• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Dobogós borok

2011-04-18 ● borravalo.hu

A balladai homály elfedi már, hogyan terjeszkedett a Vylyan Pincészet a 90-es évek első felében a területek vásárlását illetően, de annyi bizonyos, hogy a birtokközpont a Dobogó dűlőn található, amin 1992-ben ültetett cabernet sauvignon található. Az innen származó bor utolsóként kerül piacra a 2006-os válogatások közül.

Ha Kisharsányba ?befordulunk?, felfelé a Fekete-hegynek egy nyomtávú út vezet: balra a Kenderföld, felette a Hunyadi-dűlő, jobbra a Kossuth Lajos, és ezek felett a Hársos, valamint a Dobogó. Erőteljes déli lejtésű, jó adottságú terület, példás rend van a sorok között, ahogyan rendet vágnak brand-ügyileg Vylyanék az új dűlőválogatások között is. A Pillangó merlot válogatás, a Mandolásban a cabernet franc mutatja legjobb arcát. Idén két új terület áll csatarendbe, a Dobogó és a Gombás (ez utóbbi pinot noir, már kóstoltuk itt: Thumbs up for vylyan 9+9 ? szeptembertől lesz kapható az első, 2008-as évjárata).

De vissza 2006-hoz, hiszen a Dobogón kívül minden más a polcokon van már: a megkésett tavaszt változékony nyár után nagyon szépen kiegyenlített ősz követte, ez az egyensúly ? főleg a szubmediterrán területeken, amilyen Villány is ? okos borászkodással szép savszerkezetet jelenthetett a nagy boroknak is. Személy szerint én a 2006-os évben jobban hiszek, mint a forró 2007-ben. Pontosabban a 2007-esek hedonista bombáit már fel kellett robbantani, amíg 2006-osaimat szívesen tartogatom még a pincémben-hűtőmbem; lekvárosodástól, laposodó savaktól nem tartok.

A bemutatóra lelkes csapat érkezett, rozéval fogadott minket a Vylyan csapata, majd hirtelen a Fekete-hegy lejtőin találtuk magunkat: első állomásunkon a 2009-es és 2008-as cabernet hordómintáját kóstolhattuk. A 2009-es bődületesen nagy anyag, remek struktúrával, lomhaság nélkül. Brutál test, bársonyos tanninok, hosszan gyümölcsös lecsengés, megfelelő savakkal támogatva. A piacra kerülés előtt hosszú palackérlelést kap ? személy szerint bármikor szívesen fogyasztanám akár már most is. A 2008-asban voltak zöldes villanások is, a fűszerek erősebbek, kissé rapidabb a tannin is. De máris feljebb kerültünk egy állomással, ahol a 2007-es és 2006-os forgalmi cabernet került a poharakba (a Duna-Dráva Nemzeti Park őre kísért minket és tartott itt egy rövid előadást a helyi élővilágról, csak úgy nem lehet felpattanni se a Szársomlyóra, se a Fekete-hegyre, természetvédelmi területek). A 2007-es tüzes, vastag bor, nagyon déli karakterű, szinte újvilágias gyümölcsösséggel, kissé letaglózó. A 2006-os kiegyensúlyozott, komoly: édesfűszerek, jó savak, kabernés édespaprika, érett tannin, integrált fa, okosan használva.

Aztán felértünk a csúcsra, háttérben a Várerdő és a Konkoly (a Kopár ?belső fele?), előttünk pedig egy kosárban a nap főszereplője impozáns magnum palackokban, gyönyörű ornamentikával a címkén: a Dobogó Cabernet Sauvignon 2006. Extrém alacsony terheléssel készült a bor (12hl/ha), egy tőkéről mindössze 4dl jött le. Másfél évet töltött hordóban, azóta palackban pihen. Illatában és ízében is feketeszeder, aszalt meggy, csokoládé, némi földes-fűszeres-dohányos második vonallal. Élénk savat, határozott tannint mutat, még mindig fiatalnak tűnik. Nagyon koncentrált és hosszú lecsengésű.

A hegyről lejöttünk, a palackok kiürültek. Lent az ebédet már a 2008-as Ördög kísérte, mint elődje ez is ?best buy? (divatosan szólva). Hazaindulás előtt én azért még kértem egy pohárral a 2009-esből, arra három évet majd várni kell, nagy kedvencem lesz. Tetszik, hogy nem engedve a piac nyomásának a pince visszatartotta a megfelelő pillanatig ezt a bort: vesszőparipám, hogy sok tételt ?idejekorán feliszunk?, mielőtt a bor igazi arcát mutatná.

Címkék: 2006, 2008, cabernet sauvignon, Dobogó, kisharsány, Mandolás, ördög, pillangó, Villány, Vylyan

← Malbec világnap Egri Rosé 2010 (Kovács Nimród Winery) →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?
Loading
00:00 / 35:22
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

  • A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    A fogyasztókat és iparági szereplőket bünteti Donald Trump

    Mar 19, 2025 • 42:12

    Döbbenetes, 200%-os büntetővámot jelentett be Donald Trump amerikai elnök az EU-ból érkező alkoholos italokra. Az USA az Európai Unio legnagyobb exportpiaca ebben az ágazatban, rengeteg érintett van a borászatoktól, a likőr- és párlatkészítőkön át a sörcégekig. Érintettek a gyartók, a kereskedők, de a sor végen a legnagyobb vesztes a fogyasztó…

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!