Kétezer éves sör ősi gabonából

Egy jeruzsálemi mikrofőzdében a Tel-avivi Egyetemtől kapott gabonából főztek olyan sört, amit Jézus korában fogyasztottak.

Az ókori sör újraélesztésének gondolata akkor fogant meg az ötféle helyi sörkülönlegességet gyártó jeruzsálemi Herzl sőrfőzde (butik főzde, Izrael legkisebbje) két fiatal tulajdonosának fejében, amikor néhány hónapja egy újságcikkben arról olvastak, hogy a Tel-avivi Egyetem kutatói az izraeli Ros Pina nevű falu melletti földeken talált ősi gabonafajta segítségével elkészítették az évezredekkel ezelőtti “ősgabona” genetikai térképét, és birtokukban vannak a korabelihez hasonlatos gabonaszemek.

Az egyetem kutatói átadtak öt kiló ősgabonát a kísérlethez, amiből a sörfőzdében húsz liter kétezer éves sör készült az ősi gabonából. Sajnos kereskedelmi forgalomba nem került: a sörfőzde tulajdonosai barátaikkal elkóstolták szinte az egész kísérleti eredményt – mára mindössze egy üveg maradt belőle mutatóba.

A nagyon száraz, erős illatú és sziruphoz hasonló ital elfogyasztása után a sör jeruzsálemi szerelmesei azt állítják, megértették, miért a bor, és nem a sör lett a zsidóságnak a szombati áldáshoz és az ünnepi szertartásokhoz azóta is fogyasztott szakrális itala – írta a Háárec.

Az egykori összetevőkből tíz nap alatt előállított, meglehetősen zavaros állagúra sikerült, 3 százalékos alkoholtartalmú ital meglepetést okozott: a kóstolók szerint más sörökhöz nem hasonlítható, erős méz- és áfonyabogyó-íze lett – édesítőszer és a gyümölcs hozzáadása nélkül.

Herzl sörök - borravalo.hu

Bár a kísérlet eredménye különleges állagú és ízű, a gyártók szerint a piacon eladhatatlan, és így egyszeri alkalom lett a Jézus-korabeli ital előállítása.

Az Egyiptomból Izrael földjére hozott sör nem volt ismeretlen ezen a területen az ókorban: az izraeli régészek tavaly jelentették be egy 5000 éves, kora bronzkori sörfőzde feltárását Tel-Avivban, és a tárgyi emlékek mellett a Biblia szövegei is több helyen említik a sör fogyasztását – írta a Telegraph.

Minden vélemény számít!