Kik az új Juniborászok?

A Fiatal Borászok Egyesülete, a Junibor, Bussay Dorottyát és Kovács Tamást választotta tagjai közé.

Mi is beszámoltunk az augusztusi Zöldszüret eseményről, amelynek a célja az volt, hogy az ott megjelenő fiatal borászok közül válasszák ki az egyesület legújabb tagjait.

bussaydorottya

Bussay Dorottya, a zalai Bussay Pincészet borásza. Édesapjuk halála óta testvéreivel együtt foglalkozik a borászattal. Nem csak a borászatot, hanem a háziorvosi hivatást is örökölte édesapjától. 7-8 éves kora óta részt vesz a szőlő- és pince munkában, a borkóstolókon, rendezvényeken. Az első saját évjárata a 2011-es Szürkebarát, aztán a 2012-es Tramini, 2013-tól pedig minden. Amire a leginkább büszke, az a 2013-as Esküvé. A bor mindig is az élete része volt, és az, hogy valamelyikük folytatni fogja, adott volt, bár sokáig nem tudta, hogy ezzel szeretne foglalkozni. “Szeretném megtalálni a saját utamat a borászatban, amit majd a lehető legjobban végzek és egyszer továbbadni a gyermekeimnek, ahogy azt Édesapám is tette” -nyilatkozta.

kovacstamas

Kovács Tamás a jelenleg 10 hektáros csopaki Szent Donát Birtokot vezeti. A törzsterületek Csopakon és Paloznakon vannak, de van szőlő Tihanyban és jövőre kezdenek telepíteni a Káli-medencében, a Fekete-hegyen, ahol hosszú távon egy ikerbirtok létrehozását tervezik. Tamást a borászat 2001-es elindulásával édesapja bevonta a pincemunkákba, aztán 2010-2011 környékén már ő töltött el több időt a hordók és tartályok között. A 2012-es évjárattal aztán szabad kezet kapott. Az első saját borára a mai napig jól emlékszik, egy 2006-os olaszrizling volt, a Szitahegyről. Ez volt a pincészet első bora, melynek a címkéjén egyértelműen megjelent a dűlőmegjelölés. Az, hogy hetek alatt elfogyott, olyan lelkesítően hatott rá, hogy akkor kezdett el komolyan játszani a gondolattal, hogy borral foglalkozzon. A következő öt év célja, hogy lépésenként tovább növeljék a birtokot, bővítsék a pincét, a jelenlegi termelést megduplázzák és a külföldi piacokon is megmutassák a boraikat.

Minden vélemény számít!