• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Kvikk Cvakk

2010-02-17 ● borravalo.hu

Zwack Open bemutatóra voltunk hivatalosak. A villámlátogatás-jelleg miatt csak néhány benyomást, amolyan kedvcsináló jelleggel vetettem papírra (jobb kézben pohár, balban köpő, valahogy még jegyzetelni is kéne – Shiva istennő biztosan egy fokkal jobban boldogulna ilyen helyzetekben).

A ?házigazda? Dobogó Pincészet boraival nyitottam: a Forgalmi Furmint 2007 (a Betsek és Palota dűlőkből, 2000 Ft körüli árral) jó savú, végre a fajtáról szóló történet, itt ez tetszett a legjobban.

A Szerelmi Furmint 2007 (Szerelmi-dűlő a pontosság kedvéért, 3000 Ft körül) illatában némi mineralitás, virágos jegyek, ízben első benyomás a viszonylag nagy test és a savak kissé rendezetlen állapota.

A Satöbbi 2009 kicsit savhiányos, teljesen primer ízekkel és illatokkal hódító, kvaterkázó itóka. A kóstoló végén tértem vissza az édesekért: a Mylitta álma tiszta kései furmint. Friss, lendületes bor a komoly beltartalom ellenére.

A 6 puttonyos aszú 162g/l cukor, 8,5g/l sav, összetétele 60% furmint 30% hárslevelű és 10% muscat lunel. Újsulis aszú: aszalt barack, a szájat letapasztó olajosság mellett szépen muzsikáló savak és semmi nehézkesség.

A Borműhely képviseletében Pálos Miklós kínálta a borokat. Mivel a Rokka sorozat és a De Facto tagjai megbecsült és már többször megénekelt darabok, figyelmemet a hamarosan palackba kerülő Eposz kötötte le.

Ez egy 2007-es cabernet franc válogatás, villányias testtel, de mindenféle tolakodás és túlzás nélkül. Lehengerlő, mégis áradóan gyümölcsös, nagy mennyiségű, de bársonyos tanninnal, a mérethez felnövő savakkal. Bombasztikus, már most 90 pont fölé tenném. A 2009-es Eposz egy meglepetés lesz, de még nagyon az elején tart a fejlődésben, úgyhogy most nem is rántanám le a leplet.

Bock-ék is jelen voltak négy borral, én csak a Notus-t (portugieser-kékfrankos, egyszerű ivóbor jó értelemben véve, megfelelően brandelve) és a 2008-as Cabernet Sauvignon-t kóstoltam. Ez utóbbi szép munka, mondhatni a várt, és megszokott minőség.

Weningeréknél csak a 2006-os Frettnerbe és a Terra Nemo-ba (kékfrankos – fele a magyar, fele az osztrák területen termett) nyaltam bele. Mindkettő levegőztetésért kiált, kissé nyersek még. A Frettnert elpakolni, betárazni, jövőre kóstolni. Legjobb vétel a már általam korábban kóstolt Sopron (syrah-merlot), ami magnum palackból még szebb, de a Frettner is tárazható.

Szecskő Tamás borait vizsgáltam ezt követően. Mire odaértem a királyleányka már elfogyott, de kárpótolt két veres. A rubintos szőlő egy 1951-ben alkotott, kékfrankos és kadarka keresztezésén alapuló fajta.

A friss évjárat (kb. 3300 Ft) egy rubin(tos) színű bor, megkapó fűszerességgel, élénkpiros gyümölcsös (ribizli és meggy, igen plasztikusan) illattal mutatkozik be, amit ízben is megkapunk. A mészköves-agyagos talaj (Peres-dűlő) dob rá egy lapáttal: igazi különlegesség, egyedi karakter, de ismert íz és illatjegyekkel ? akár kadar-kékfrank házasítás is lehetne.

Ezt a bort szívesebben innám bárhol-bármikor, mint a Turánt (Gereg-dűlő, kb 4300 Ft), nem mintha az rosszabb lenne, csak extrém módon egyedi. Merész és becsülendő vállalkozásnak tartom fajborként palackozni ezt a leginkább festőszőlőként használt fajtát. Színe konkrét fekete, az illata pedig valami egészen speciális: rózsaolajra és virágokra lehet asszociálni elsőre. Ízben jön a komoly tanninokkal kísért fűszerorgia, igazi különlegesség, kóstolni.

A gyors vizsgálat végeredményeként az este a Dobogó Pincészet ?forgalmi furmintját?, Szecskő Tamás Rubintosát és (ha már lehetne) a Borműhely 2007-es Eposzát tenném a képzeletbeli kosaramba.

Zwack

Címkék: Bock, borműhely, Dobogó, szecskő, Weninger, Zwack, zwack open

← Warre’s 1963 Vintage Port Szászi Endre Kabócás 2007 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!