• Bor
  • Sör
  • Párlat
  • Kávé
  • Gasztro

borravalo.hu

bor ● sör ● párlat ● kávé ● gasztro ● bárkultúra

  • Címlap
  • Közélet
  • Hírek
  • Design
  • Podcast
  • Mindenmás
  • Kapcsolat

Kertész Etyeki Chardonnay 2009

2012-04-10 ● Kántor Endre

Húsvétra egy sor Kertész bort tojt nekem a nyúl, a gazda jóvoltából. Elsőre ez a chardonnay került a pohárba.

A Kertész Családi Pince frissebb színfolt Etyeken, azért frissebb, mert ugyan már jelen vannak 4-5 éve, mégis fiatal borászatnak számítanak a nagy hagyományokra visszatekintő borvidéken. Fiatal, ámbátor igencsak figyelemreméltó. Kertész Zoltán nagy szeretettel és odaadással irányítja a pincét az általa elképzelt cél felé, a korábban Vylyannál dolgozó Monostori Balázs borász pedig szépeket alkot a műhelyben.

Ennek a bornak a nagytestvérére már Fater is felfigyelt a 2012-es VinCÉ-n, nem is véletlenül, a 2009-es évjárat is nagyon szépen alakul. Friss, édes almás, enyhén fűszeres, visszafogottan vaníliás illattal nyit. Édes virágok és meszes mineralitás érződik rögtön utána. Van benne egy körtés, édesköményes, szegfűszeges vonal is, látszik, hogy nem egysíkú bor.

Szájban fehér, pirosas húsú, kesernyés őszibarack és friss zöldalmás jegyek jönnek, hosszan kitartó sósság és grépfrútos savak jellemzik a közepesnél kicsit nagyobb testű, alkoholban is kicsivel médium fölötti bort. Izgalmas, szép bor, 3,5 csillaggal.

Címkék: 2009, 3.5 csillag, chardonnay, Etyek, Kertész, Kertész Zoltán, Monostori Balázs

← Egy tucatszor sem ugyanaz A Cabernet hakni →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
  • YouTube

Podcast

Whisky: a hagyomány él, de erősödik a koktél trend

Konc vs. Cibere – farsang és böjt

Márciusi ifjak és a szabadság bora

Instagram

Follow on Instagram

Hírlevél

Nem szeretnél lemaradni? Érdekelnek a kiemelt események, ajánlatok?

Hírek, Programok

Nagy Egri Borműhely kóstoló

Négy érmet hoztak el a Kreinbacher magnumok a pezsgő vb-n

Borszerda egri borokkal

Egytőről évjáratbemutató

Negyedszer is Trófea díjat kapott a Tornai Pincészet



Mi az, hogy ital/bár kultúra? Egyáltalán, miért kell a borokról, sörökről, párlatokról vagy kávékról kóstolójegyzetet írni? Inni kell, és kész, nem? De.
Persze, mi azt gondoljuk, hogy közben keresni kell a jót, a még jobbat, a tökéletest - ha van olyan. A kultúra a civilizáció építőeleme. Ahogy az irodalomban vagy zenében, az italok és ételek terén is lehet alkotni, és a tökélyre törekvő alkotást megérteni. Közben pedig lehet inni is - ünnepkor, lazításnak, búfelejtésre - hisz ez is kultúránk része. Főleg akkor, ha kulturáltan csináljuk. Ezért vagyunk mi: hogy megmutassuk mit és hogyan érdemes. Hogy mikor, az rátok van bízva...
  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

Keresés

Archívum

Facebook közösség

Copyright © 2023 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!