• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Kamu a kínai második hely bortermelésben

2015-04-30 ● Kántor Endre

Akkor tisztázzuk: nem Kína lett a második legnagyobb bortermelő. Pedig a hír végigsöpört a nemzetközi boros és mainstream sajtóban is, mégis tévedésről van szó.

Kamu a kínai második hely bortermelésben - borravalo.hu

A közösségi oldalak, és majd minden hírcsatorna arról szólt a minap, hogy az OIV (borkészítők és szőlőtermelők világszervezete) adatai szerint Kína a második helyre lépett elő a világon bortermelés tekintetében, és megelőzte Franciaországot. Még az MTI is megírta, ami jól mutatja a hír penetrációt. Az egész cunami a BBC-től indult el, ebből a hírből.

Amit egy kis értelmezés után a BBC javított is, gondolom ott el is olvassák a híreket, főleg, amit maguk írnak. Nem úgy, mint máshol, ahol gondolkodás nélkül vették át és kürtölték világgá.

Mert mi is történt valójában? Az, hogy az itt elérhető OIV jelentés (a Press Releas-re kell kattintani) ÖSSZEMOSSA a borszőlő és egyéb (csemege, élelmiszeripari) szőlőtermő területeket. Nem direkt, de végig a borról szól, pedig Kína tekintetében az adatok nem. Azaz a szőlőterületek mértéke nőtt jelentősen (799 ezer hektárra) Kínában, a bortermelés nem. Ahogy ebből az USDA riportból is kiderül, (USDA – az amerikai mezőgazdasági minisztérium) Kínában masszív a csemegeszőlő és mazsola termelés, és egyértelmű, hogy a közel 800 ezer hektárnak a nagy részéről épp ezek kerülnek az asztalra.

Az ország egyik legnagyobb bortermelő régiójában, Ningxiában pl. összesen 40 ezer hektár szőlő van, ami azért messze van a 800 ezertől. Ráadásul, és épp ez a legfájdalmasabb a mai felületes hírolvasás korszakában, UGYANEZ az OIV-jelentés leszögezi, hogy a francia bortermelés jelenleg kb. négyszer annyi, mint a kínai.

Egyébként a kínai a csemege szőlőterületek mérete 10%-al nőtt egy év alatt, összesen 730 ezer hektárra, a legfőbb fajták a Red Globe, a Kyoho, a Thompson és a Muscat ? mindez olvasható egy Kínával igen behatóan foglalkozó és kegyetlenül jópofa nevű Grape Wall of China szakmai oldalon.

A kínai nyilván szőlőterület erőteljesen növekszik, ezt ne értsük félre (lásd lent az OIV ábráját), de messze van még attól, hogy termelésben olyan nagyágyúkat behozzon, mint Franciaország. Vagy akár Olaszország. Vagy bárki más, akinek 70 ezer hektárnál nagyobb bortermő területe van.

Kamu a kínai második hely bortermelésben - borravalo.hu

Címkék: bortermelés, Kína, OIV, szőlőtermesztés, szőlőterület

← Tokaji borárverés: milliókért keltek el a borok Somló Újratölt ? kisfilm →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!