• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Egy tucatszor sem ugyanaz

2012-04-06 ● borravalo.hu

Tanulságos workshopot tartott Herczeg Ágnes a VinCÉ-n (vasárnap reggel 9:30-kor, ami még a magamfajta hétpróbás kóstolónak is korai, az óraátállítás meg még tett rá egy lapáttal). De elmentem, mert bár Ági a Gróf Buttler birtok kormányzását boros léptékkel mérve csak nemrég vette át, mégis a legérdekesebb kísérleteit osztja meg a közönséggel.

Az ?Egy syrah 12-szer? című formabontó kóstoló a Nagy-Eged felső részén található, nagyrészt 877 és 747-es klónokból álló syrah-ültetvény (ezek a számok ugye nem mondanak semmit, csak az olyan syrah-mániásoknak, mint én?) három szüreti időpontban, három különböző erjesztési móddal és négyféle hordó használatával mutatta be ?ugyanazt? a bort. Volt sok hű, meg aha, meg hmm.

Azzal kezdtük, hogy áttekintettük, agyunk mely részei dolgoznak a kóstoláskor. Elsőre furának tűnhet, de a mindjárt vázolt vadászkutya-effektus bizony nagyon bekapcsolt az első négy mintánál. A lényeg az, hogy a laikus fogyasztó csak az agy első részében található területeket használja, a borszeretőnek aktiválódik a hátsó rész is, mintákat, berögzüléseket keres és hasonlítja össze az éppen elé került borral. Vagyis gondolkodik rajta, elemez és szimatol, mint a vadászkutya.

Na de nézzük az első etapot, ez a négy bor azonos kezelést kapott, hordót még nem láttak, a két különböző klón különböző szüreti időpontokkal volt megspékelve. Be kell vallanom, nagyon izgalmas volt, mert tényleg nagyon oda kellett figyelni, hogy a részletekben rejlő különbségeket kiszúrjuk.

I. számú minta: fiatal, gyümölcsös illat, lágy, szinte krémes tanninnal. (2011.09.27, 747, alc 15,76%)

II. számú minta: hűvös karakter, húsos-érettebb anyag harsány savakkal, bőséges, de érett cseranyaggal, gyümölcsbe futó lecsengéssel (2011.10.10, 747, alc 16,3%)

III. számú minta: füstös-fűszeres, visszafogott illat, szinte paprikás, zöldes aromák, savra hangolt finis (2011.09.12, 877, alc 13,95%) ? nekem ez és a négyes jött be inkább, nagyon Rhone

IV. számú minta: spicey, földes, közepes intenzitású illat, határozott feketeborsos fővonallal, kissé megtapadó tanninnal, közepesnél hosszabb lecsengéssel, vastag, harapnivaló szerkezet, konyakos alkoholossággal (2011.10.10, 877, alc 16,5%)

A második etap nyolc borból állt, főleg a hordóhatást vizsgáltuk (fantasztikus slide-okat láttunk a végén minden hordó laboreredményével!). Magyar, magyar prestige, amerikai és francia tölgy, spontán erjesztés, fajélesztő és tápsó váltakozott. Mivel friss, 2011-es tételekről van szó és mindenből kísérleti jelleggel csak két magnum palack készült, nem hordós érlelést kaptak a borok, hanem stick-ek, az adott hordóból készült pálcikák pihentek a palackokban kb. január óta.

Előrebocsátom, hogy pont abban a stádiumban voltak a syrah-k, amikor ez a tölgyhatás borzasztóan élénk volt, vagyis szinte alig lehetett látni az alapanyagot a fa mögött. Nagyon jól lehetett azonban érzékelni, hogy mit fog tudni benyelni, mi totál idegen ettől a stílustól.

V. számú minta (amerikai hordó, fajélesztő): kartonpapír, pipadohány (tubák!), cseres tölgy íz, toast a savat szájban elnyomja, hosszban is a fa jön, elég közönséges vanília formájában

VI. számú minta (spontán erj., magyar prestige M pörkölésű hordó): egyszerű, régi vágású overbarrique-illat, harsány feketebogyósok az ízben, amit aztán nagyon összehúzó hordós tannin vág szét

VII. számú minta (fajélesztő, francia M+ pörkölésű hordó): bakelit, tölgyfa, de felbukkan némi gyógyfű és mineralitás is mögötte, a korty puha, vastag-vaskos, sok rumos-kakaós érzetű hordóhatással és sok tanninnal, de nem ihatatlan

VIII. számú minta (spontán erj., francia M pörkölésű hordó): idegen, műanyag szag, az anyag szájban meleg és földes, a hordóval ?nagyra hangolt?, karamelles, mesterséges aroma hatású a kompozíció

IX. minta (tápsó, magyar prestige hordó): na ez igen, föld, fekete bogyósok, szilvadzsem, határozott, de nem tolakodó hordó, ami inkább hozzáad és engedi a bornak felfedni magát. Jó szerkezet szájban is, szépen engedi a savakat, közepesnél hosszabb, elegáns (megosztó tétel volt ez, egy külföldi hallgató megjegyezte, hogy az első olyan tétel, amelyiknél nem azt érzi, hogy egy darab tölgyet szopogat, a hordógyár-tulajdonos  Ember Sándor szerint viszont ez a toastolás kifejezetten rossz hatással bírt a borra)

X. minta (spontán, magyar sima hordó): kávés, rumos érzetű fa, ami mögött nagyon jól felsejlik a földes-avaros Nagy-Egedi syrah, szájban viszont sajnos nagyon ráül a fa, elnyom mindent

XI. minta (tápsó, amerikai tölgy): ázott föld szaga karamellel, whiskey-vel, tolakodó, butácska

XII. minta (M+ pörkölésű magyar hordó): elegáns, Nagy-Egedes fekete illat, konyhai fűszerekkel, a kortyban érett tannin, jó hossz, nagyon erős még a hordó, de ez az a típus, amit le fog gyűrni a bor (a IX. mellett ez volt a másik kedvencem).

A slusszpoén a végére jött, senki sem találta ki, hogy bizony ezek az anyagok még 17,5% körüli alkoholtartalommal bírtak. Durva.

Tanulság? Bőven van: a borásznak az, hogy érdemes kísérletezni és bízni a borértő közönségben (szerintem elég nagy bizalom ilyen állapotban elénk tárni a borokat). A fogyasztónak az, hogy a magyar szájhoz a magyar hordó tartozik fejben is (ez az elmúlt húsz év eredménye, nem kis arányban a villányi barrique-mániáé) és az, hogy ne ítélj elsőre, ugyanaz az anyag nem ugyanaz az anyag, a bor fantasztikusan sokrétű, millió jelmeze lehet. A borásznak és fogyasztónak együtt pedig az, hogy bizony érdemes együttgondolkodni és az alkotási folyamatban együtt gyönyörködni.

Címkék: Eger, gróf buttler, Herczeg Ágnes, hordó, hordóminta, nagy-eged, pörkölés, syrah, tölgy, VinCE, VinCE 2012

← Hetényi Szekszárdi Syrah 2008 Kertész Etyeki Chardonnay 2009 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!