Kamu a kínai második hely bortermelésben

Akkor tisztázzuk: nem Kína lett a második legnagyobb bortermelő. Pedig a hír végigsöpört a nemzetközi boros és mainstream sajtóban is, mégis tévedésről van szó.

Kamu a kínai második hely bortermelésben - borravalo.hu

A közösségi oldalak, és majd minden hírcsatorna arról szólt a minap, hogy az OIV (borkészítők és szőlőtermelők világszervezete) adatai szerint Kína a második helyre lépett elő a világon bortermelés tekintetében, és megelőzte Franciaországot. Még az MTI is megírta, ami jól mutatja a hír penetrációt. Az egész cunami a BBC-től indult el, ebből a hírből.

Amit egy kis értelmezés után a BBC javított is, gondolom ott el is olvassák a híreket, főleg, amit maguk írnak. Nem úgy, mint máshol, ahol gondolkodás nélkül vették át és kürtölték világgá.

Mert mi is történt valójában? Az, hogy az itt elérhető OIV jelentés (a Press Releas-re kell kattintani) ÖSSZEMOSSA a borszőlő és egyéb (csemege, élelmiszeripari) szőlőtermő területeket. Nem direkt, de végig a borról szól, pedig Kína tekintetében az adatok nem. Azaz a szőlőterületek mértéke nőtt jelentősen (799 ezer hektárra) Kínában, a bortermelés nem. Ahogy ebből az USDA riportból is kiderül, (USDA – az amerikai mezőgazdasági minisztérium) Kínában masszív a csemegeszőlő és mazsola termelés, és egyértelmű, hogy a közel 800 ezer hektárnak a nagy részéről épp ezek kerülnek az asztalra.

Az ország egyik legnagyobb bortermelő régiójában, Ningxiában pl. összesen 40 ezer hektár szőlő van, ami azért messze van a 800 ezertől. Ráadásul, és épp ez a legfájdalmasabb a mai felületes hírolvasás korszakában, UGYANEZ az OIV-jelentés leszögezi, hogy a francia bortermelés jelenleg kb. négyszer annyi, mint a kínai.

Egyébként a kínai a csemege szőlőterületek mérete 10%-al nőtt egy év alatt, összesen 730 ezer hektárra, a legfőbb fajták a Red Globe, a Kyoho, a Thompson és a Muscat – mindez olvasható egy Kínával igen behatóan foglalkozó és kegyetlenül jópofa nevű Grape Wall of China szakmai oldalon.

A kínai nyilván szőlőterület erőteljesen növekszik, ezt ne értsük félre (lásd lent az OIV ábráját), de messze van még attól, hogy termelésben olyan nagyágyúkat behozzon, mint Franciaország. Vagy akár Olaszország. Vagy bárki más, akinek 70 ezer hektárnál nagyobb bortermő területe van.

Kamu a kínai második hely bortermelésben - borravalo.hu

Minden vélemény számít!