• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Magyarok ott alant

2011-11-28 ● borravalo.hu

Többször írtunk már Ausztráliáról, ezt azonban sajnos jobbára csak borok kapcsán tettük, helyi tapasztalatunk nem volt. Egészen eddig. Egy múltkori poszt kapcsán kialakult párbeszédben sikerült rávennünk egy törzsolvasónkat, európait, hogy ossza meg velünk élményeit arról, milyen cipőben is vannak a magyar borok és gasztronómia ott alant.

Közelednek az ünnepek, mint bárhol máshol a világban, az Ausztráliában élő magyarok is erre készülnek. Az ausztrál minőségi borok kétséget kizáróan világklasszisok, de azért ha ünnep van, sokan mégis magyar bort választanak, még ha szűkös is a helyi kínálat. Jómagam több mint két évtizede élek Sydneyben. Bekukkantottam hát kedvenc helyeimre, hogy beszerezzek egy kis hazait.

Borok

A Kemény család tulajdonában lévő, 1960-ban nyílt Kemeny?s szupermarket-borszaküzletben megtalálni a Törley alappezsgőket, olcsó hazai asztali borokat és egy fél tucat Tokaji aszút. Érdekesség, hogy magyar söröket is tartanak. Az érdeklődés azonban annyira elenyésző a magyar termékek iránt, hogy ezek honlapjukon sem szerepelnek.

A több, hazai élelmiszer mellett az üzletben az ünnepek ideje alatt, négy fajta szaloncukor kapható. Ausztrál borkínálatuk kiváló, sok, nehezen beszerezhető ritkasággal.

A második megálló a szintén magyar, Gerendási család tulajdonban lévő Independent Discount Liquor. Ez a kóser borok és pálinkák raktáráruháza a belvárosban. Nagyon sok kelet európai brandy és pálinka kapható az alap magyar asztali borok és Tokaji Aszúk mellett. Innen tovább a hiperbe!

A Dan Murphy véleményem szerint a legnépszerűbb bor-hipermarket lánc Ausztráliában. A választék óriási, Priorat-tól Mosel-ig, ausztrál kultuszboroktól a legjobb DRC évjáratokig, minden megtalálható. Magyar borok is vannak. Arról, hogy milyen siralmas a helyzet, még fényképet is készítettem.

Számomra egyértelmű, hogy magyar borkérdésben a helyzet, hosszú évek óta változatlan. Az ausztrál vásárlók nem érdeklődnek a polcon található borok iránt, a magyar idősek otthonában (Szent Erzsébet otthon) végnapjaikat élő öreg harcosok pedig megvannak róla győződve, hogy a BB Szürkebarát a legjobb fehérbor a világon. Természetesen már régen rákérdeztem és felkutattam annak okát, miért nincs itt rendes hazai bor, rendes választékban, elérhetően:

  1. A keresletet a rendszerváltás előtti időkben állították be a kivándorolt magyarok, ez azóta sem változott.
  2. Több kísérlet is volt magyar borok népszerűsítésére, 2000-ben az olimpia alatt villányi és szekszárdi csúcsvörösökkel próbálkoztak (A Gere Kopár-t 50 dollárért lehetett megvásárolni 11 évvel ezelőtt), a magyar fogyasztókon kívül mindenki túl drágának találta őket. Jómagam, két tokaji markát képviselve tartottam egy kóstolót nagykereskedőknek és újságíróknak, a kóstoló végén vastapsot kaptam én is, a borok is, de a várt siker egyszerűen elmaradt.
  3. Ausztrália export ország, innen a borok mennek, és a legismertebb külföldi márkákon kívül alig jönnek.
  4. Nincs állandó képviselete a magyar boroknak az országban. Chile nem adta fel, az elmúlt évek kitartó munkájának köszönhetően boraik megtalálhatóak a legfontosabb borszaküzletek polcain.
  5. Rizikós a magyar borok minősége, a márkák és elnevezések túlságosan gyakran változnak. Nincs megbízhatóságuk. A St Andrea vagy a Sauska ugyan bejöhetne erre a piacra, de ha jól tudom, export törekvéseik csak Londonig érnek.

A hiperben különben több a hazai pálinka és a likőr, mint bor.

