Kertész Etyeki Chardonnay 2009

Húsvétra egy sor Kertész bort tojt nekem a nyúl, a gazda jóvoltából. Elsőre ez a chardonnay került a pohárba.

A Kertész Családi Pince frissebb színfolt Etyeken, azért frissebb, mert ugyan már jelen vannak 4-5 éve, mégis fiatal borászatnak számítanak a nagy hagyományokra visszatekintő borvidéken. Fiatal, ámbátor igencsak figyelemreméltó. Kertész Zoltán nagy szeretettel és odaadással irányítja a pincét az általa elképzelt cél felé, a korábban Vylyannál dolgozó Monostori Balázs borász pedig szépeket alkot a műhelyben.

Ennek a bornak a nagytestvérére már Fater is felfigyelt a 2012-es VinCÉ-n, nem is véletlenül, a 2009-es évjárat is nagyon szépen alakul. Friss, édes almás, enyhén fűszeres, visszafogottan vaníliás illattal nyit. Édes virágok és meszes mineralitás érződik rögtön utána. Van benne egy körtés, édesköményes, szegfűszeges vonal is, látszik, hogy nem egysíkú bor.

Szájban fehér, pirosas húsú, kesernyés őszibarack és friss zöldalmás jegyek jönnek, hosszan kitartó sósság és grépfrútos savak jellemzik a közepesnél kicsit nagyobb testű, alkoholban is kicsivel médium fölötti bort. Izgalmas, szép bor, 3,5 csillaggal.

Minden vélemény számít!