Közösség, bor, Közösségi Bor

Elstartolt a Közösségi Bor projekt 2019-es éve, melynek során öt borvidéken, hat borászatnál hat különböző Közösségi Bor készül.

A Közösségi Bor projekt célja, hogy megismertesse a borkészítés folyamatát, közben valódi közösséget hozzon létre a résztvevőkből, akik belevágnak egy egész éves borkészítési folyamat gyakorlati kivitelezésébe. A közös projektmunka végeredménye a Közösségi Bor.

Folkmann László alapító

A 2013-ban indult kezdeményezés alapgondolatát Folkmann Lászlónak az adta, hogy az elmúlt évek során a borkóstolás kultúrája elterjedt, „kóstolni mindenki tud”, de a borkészítés folyamata csak kevesek számára ismert. A közösség szövetkezeti alapon működik. Az elméleti oktatás mellett a projektek során évente 5-8 alkalommal zajlik terepmunka kezdve a metszéssel, később zöldmunkákkal, majd szüret, a készülő bor kezelése, végül palackozás. Mindez Magyarország különböző bortermő vidékein, borászok bevonásával, az ő szakmai irányításuk alatt, erőforrásaik segítségével valósul meg.

Szűcs Ferenc

Bár a metszés március első hétvégéjén elkezdődött, a 2019-es projektekre még nem késő jelentkezni és a Közösségi Bor Facebook oldalán követhetőek az egyes események időpontjai:

- Chardonnay pezsgő Etyeken, a Nádas Borműhelynél, Nádas Szilárd irányítása alatt
– Pécsi Rajnai Rizling Hosszúhetényben a Szabó Pincében Szabó Zoli irányításával
– Tokaji Furmint Tállyán, a Szűcs Pincészetben, Szűcs Feri segítségével
– Pécsi Kékfrankos Mohácson, a Planina Borházzal közösen, Horváth Zoltán iránymutatásával
– Tolnai Siller Pakson, a Mayer Pincében, Mayer Antal szakmai vezetése alatt
– Káli Chardonnay Szentbékkállán, Istvándy Jenő Pincészetében, Istvándi Tamás vezetésével

 

Minden vélemény számít!