• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Kalifornai kiváló kilencesei

2011-11-14 ● Kántor Endre

Úgy tűnik 2009 nem csak itthon volt kiváló évjárat, de Kaliforniában is. Különösen igaz ez a pinot noirokra. Nem csak a Wine Spectator beszél róluk szuperlatívuszokban, de még a borpápa is ódákat zeng róluk.

Pár napja arról írtunk, hogy Robert Parker meghódította Hong Kong-ot az ő mágikus húszasfogatával, és tessék, máris megint kénytelenek vagyunk rá hivatkozni. Úgy tűnik ugyanis, hogy soha nem látott magasságokba tornászta a 2009-es kaliforniai pinot noirok pontszámait. De ne szaladjunk ennyire előre.

Az egész ott kezdődött, hogy Jim Laube a Wine Spectator hasábjain úgy fogalmazott, hogy ?olyan nincs, hogy hibátlan évjárat, de a 2009-es kaliforniai pinot noirok igen közel kerültek a Nirvánához.? Egy ilyen kijelentés nem meglepő, miután a Wine Spectator által kóstolt ilyen évjáratú pinot-k 55%-a 90 pontot, vagy annál többet kapott.

Erre az egészre az általam igen kedvelt Fermentation blog szerzője hívta fel a figyelmem, ahogy arra is, ami ezután következik, és történelminek számít. Soha ilyen nem fordult még ugyanis elő nem Robert Parker tollából. Vagy szájából. (Igen, inkább az utóbbi.)

Robert Parker ugyanis ezen borok ? illetve az általa kóstoltak, így helyesebb ? 78%-ra (!) adott 90 pontot vagy többet. Na most, hogy súlyosbítsam a gondolatot, a Wine Advocate összesen 237 db 2009-es kaliforniai pinot-t kóstolt le. Azaz, hogy megfordítsuk, a borok elenyésző kisebbsége, csak 22% kapott 90 pontnál kevesebbet. Borvidék szerint így néz ki a dolog, a kilencven vagy afeletti pontot elérők százalékos arányában:

Santa Cruz Mountains: 100%

Santa Rita Hills: 91%

Santa Maria: 81%

Santa Lucia Highlands: 80%

Russian River Valley: 78%

Sonoma Coast: 76%

Egyéb: 68%

Anderson Valley: 44%

Ahogy az elmúlt években egyre nőtt a Kaliforniában készített pinot noirok száma, úgy került be egyre több ilyen bor a Wine Advocate hasábjaira is. Érdekes látni, hogy az előző évjáratok közül a borok hány százaléka ért el 90 pontot vagy annál többet:

1999: 39%

2000: 35%

2001: 45%

2002: 49%

2003: 43%

2004: 58%

2005: 55%

2006: 57%

2007: 65%

2008: 59%

2009: 78%

Elég egyértelmű a trend, nem? Két lehetséges magyarázat is van:  vagy tényleg egyre jobbak a kaliforniai pinot-k, vagy Parker úr fejlesztett ki az évek során valami vonzalmat irántuk. Ahogy a Fermentation blog írói, úgy én is az utóbbira szavaznék. És még egy érdekesség: 2000-2008 között a legalacsonyabb pontszám, amit adtak 81-85  pont között volt. Ezek után nagyon szeretném a kezem rátenni néhány palackra, elsősorban a 2009-es évjáratból.

Címkék: 2009, Évjárat, Kalifornia, pinot noir, Robert Parker, Wine Advocate, Wine Spectator

← Mégis láthatóak leszünk? Magyarok ott alant →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista
Loading
00:00 / 38:04
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

  • Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Ikonikus ételek, melyek fiatalabbak, mint hinnéd!

    Mar 13, 2025 • 33:11

    Vannak olyan ételek, amelyek világhírnévre tettek szert, és meghatározóak egy ország, vagy népcsoport szempontjából, így aztán nem meglepő, ha sokan azt hiszik, hogy ezek hagyományos, régi receptek. Nos, ez nagyon sokszor nem így van…

  • A prágai temető receptjei

    A prágai temető receptjei

    Mar 5, 2025 • 40:16

    Umberto Eco zseniálisan fordulatos, cselekményben tobzódó 19. századi történelmi regényének főhőse Simone Simonini – a galád hamisítónak és kémnek egyetlen öröme van az életben: az evés. Na, de miket eszik? És ezeket hogyan kell elkészíteni?

  • Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Nagy Zoltán: Prága úgy elhúzott, hogy csak a féklámpáit látjuk...

    Feb 27, 2025 • 40:19

    „Nem mindig a személyes preferenciáinkat követi a piac, de nekünk az a dolgunk, hogy lekövessük a változásokat ” – mondja Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa. Ezt azonban néha könnyebb mondani, mint csinálni…

  • Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Volt balatoni séf, angol esküvőkirály - most a berni nagykövetség séfje: Szathmáry Rajmund

    Feb 25, 2025 • 42:32

    „A gasztronómia annyira jelen van mindennapjaimban” – monda Szathmáry Rajmund, a barátainak csak Döme, aki már 30 éve dolgozik séfként. Második otthonában, Angliában, 10 évig dolgozott, és ő lett az esküvőkirály, jelenleg a hatodik évét húzza Svájcban, a berni magyar nagykövetség executive séfjeként.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!