• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Kvikk Cvakk

2010-02-17 ● borravalo.hu

Zwack Open bemutatóra voltunk hivatalosak. A villámlátogatás-jelleg miatt csak néhány benyomást, amolyan kedvcsináló jelleggel vetettem papírra (jobb kézben pohár, balban köpő, valahogy még jegyzetelni is kéne – Shiva istennő biztosan egy fokkal jobban boldogulna ilyen helyzetekben).

A ?házigazda? Dobogó Pincészet boraival nyitottam: a Forgalmi Furmint 2007 (a Betsek és Palota dűlőkből, 2000 Ft körüli árral) jó savú, végre a fajtáról szóló történet, itt ez tetszett a legjobban.

A Szerelmi Furmint 2007 (Szerelmi-dűlő a pontosság kedvéért, 3000 Ft körül) illatában némi mineralitás, virágos jegyek, ízben első benyomás a viszonylag nagy test és a savak kissé rendezetlen állapota.

A Satöbbi 2009 kicsit savhiányos, teljesen primer ízekkel és illatokkal hódító, kvaterkázó itóka. A kóstoló végén tértem vissza az édesekért: a Mylitta álma tiszta kései furmint. Friss, lendületes bor a komoly beltartalom ellenére.

A 6 puttonyos aszú 162g/l cukor, 8,5g/l sav, összetétele 60% furmint 30% hárslevelű és 10% muscat lunel. Újsulis aszú: aszalt barack, a szájat letapasztó olajosság mellett szépen muzsikáló savak és semmi nehézkesség.

A Borműhely képviseletében Pálos Miklós kínálta a borokat. Mivel a Rokka sorozat és a De Facto tagjai megbecsült és már többször megénekelt darabok, figyelmemet a hamarosan palackba kerülő Eposz kötötte le.

Ez egy 2007-es cabernet franc válogatás, villányias testtel, de mindenféle tolakodás és túlzás nélkül. Lehengerlő, mégis áradóan gyümölcsös, nagy mennyiségű, de bársonyos tanninnal, a mérethez felnövő savakkal. Bombasztikus, már most 90 pont fölé tenném. A 2009-es Eposz egy meglepetés lesz, de még nagyon az elején tart a fejlődésben, úgyhogy most nem is rántanám le a leplet.

Bock-ék is jelen voltak négy borral, én csak a Notus-t (portugieser-kékfrankos, egyszerű ivóbor jó értelemben véve, megfelelően brandelve) és a 2008-as Cabernet Sauvignon-t kóstoltam. Ez utóbbi szép munka, mondhatni a várt, és megszokott minőség.

Weningeréknél csak a 2006-os Frettnerbe és a Terra Nemo-ba (kékfrankos – fele a magyar, fele az osztrák területen termett) nyaltam bele. Mindkettő levegőztetésért kiált, kissé nyersek még. A Frettnert elpakolni, betárazni, jövőre kóstolni. Legjobb vétel a már általam korábban kóstolt Sopron (syrah-merlot), ami magnum palackból még szebb, de a Frettner is tárazható.

Szecskő Tamás borait vizsgáltam ezt követően. Mire odaértem a királyleányka már elfogyott, de kárpótolt két veres. A rubintos szőlő egy 1951-ben alkotott, kékfrankos és kadarka keresztezésén alapuló fajta.

A friss évjárat (kb. 3300 Ft) egy rubin(tos) színű bor, megkapó fűszerességgel, élénkpiros gyümölcsös (ribizli és meggy, igen plasztikusan) illattal mutatkozik be, amit ízben is megkapunk. A mészköves-agyagos talaj (Peres-dűlő) dob rá egy lapáttal: igazi különlegesség, egyedi karakter, de ismert íz és illatjegyekkel ? akár kadar-kékfrank házasítás is lehetne.

Ezt a bort szívesebben innám bárhol-bármikor, mint a Turánt (Gereg-dűlő, kb 4300 Ft), nem mintha az rosszabb lenne, csak extrém módon egyedi. Merész és becsülendő vállalkozásnak tartom fajborként palackozni ezt a leginkább festőszőlőként használt fajtát. Színe konkrét fekete, az illata pedig valami egészen speciális: rózsaolajra és virágokra lehet asszociálni elsőre. Ízben jön a komoly tanninokkal kísért fűszerorgia, igazi különlegesség, kóstolni.

A gyors vizsgálat végeredményeként az este a Dobogó Pincészet ?forgalmi furmintját?, Szecskő Tamás Rubintosát és (ha már lehetne) a Borműhely 2007-es Eposzát tenném a képzeletbeli kosaramba.

Zwack

Címkék: Bock, borműhely, Dobogó, szecskő, Weninger, Zwack, zwack open

← Warre’s 1963 Vintage Port Szászi Endre Kabócás 2007 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Kedvenc gyerekkori kaják, kávé, túrázás - Németh Bálint
Loading
00:00 / 34:51
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Kedvenc gyerekkori kaják, kávé, túrázás - Németh Bálint

    Kedvenc gyerekkori kaják, kávé, túrázás - Németh Bálint

    Nov 13, 2025 • 34:51

    „Megkérdezhetem, hogy mi volt a kedvenc gyerekkori kajád?” – ezzel a felütéssel főzi meg hírességek kedvenceit a Balint’s Pot rövid videóiban Németh Bálint privát séf.

  • Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Nov 5, 2025 • 31:54

    Ehető gombák Magyarországon címmel jelent meg Almási Petra könyve, a hazai erdők fogyasztható gombáiról, friss felhasználási módjairól és tartósításásáról. Kezdő és gyakorlott gombászoknak, és a megszokottól eltérő alapanyagokra nyitottaknak.

  • Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Oct 21, 2025 • 32:13

    Világlátott vendéglős, hagyományőrző, újító, gasztro író, akiről a világkiállítás kapcsán még a New York Times is szuperlatívuszokban írt. Katona Csaba történész és Kántor Bandi születésének évfordulója apropóján beszélgetnek Gundel Károlyról.

  • Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Oct 16, 2025 • 36:22

    Az idei nyár is dúskált gasztro élményekben – persze így van ez, ha az ember eleve keresi ezeket. Gazdagodtunk szép élményekkel külföldön és itthon is, ezeket elevenítjük fel.

  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!