Még utoljára beugrok egy másik boros helyre, a Vintage Cellars üzletébe, ahol hála istennek, kapni a jobb minőségű Hétszőlő aszúkból, igaz a magyarországinál jóval borsosabb áron.

Éttermek

A Sydneyben élő 1956-os forradalmárok törzshelye ősidők óta az 1958-ban nyílt 21 Espresso. Régen mindennap teltház volt, a szabadságharcosok délutánonként összegyűltek és megbeszélték a napi politikai híreket.  Ötvenhárom évvel később egy sokkal fiatalabb vendégsereget látni itt. A régi időkre már alig emlékszik valaki.

Mellesleg, ha a Gundelbe kívánkozom, nem kell Budapestre utaznom. Sydneyben is van egy, jóval szerényebb kiadásban! Jó hely egy kis hazai ebédre.

Este, a vacsorát nyugodt lélekkel elkölthetjük Cserfalvi Csaba, már 17 éve nyitva tartó Corner 75 éttermében. Az itt étkezők hűségesen visszajárnak évek óta.

Édesség, kávé

Varga Ádám cukrászdája, a Sweet Kiss Cake Shop egyre népszerűbb a vásárlók körében. Perec, Dobos rolád, Rigó jancsi, krémes… Minden magyar kedvenc megtalálható itt!

Kegye Tibor menedzser és barista a legjobb kávét készíti a BonCaffe-ban. A népszerű kávézóban sok magyar szót hallani, hiszen előszeretettel járnak ide a nemrég kivándorolt értelmiségiek.

Szóval minden adott, egy jó kis magyaros karácsonyhoz Sydneyben. Aki pedig képes elfogadni, hogy hétágra süt a nap és strandolhat az ünnepek alatt, az igazán jól érezheti magát.

Az Ausztráliában élő magyarok egyetlen hetilapja, a Magyar Élet szerint 55 ezer honfitársam él ebben az országban, de mivel egyre több magyar fiatal érkezik ide letelepedés céljával, ezt a számot ma már magasabbra becsülöm. Sokan keresik boldogulásukat az eurózónán kívül. Az elmúlt évtizedek alatt elfogadtam az ausztrál szokásokat, ezért egészen bizonyos hogy készül fokhagymás garnélarák és kerül palackos erjesztésű, jéghideg Shiraz pezsgő is az asztalra az ünnepek alatt. Személyes kedvencem, a Leasingham Sparkling Shiraz 2004, aki idelátogat, feltétlenül kóstolja meg!

európai

Címkék: ausztrál, Ausztrália, külkereskedelem, magyar bor, magyarok, Magyarország, Sydney

← Kalifornai kiváló kilencesei Anomáliák →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Kedvenc gyerekkori kaják, kávé, túrázás - Németh Bálint
Loading
00:00 / 34:51
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Kedvenc gyerekkori kaják, kávé, túrázás - Németh Bálint

    Kedvenc gyerekkori kaják, kávé, túrázás - Németh Bálint

    Nov 13, 2025 • 34:51

    „Megkérdezhetem, hogy mi volt a kedvenc gyerekkori kajád?” – ezzel a felütéssel főzi meg hírességek kedvenceit a Balint’s Pot rövid videóiban Németh Bálint privát séf.

  • Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Nov 5, 2025 • 31:54

    Ehető gombák Magyarországon címmel jelent meg Almási Petra könyve, a hazai erdők fogyasztható gombáiról, friss felhasználási módjairól és tartósításásáról. Kezdő és gyakorlott gombászoknak, és a megszokottól eltérő alapanyagokra nyitottaknak.

  • Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Oct 21, 2025 • 32:13

    Világlátott vendéglős, hagyományőrző, újító, gasztro író, akiről a világkiállítás kapcsán még a New York Times is szuperlatívuszokban írt. Katona Csaba történész és Kántor Bandi születésének évfordulója apropóján beszélgetnek Gundel Károlyról.

  • Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Oct 16, 2025 • 36:22

    Az idei nyár is dúskált gasztro élményekben – persze így van ez, ha az ember eleve keresi ezeket. Gazdagodtunk szép élményekkel külföldön és itthon is, ezeket elevenítjük fel.

  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!