Kevesebb bor kerül a pincékbe az idén

Az idén várhatóan kevesebb bor kerül a pincékbe az átlagosnál – mondta Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára csütörtökön az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága szőlészeti és borászati albizottságának ülésén.

Az idén a szőlőtermést mintegy 64 ezer hektárról takarították be a gazdálkodók, ez mintegy 470 ezer tonna körüli szőlőmennyiséget jelent, mondta Horváth Csaba. Ebből a termésből várhatóan, 2,5 millió hektoliter bor készülhet. A mennyiség ugyan kevesebb a szokásosnál, ugyanakkor a borok minősége várhatóan meghaladja majd az átlagos szintet, mert a mustok cukortartalma jó, tette hozzá.

A HNT főtitkára az idei legnagyobb ágazati gondnak nevezte azt, hogy már az első félévben több mint 500 ezer hektoliter bor érkezett Olaszországból Magyarországba az olasz statisztikák szerint. A magyar statisztikák e mennyiség mintegy a felét mutatják ki. Horváth Csaba szerint az olasz import rendkívüli mértékben befolyásolja főként az olcsó borok piacát, ahol erősen torzító hatású.

Abban az országgyűlési képviselők is egyetértettek a jelenlévő szakemberekkel, hogy az olasz borimportot ellenőrzött keretek közé kell szorítani, így jobb piaci feltételeket teremtve a belföldi bortermelőknek. Ezt próbálja elősegíteni az az intézkedés, amit a külföldi borok fokozott ellenőrzésére hozott a szaktárca.

Szó esett bormarketingről is: az idén erre mintegy 1 milliárd forint volt költhető. A jövő évben ennél valamivel kevesebb, mintegy 700 millió forint jut, közölte az ülésen az AMC igazgatója. Ennek a kevesebb termés az oka, ugyanis kisebb lesz a befizetendő járulék összege, amelyből a marketing tevékenység finanszírozható.

Hozzászólások

 1. BZoltan mondta

  Horváth Csaba mondjuk igazán tudhatná, hogy a must cukorfoka nem feltétlenül konvertálódik automatikusan minőséggé.

  A HNT főtitkára amúgy egy félmondatban kitérhetett volna arra is, hogy a 25 millió liter különbség ami az olasz és a magyar statisztikák között van az nem számítási hiba, hanem legalább ennyi olasz borból lesz némi papírozás után magyar bor.

  A gazda lejelent mondjuk 100hl-t egy hektárról, miközben valójában csak 50hl mustja van. Így lesz papírja 50hl magyar borról amihez már csak olasz lőrét kell vásárolni.

  Horváth Csaba tudhatná, hogy _EZ_ az ágazat messze legnagyobb problémája.

 2. ababucs mondta

  Ezek a statisztikák merre érhetőek el? Arra gondolsz, hogy van előtted egy olasz statisztika a magyar exportról és magyar statisztika az olasz importról, és a két szám közt van 25 millió liter különbség?

 3. Kántorbandi mondta

  igen, illetve becsült adatok is ezek szerintem, bár kétségtelen, hogy az államilag dotált olasz exportról egészen pontos statisztika van…

 4. BZoltan mondta

  @Kántorbandi

  Mondjuk én arra is komolyabb összeggel mernék fogadni, hogy mindkét ország hatóságainak látóterén kívül lényegesen nagyobb mennyiségben alakul át talján lőre magyar borrá.

  Ezzel együtt a HNT elnökétől én sokkal lényegre törőbb és egyenesebb nyilatkozatot várnék.

  Bár mondjuk… egy gittegylettől kár várni bármit is.

 5. ababucs mondta

  A másik téma amiről nincs sok formális hír, az az, hogy mi megy ki az országból. A cseh, szlovák, lengyel exportunk szintén nincs túlharsogva, pedig létezik, ráadásul azt lehetett tavaly olvasni, hogy az itthoni minimáltermés mellett is nagy volt az igény a szőlőnkre.

  Valszeg ez is megérne egy misét, no.

 6. Horvath Csaba mondta

  A kedves hozzászólók tájékoztatása érdekében szeretném elmondani, hogy az olasz behozatalról az Il Corriere Vinicolo című szaklap és a KSH adatainak összevetéséből tudunk. (Borellenőrző hatóság és pénzügyőri adatbázis nem érhető el.)
  A HNT-n kívül egyetlen szakmai szervezet sem feszegeti ezt a témát. 2007 óta próbáljuk a hatóságokat rábírni a külföldi borok behozatalát végző cégek rendszeres ellenőrzésére. A BZoltán által említett – valószínűleg saját maga által alkalmazott módszer – 500 ezer hl-nél nem működik.
  A termésbecslés adatai a VM-nél vannak. A HNT sajnos a honlapját nem tudja a szakmailag elvárható szinten működtetni, mivel évek óta a kormány nem fizeti ki a közigazgatási feladatokért járó számlát sem. Így a hegyközségi tag fizeti az EU-s statisztikát, a származási bizonyítványt, a forgalombahozatali járulékot. Speciel a saját dolgaira nem igazán marad.
  A kivitel évek óta stagnál 650-700 hl szinten. Bár mindenki a kínai piac felvirágzásában bízik, szerintem nekünk a környező – EU-s – országok jó minőségű palackos borral ( és nem musttal ) való ellátásában kéne gondolkodnunk. A problémák felvetését és a kritikát köszönettel véve:

  Horváth Csaba
  gitt-egyleti főtitkár

Minden vélemény számít!