Kreinbacher Juhfark 2011

Friss, jól fogyasztható, nem túl komplex bor, melyben inkább a fűszeres, ásványos aromák érezhetők, semmint a gyümölcsök.

Kreinbacheréket nem kell bemutatni, a Tornai pince mellett Somlói léptékben az egyik nagy területtel rendelkező borászat. Aki nincs képben, annak elmondom: a legnagyobb a Badacsonyi Borgazdaság (kb. 68 ha, nagyjából, mint Taklerék Szekszárdon), de valamiért nem szoktunk róla beszélni. Tornaiéké a Hegyből bő ötven, Kreinbacheréké bő harminc hektár.

Milyen furcsa, hogy általában azon aggódunk egy fehér, száraz 2011-esnél, hogy ne legyen már oxidált, itt meg az villant be, hogy túl korán isszuk. Krétás-meszes mineralitás, sok növényi aroma, zöldfűszer, szerencsére nyoma sincs a korábbi túlhordózott stílnek.

Könnyed korty, de nem komolytalan, szépen hozza az illat jegyeit, savai nem élesek. Ugyanakkor fiatal. Enyhe alkoholtöbbet van kortyközépen, de szerencsére a finis nem kesernyébe fut ki. Bodorkós Norbert birtokigazgató azt mondta: “2011-ből … az alap juhfark egy egészen más szerkezetű bor lesz a korábban a pincétől megszokottakhoz képest. Ezt megelőzően a koncentráció és a magas érettség volt számunkra az elsődleges … előtérbe helyeztük a gyümölcsösséget és frissességet.”

Ebből a frissesség sikerült is, a gyümölcsöket nem érzem (juhfarknál nem is akarom). Másnapra nagyon szépen kisimul, összeér, jól fogyasztható, könnyen érthető arca a fajtának. Nem túl komplex és nem is végtelen hosszú, de nagyon kompakt kis bor, jó vétel. A Somlói Borok Boltjában 3100 Ft, ár-érték aránya 3,5 csillag.

Somló Guide

Minden vélemény számít!