxid dúsítja a zamatot, amelyben intenzív citrusos aromák jelentkeznek, a lecsengése rövid.

Takler Rosé Cuvée

A kékfrankos, pinot, kadarka házasítás nagyon jól sikerült, közepesen intenzív hagymába hajló rózsaszínt adott neki, illata sem túl intenzív, a savak rendben vannak, az egész történet nagyon harmonikus, nagyon kerek, a közepes testben tobzódnak a málnás-szamócás jegyek, majd egy selyemcukros közepes lecsengés a végén, ami rosénak már hosszú is. Jól sikerült.

Vesztergombi (Ferenc és Csaba) Rosé

Legnagyobb szívfájdalmunkra ezt nem tudtuk objektíven lekóstolni, három palackot is nyitottunk, valami dugós probléma lehet, de ez nem biztos, lényeg a TCA, ami erősen érezhető volt, Csabáéktól be kell szerezni még, mert így értékelhetetlen. :(

Borműhely Rokka Syrah Kadarka Rosé

Na erre már nagyon vártunk: Pálos Miki gyerekkori jó cimboránk tavasszal hagyta ott a Takleréket, nem tudta már a saját 20 hektárt is meg azt is együtt csinálni. Filozófiája az, hogy jó értékarányú borokat készítsen, ami eddig úgy néz ki sikerül is. A másik, hogy ilyen házasítással nem sokat találkozni, a történet prózai: a jégverés miatt ment a kadarka is a roséba, de így is jó lett. Közepesen intenzív pink szín, és kiugrik a pohárból a savanyú málnacukorka illat, savai intenzívek, ízében citrus és málna uralkodik, lecsengése közepesen hosszú.

Vesztergombi (József) Siller

A remete hagyományos módszerekkel dolgozik, ez a siller is ilyen vonalat követ. Közepesen intenzív ciklámenes rózsaszín, gyümölcsös-fűszeres illattal: szamóca és fehérbors. Tannint épp hogy érezni, a sav egy kicsit kilóg lefelé, kicsit alacsony, az alkohol kicsit magas. Ettől eltekintve egy közepes lecsengésű jó ivású bor.

Dúzsi Marci

Blauburger, oportó, zweigelt és menoire (medoc noir) küvé, színe még friss, lilás, illatában sok még a tutti-frutti, bozsolés jegy. Izgalmas, parfümös, harmonikus könnyű vörösbor. A Fürtike párja a mulatságban.

Heimann Idei

Az első tétel, amin látszik a 2008 potenciája. Az Idei egy zweigelt oportó mix, már most teljes élvezeti értéken, Pálos Miki szerint „Heimann szaga” van, amin kicsit polemizáltunk, hogy lehet, de ezt most nem írom ide. :) Tény, hogy nagyon Heimannos illata van, ráismerni a készítő kézre. Közepes tannin, közepes sav, közepes test, harmonikus nagyon, lecsengése is pont ehhez illő. Ez kész van.

Bodri Gúnár

Zweigelt, pinot noir, kékfrankos, oportó, édesfűszeres pirosbogyós gyümölcsös illattal, sav intenzív, tannin közepesen intenzív és még friss, test közepes. Valami vegetalitás van az illatában, ezt nem tudtuk behatárolni rendesen, lecsengése közepes, jóvágású bor.

Borműhely Campus

Blauburger zweigelt küvé, illatát a zweigelt fűszeressége dominálja, teste közepes, tanninjai is, savai intenzívek. Már most kerekedik a bor, az jutott Kántorbandi eszébe, hogy ha ilyet ivott volna egyetem alatt, most csak fele ilyen hülye lenne. Pálos Miki nem bozsolé típusú bort akart, hanem egy érettebb történetet, a törekvés úgy néz ki sikerült – illata visszafogott, íze azonban intenzív és koncentrált, kis szilva, némi fűszer, pirosbogyósok. Ja igen – és a tervezett ára 1001 forint…

Sebestyén Kékfrankos

Nagyon friss még, forgatni kell, hogy elüljenek a nem kívánt malolaktikus illatok. Színe még ciklámenes-lilás, illata közepesen intenzív szép meggyes aromákkal, teste közepes, tannin nem nyers és a háttérben van, szép, korrekt kékfrankos lesz ebből.

Baron von Twickel Syrah

Színt még nem lehet megítélni, illata intenzív gyümölcsös, meglepően erős citrusos, grapefruitos jelleggel. A tannin közepes és érett, a savak közepesek, ízében édesfűszerek. Nayan Gowda szerint 1/3-ad nagyhordós 2/3-ad koracél érlelés kell, 18-24 hónap múlva majd meglátjuk. Ígéretes.

Baron von Twickel Cabernet Franc

Színről még itt is korai beszélni, illata nagyon érdekes, közepesen erős, némi fűszerességgel, alapvetően pirosbogyós gyümölccsel, de van valami vegatalitás is. Rendkívül koncentrált, nagy anyag, intenzív sav és tannin, test is nagyobb a közepesnél. 1-2 éves nagyfahordós érlelést kap. Potenciál itt is.

Bodri, Pálos, Gowda, Heimann.

A végére annyit érdemes elmondani, hogy a tételek többsége még korai stádiumban van, esetleg hordóminta. Ezek alapján úgy néz ki, hogy nagyon érett gyümölcsöt sikerült szüretelni, a fenolos érettség a legtöbb esetben biztos, hogy megvolt. A Szekszárdot sújtó jégzivatar rosszkor jött, és okozott galibát, de alapvetően nagy évre lehet számítani.

Korábban:

Főpróba: szekszárdiak újborai az Arany Szarvasban

Résön a présön

A legjobb dél-dunántúli borok

Rozé riposzt, magyar sikerek Cannes-ban

 

Minden vélemény számít!