Karácsonyi boraink I.

Elsőre Dr.Nemtudomka írta meg, ő mit és miért tesz az asztalra. Ezek közül is fehér likvid eszközökkel kezdünk, no meg egy Calvados a végére, szopogatni.

Kedves Naplóm, az elmúlt tavaszias ősz alkohológiai tapasztalatai közül osztanék meg veled néhányat, feljegyzéseim egyszersmind afféle karácsonyi ajánlatnak is tekinthetők. Milyen borokat ajánl a zünnepekre a máig súlyos életvezetési, pszichiátriai és alkohol-problémákkal küzdő mániás-depressziós, agresszív boríró, Dr.Nemtudomka?

Fehér likvid eszközök 600-22 ezer forint között

Fehérekből például a Szent István Korona Irsai Olivérjét, mely virágos-muskotályos, telt kortyú, friss, kedves bor olyan 5-600 Ft között, a Borpalota 990 Ft-os, elképesztő, a kései szüret illatát és a szép benzinszagot elegyítő Rajnai Rizlingjét, a Dignisz Éva-Gál Csaba műhely, azaz a Gál Szőlőbirtok 2008-as Szigetcsépi Ezerjóját, mert telt, harmonikus, vinous bor, a végén remek ropogós savakkal, mintha kis szénsav-dugóval zárna, az Etyeki Kúria barackos Cuvée 1-ét, Töltl Szepi Pinot blanc-jait, mert intenzív, tüzes, széles, gyümölcsbombák, vidámak, mint aki készíti őket, ez is olyan 1200 Ft körül van. Ezek 2008-as borok ezer alatt vagy kicsivel fölötte.

nemtudomka_kari2

Kétezer alatt érhetők el Tóth Sándor és Virág (Scheller Szőlőbirtok) bonyolult, mély, élményt adó borai is, melyek úgy a 2003-as évjárattól simulnak elegáns, harmonikus, ásványos komplexumokká, mindenekelőtt az Áldozói Zöldveltelini és az Opeon küvé. Érett, gazdag ásványbor a Tornai csúcsválogatás mind a négy tétele, ahogy élményt adó a Bodnár pincészet tradicionális illatokat-ízeket villantó, mazsolás-fügés-kapros, fél órás aftertaste-ű száraz és édes szamorodnija 2003-ból. Aszúból a Pannon Tokaj 2002-es óarany, mazsolás-szalmás-animális 5 puttonyosát ajánljuk (2960 Ft), a szép tradicionalitás mintája ő. A Hudácskó fahéjas-gymölcsös-szilvás 2003-as Aszúeszenciája is nagy bor, ő 31 ezer forint. Az egészet csapassuk szét egy Réserve des Seigneurs  “20 Ans d’Âge” –  XO, a Château du Breuil-ben komponált Calvadossal, mely ugyancsak 22 320 Ft bruttó, úgyhogy amit megspóroltunk az elején, azt elbukjuk a végén, de megéri.

Minden vélemény számít!