Lazzeretti Brunello di Montalcino 2005

A brunello Toszkána egyik emblematikus csúcsbora, a brunello-vidék központja a Firenzétől 120 km-re délre található Montalcino.

A feljegyzések szerint már a 14. században készült brunello a környéken, (elvileg) 100% sangiovese. A brunello-botrányról mindenki tud, a csapból is ez folyt egy időben. Amiben egy helyi borboltossal megállapodtunk az, hogy “brunello is never full-bodied” és “not oaky”. Ez így lenne rendjén, mert a “sangiovese is not that type”, ha sok az új kishordó, akkor iskolázási gond van, ha nagyon vastag, akkor valami más is kerülhetett bele.

Az újvilági ízlést kiszolgáló, erős tölgyaromákat mutató Casanova di Neri-t (Tenuta Nuova – James Suckling 100 pont!) én is megkóstoltam, nagyon szép, de máshonnan is jöhetett volna.

A helyiek nincsenek túl jó véleménnyel róla, de az árakat húzza felfelé és a tengeren túli turisták kartonszámra viszik. (Ezeket a turistákat jól meg lehetett különböztetni a forgatagban, mert “szhenzsióvéjszíí”-ként hivatkoztak a fajtára.)

Lazzeretti palackom az utolsó volt a 2010-es toszkánai túrámról (és pót-nászutról), nem bántam meg, hogy felbontottam. Pontosan azt kaptam, amit vártam: gránátos koronájú bor, az illat kifejezett, mentás-medvecukros, sok olasz meggylikőrrel, forró és érett, tele a helyi fűszerek emlékével, pici animalitással, szinte éreztem a két évvel ezelőtti napsütést azon a novemberi estén.

A kortyban lekerekedett, de kissé szárító tannin, fitt savak, nem lomha és nem vastag, viszont hosszú lecsengésű. Izgalmas, komplex az íz is: érett fekete bogyósok, fahéj és pézsma (amikor a pincénél jártam, Lucia ha jól emlékszem szlovén tölgyet emlegetett), konyak, egzotikus fűszerek. Hedonista bor, tüzes alkohollal, kis kesernye keretezi az igen hosszú lecsengést.

A szárazpróba egyértelmű ánizst mutat az órák óta üres pohárból és egy érintésnyi babérlevelet. Az első pár pohár és lejegyzetelés után tésztát ettem hozzá, mégpedig pont olyat, mint akkor Montalcinoban: sok sajttal és szarvasgombás balzsamecettel.

Fantasztikus volt, tényleg fényt hozott a borongós-ködös hosszú hétvégébe. A bontás utáni első órában karcolgatta a kilencven pontot, aztán egy óvatos 89-ben állapodtam meg vele. Az ára kint talán 25-30 Euro volt, mire ideér már kb. 10-12.000 Ft, ezért ár-érték aránya 4 csillag.

Minden vélemény számít!