Kaláka Pince Tokaj 2013

Remélem Alkonyi Lászlót nem kell senkinek bemutatnom, de talán újdonság lehet, hogy tettekre váltotta Tokaj és bor iránti elhivatottságát: Kaláka Pince néven kezdett saját utat Tállyán.

Az első évjáratból három bor készült, furmintból és hárslevelűből. Az alap a Tokaj, utalva a teljes borvidékre, a Tállya már egy fokkal szűkebb, település-szintű kategória, a csúcson pedig a dűlős bor áll, ebből az évből a Tökösmál.

20160306_162437-2

A “Tokaj” tiszta furmint, hetven gramm maradékcukorral. Illatában kifejezett ásványosság, valamint tiszta gyümölcsillat váltja egymást, főleg körte, fehér húsú barack és némi szőlő.

Az ízek harmonizálnak az illattal, bár ennyire határozott édességet nem feltételeztem az első szippantások után. Ízben lédús, érett gyümölcsösség, a cukrot jól ellenpontozó, vitális savak. Az éteri, tiszta karakter és a kerekség jól ihatóvá, vidámmá teszik ezt a bort. A palackot Lászlótól kaptam, kereskedelmi forgalomban nem lelhető fel. Árérték megjelölést ezért sem adhatok, csak egy 87-89/100-as (!) értékelést.

Minden vélemény számít!