Legelérhetőbb áron a Lafite

Ahogy az első nagy bordeaux-inál is láttuk, a 2012-es en primeur árak jóval az eddigi átlag alatt alakulnak: most a Lafite hozta ki árait a 2012-es évre, mellyel a piacon jelenleg legelérhetőbb Lafite palackok kerültek a kereskedésekbe.

Nem véletlenül fogalmaztunk úgy, hogy legelérhetőbb: ezt a fogalmat a pincészet írta közleményében. A 2012-es Chateau Lafite ex-negociant (vagy ex-bordeaux, azaz a negociant-ok kereskedők felé közvetített ára, kvázi nagyker ár) ára 330 euró, ami 21%-al olcsóbb a 2011-esnél, de 154%-al több, mint 2008-ban.

A Lafite a Mouton után hozta ki az árait. A Mouton is nemrég rukkolt elő az en primeur áraival, melyekkel jelenleg a piacon évjárattól függetlenül a legolcsóbb premier cru-ket kínálja a 2012-eseivel.

Érdekes még, hogy a Lafite egy tételben, ún. „tranche”-ban dobta piacra a teljes 2012-es évjáratot, ami nem szokványos. Általában több tranche-ban kerülnek piacra az új évjáratok, emelkedő árak mellett persze. (Tavaly például 350 euró volt az első tranche, 450 euró a második.) Most ezzel nem vesződtek.

A Decanternek nyilatkozó kereskedők szerint az ár túl magas, 300 euró sokkal jobb atmoszférát hozott volna, főként a Mouton kiváló árazását tekintve, mondták. Steven Spurrier 18,5 pontot adott a 2012-es Lafite-ra a 20-ból. Vibráló gyümölcsösség a 91%-nyi cabernettől, még nem teljesen kifejező de megvan benne az a feszes elegancia, ami a Lafite-ra jellemző, és jó kilátásokat jelent a jövőre nézve, írta.

Minden vélemény számít!