Már alap a négyévszakos Balaton

A cím idézet a januári Gasztrohegy rendezvényéről, és igaz ami igaz, évek óta látni, hogy a Balaton északon és délen is meg akar szabadulni a strandolós imidzsétől. Hogy ez mennyire sikerült már, vagy van-e még tennivaló – persze mikor nincs – azt mindenki döntse el maga, de csak azután, hogy résztvett legalább egy Gasztrohegyes rendezvényen.

Nekem személy szerint nagyon is szimpatikusak a tömegtől és hőgutától mentes rendezvények, így kifejezetten tetszik hogy ősztől tavaszig is találni programokat. Sőt, lassan nem is találni, hanem válogatni kell közöttük. Ezekben az évszakokban a résztvevő helyekre betérőket otthonos fogadtatás, és a nyárhoz képest nyugodt hangulat, figyelem várja.

FD85AD91-05CF-450B-B6E6-50FFC9D63B65

A Gasztrohegy eseménysorozat 10 badacsonyi vendéglátóhelyről szól, 7 tematikus gasztrohétvégével és a hegynek egy olyan arcáról, amit csak ilyenkor, a nyugodtabb, alaposabb kóstolgatásra alkalmasabb évszakokban lehet igazán felfedezni. A vulkanikus borokhoz izgalmas ételeket álmodnak a hegy vendéglátói és mindenkit arra invitálnak, hogy ismerje meg fogásról fogásra, lépésről lépésre Badacsonyt. Egyre többen jönnek a havonta megrendezésre kerülő tematikus programsorozatra, amire idén már jegyet, bérletet is lehet váltani, és folytatódnak az exkluzív, vezetett Gasztrokalandok is, ahol személyesen lehet találkozni a vendéglátókkal. Idén fejlesztettek is: a poharat és buszjegyet tartalmazó jeggyel szabadon lehet kalandozni, az 5 tételes kóstolót tartalmazó bérlettel kedvezményesen lehet kóstolni.

659E812B-52B0-4D0A-8AD9-5596DD7B871F

Mi is ezt tettük a (már!) tizenegyedik, Vadászidény elnevezésű hétvégén. Ugyan a havazással épp nem volt szerencsénk, de volt hideg, köd a szőlősorok fölött, melegített minket kívülről kandalló, belülről házipálinka, és annyi finom bort, ételt, desszertet, kávét ettünk és ittunk, hogy az már szinte túlzás volt.

22475000-D7AA-48B6-A2CF-8D532204E909

Csak hogy irigykedjen, aki nem volt ott, vagy épp ihletet kapjon a következőre, íme így nézett ki az egész napos gasztrokalandozásunk:
Hableány: Vadkocsonya, cékla, torma
Hotel Bonvino Borbár: Mangalica szalonnába gönygyölt vadnyúl combfilé, vadasan, zsemlegombóc / Csokoládé mousse, erdei szeder ropogós
Borbarátok Vendéglő: Zsályás erdei gombaleves, kapros túrógombóc / Konfitált őzcsülök, rosé jus, sütőtökös-birsalmás gnocchi
Istvándy Birtok és Borműhely: Szarvas vadas zsemlegombóccal / Sütőtök mousse ropógós gesztenyével, birsalmával
Tölgyes Kúria: Zellerleves, fürj rilette, dió mousse / Vaddisznó tarja káposztákkal, árpagyöngy ropogóssal
Vánkos: Szarvas pörkölt lekváros derelyével / Túrótorta forró erdeigyümölcs öntettel

1A040555-EB10-4210-A535-3C25A085373A

A tematikus hétvégék áprilisig folytatódnak, majd októberben újraindulnak, de tavasszal és nyáron is lesz miről beszélni: megismétlik a tapasok éjszakáját, sőt, egy közös nagy nyári rendezvényre is készülnek.

További események: 

Február 15-16 Gasztrohegy 12. – Disznóságok – Ez az a hétvége, amihez nincs mit hozzáfűzni. Disznótoros, füstölt illat, friss portékák a disznóvágás után, még az is lehet, hogy a borok mellé a pálinka is előkerül. Kint a deres Badacsony, bent cserépkályha, idő, pihenés, falatozás. Hogy legyen energia tovább sétálni!
LINK: https://www.facebook.com/events/456791861845617/

Március 14-15. Gasztrohegy 13. – Húshagyó kedv – Zöldségek és sajtok hétvégéje – A böjt ideje ez, de mi gazdagon készülünk rá. Olyan ételeket kerekítünk sajtokból, tésztákból, és sok-sok zöldségből, hogy bárki jóllakik velük. Séfjeink fantáziája szárnyal, és a vegetáriánusok is igazán elemükben érezhetik majd magukat, de a húsevők is meglepődhetnek.
LINK: https://www.facebook.com/events/708569209618875/

Április 4-5. Gasztrohegy 14. – Füstölgés! – Tavasz. Este még kicsit összehúzzuk a kabátot, de már jó kinn: ezen a hétvégén ideje van egy kis füstölgésnek. Kipakolunk a teraszokra, szenet hevítünk és hagyjuk, hogy a jótékony füst átjárja a halat, húst, zöldségeket.
LINK: https://www.facebook.com/events/429289021028784/

Minden vélemény számít!