Malbec világnap

Április 17. a malbec világnapja. Az argentinok találták ezt ki, marketing az egész, de működik. Mi is hozzájárulunk pár palackkal.

Sok szó esik mostanában (is) bormarketingről, meg arról, mit, hogyan kellene tenni. Hát itt van egy igazán jó példa erre. Az argentinok tudják, hogyan betonozzanak be egy fajtát és nyomassák egyszerű eszközökkel világszerte. Itt lehet utánanézni mindannak, ami szerintük a malbec.

A hír egyébként az elmúlt két hónapban végigsöpört a boros világsajtón, ha húszszor nem olvastam, akkor egyszer sem. Mi a malbec világnap tiszteletére összegyűjtöttünk egy csokrot az általunk kóstoltakból:

San Carlos Malbec Reserva 2005

Jó szerkezetű, bár nem igazán harmonikus (az aftertaste-ben kicsit elvékonyodik és magas az alkoholja), de virágos-gyümölcsös illata, jó savai, édes tanninjai, szép teste, hosszú utóízének kávés felhangjai vannak. Fontos még, hogy 2700 Ft.

Alta Vista Grande Reserve 2004, La Casa del Rey

Na ez igazi újvilági stílű, a világszájízhez szabott, mintaszerűen kiegyensúlyozott, igen szép bor. Mély rubin él, fekete mag, a nagyon intenzív illatban szép fa. Tartalmas, édeskés, magas alkoholú (14,5 %), vastag  bor ez, fiatal, de nem nyers ízképpel, alakuló harmóniával, magyar nyelvű hátcímkével. 89 pontot kapott.

És, hogy ne csak újvilági malbec kerüljön terítékre, íme az ősök közül pár:

Esprit 2002, AOC, Chateau La Caminade

Ez is fekete bor visszafogott illattal, nagyon komplex, fiatal, erőtől duzzadó karakterrel.    Ánizs ezerrel, fűszer, feketeszeder, kakaó. Sok tannin, mégis bársonyos faktúra, 14 %-os alkohol. Izgalmas és robusztus, mégis játékos és harmonikus bor gyönyörű arányokkal. Rendelkezik a borok legfontosabb tulajdonságával, a finesszel. 95 pontot adtunk neki anno.

Pur Plaisir 2003, AOC, Chateau Haut-Monplaisir

Cahorsban is döglesztő nyár volt a 2003-as, ez ott lobog a palackban. Fekete szín, koncentrált, kerek, gyönyörű illat, fiatal, de nem nyers tannin. Annyira fűszeres történet, hogy volt, aki úgy érezte: olyan, mint amikor a Kotányi fűszerpolc ráomlik az emberre. Tömény kömény, gyümölcs és pipadohány az utóízben, kerek, meleg, 14 %-os alkoholtartalmú, de nem nőies karakterű bor. Nagyon rendben van, fantasztikusan sokféle, minden sok és jó benne, de még nem harmonikus. 8 évig ne húzd ki a dugót, ha meg bírod állni. 92 pontot kapott.

Még több Cahors és malbec itt.

Hozzászólások

Minden vélemény számít!