Kolonics hordóminták

Karcsit nem kell bemutatni a borisszáknak, stabil és oszlopos tagja a somlói borásztársadalomnak. Sokaknak kiindulópont is, mivel jól megközelíthető helyen igényes és folyóvízzel is ellátott szállást üzemeltet.

Birtoka a Somló dél-keleti oldalán, az Apátság-dűlőben található, viszont több helyen vannak új telepítések, a fejlesztés folyamatos. Ami tavalyhoz képest azonnal szemet szúrt, hogy több új, nagyméretű hordó is helyet kapott a pincében. Ezek Kalla Miklós munkái, többnyire 1500 literesek.

Beavatatlan hordók, a dongákat lobogó vízben hajlítják és nem pörkölik. Merész kísérlet, de a mintákat kóstolva úgy tűnik, működik. A hordópark bővítése azért is indokolt, mert az új telepítések jövőre fognak termőre fordulni, kell a kapacitás növelése.

A Gazda szerint 2011 és 2012 hasonló évek voltak, az égető melegek miatt hamarabb készülnek el a borok, de gondot jelentő csapadékhiány nem volt. Nézzük a 2012-es hordómintákat.

Juhfark (Károlyfiak)

Sok zöldfűszer, puha textúra, vitális anyag sok vegetalitással, jól érthető és szinte már fogyasztható állapotban. Kis túlzással azt mondanám rá, hogy karácsonyra palackozható lesz.

Olaszrizling (IV. Béla)

Szikár csonthéjasok, szép savgerinc, klasszikus somlói minerál-olasz. Az új Kalla-hordó hatása semmilyen elemében nem zavaró.

Furmint (Nimród)

Obligát körtés illatokkal mutatkozik be, megfelelően hosszú és a lecsengést diós-mandulás zamatok uralják.

Hárslevelű (Magor)

Gyönyörű gyümölcsösség, ibolya, ásványok, hársméz. Barátságos, arányos korty. Jelen állapotában is nagyon szép, egyben ígéretes is.

Néhány 2011-es hordómintát is megkóstoltunk, ugyanis van, ami még ott pihen.

Olaszrizling (Bulcsú)

Feszes, tiszta, köves, jó értelemben vett “oldschool” rizling. Szárított barack, kövek, vegetalitás, csonthéjasok, hosszan rágható, bazaltos utóíz.

Olaszrizling (Lehel)

Egyenes ízképű, tiszta bor, kissé egyszerűbb az előzőnél, de az elegáns kövesség és a sok növényi aroma itt is jelen van.

Furmint (Álmos)

Krémes körte, puha, zamatgazdag, érett, jó savgerinccel és hosszú lecsengéssel. Kiegyensúlyozott, remek furmint.

Ahogy a honlap fogalmaz: “A borok klasszikus, tradicionális eljárással készülnek: hozamkorlátozással, fahordós erjesztéssel és érleléssel.” Tipikus somlaik ezek, hosszú életpálya előtt. Nincsenek “túlsűrítve”, én inkább az elegáns-légies iskolához sorolom, mineralitásuk sem ír felül feltétlenül mindent. Ami 2011-ből már palackban van, az általában a “fogyasztható, de még bőven fektethető” kategóriába tartozik. Nem érdemes kihagyni a látogatást: be kell jelentkezni, rászánni pár órát a kóstolásra és nem utolsó sorban a beszélgetésre.

Minden vélemény számít!