Kreinbacher Somlói 2009

Kreinbacherék belépő szintű házasítása tudomásom szerint hárslevelűt, furmintot és olaszrizlinget tartalmaz, a hely szellemét lenne hivatott közvetíteni.

A hordót is közvetíti, de ne szaladjunk ennyire előre. A halvány arany színben a kor is, a Somló is és a házasított fajták is visszaköszönnek. Illata füstös, fás, vaníliás, petrolos (!), de frissen roppantott zöldborsó és rum is felfedezhető. Kissé eklektikus a kép.

Szájban is határozott a hordós jelleg, vanília és kókusz ugrik be elsőre, aztán lédús vilmoskörte és mogyoró. Puha, szinte eltűnő savasság, a közepesen hosszú korty némi mineralitással zár. Ezt a mennyiségű fát sajnos nem tudta felvenni az alapanyag, de ha kiszellőztetjük, akkor egy kellemes, off-dry érzetű bort tudhatunk a poharunkban, jó áron. A Somlói Borok Boltjában 1800 Ft, a 3,5 csillagos árérték arány így simán megvan.

Somló Guide

Hozzászólások

 1. BZoltan mondta

  Amióta volt szíves egy kettőnél kevesebb gyüggyel bíró borvidéki hivatalnok feljelenteni minket a korábbi boroscímkénk miatt azóta mindig valahogy megakad a szemem a boroscímkéken.

  Sajnos ennek a bornak a címkéje is szabálytalan. Ugyanis a “Somlói” egy törvényben védett szó és ha ezt a szót használja a termelő a boroscímkén akkor a607/2009/EK bizottsági rendelet 56. cikk (6) bekezdése alapján a valódi eredetet kétszer akkora betűtípussal kell feltűntetni. Vagyis ez a “picibetű” Nagy- “nagybetű” Somlói sajnos szabálytalan.

  Ugyanezt a szabályt persze megszegi a borvidéken palackozott bort termelő gazdák többsége. Ráadásként a szabályban és a védett “Somlói” leírásában a szononímák mint Somlai nincsenek tiltva. Vagyis vacak a törvény, de csak annyira, hogy ha valakinek valaki szálka a szemében akkor lehet feljelentgetni.

 2. Fater mondta

  @ BZoltan:

  “Nem az a legény, aki adja, hanem aki állja.”

  Ha ez tényleg így van, akkor sajnálatos. (Lásd még a KOPAR 2007 cikk alatt kialakult polemizálást.)

  Abban azért biztos vagyok, hogy a feljelentősdibe Ti nem fogtok beszállni.

 3. BZoltan mondta

  @ Fater: Ez nem is kérdés.

  Egyébként az ellenünk folyó eljárás során többször is beszéltem az illetékes hatósági szakemberekkel és kimondottan méltányosak, jó szándékúak és segítőkészek voltak.

  Sokan ekézzük a hatóságokat, de a korrektséghez hozzátartozik, hogy nagyon sok esetben tényleg építően és partneri hozzáállással közelítik meg a bortermelőt.

Minden vélemény számít!