• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Mayer Am Pfarrplatz Wiener Gemischter Satz 2012

2013-07-30 ● borravalo.hu

Igazi bécsi csemege került a poharamba: jól beazonosíthatóan osztrák illat citrusokkal, csipetnyi fűszerrel (dominál a zöld), fiatalos, lendületes, zöldveltelinis.

Igen jó kis buliról maradtam le nemrég: Bécs, mint műfaj megjelent az Ötkertben (www.vienna.info), élén Peter Kruderrel, akit magam is kedveltem a kilencvenes években még a Kruder&Dorfmeister formáció tagjaként (a madarak azt csiripelték rendesen ráhúzott a szettre – ha jól emlékszem az elmondások szerint egy helyett három órát játszott – miközben az emiatt csúszó dj-k tisztelettel figyelték a ?nagy öreget?).

De persze a kulinária is megkapta az ívet: Christian Petz sztárséf – anno a Palais Coburgban két Michelin csillagot szerzett, jelenleg a Badeschiff Holy-Moly éttermében egy csillaggal operál és egyben  az ?új bécsi konyha? vezéralakja – újrafogalmazott bécsi ételeket vonultatott fel.

Ebből kimaradtam (bár kaptam négy orbitálisan finom bonbont a meghívó mellé, ezúton kérem az illetékeseket, hogy avassanak be, hol lehet beszerezni), de szerencsére a szervezők jóvoltából két palack eljutott hozzám a Mayer am Pfarrpflatz borokból. Ezek közül egyik egy Wiener Gemischter Satz, vagyis ?vegyes fajta?. (Ami abban különbözik egy küvétől, hogy ezt egyben szedik és együtt erjesztik.)

Zöldveltelini, rajnai rizling, rotgipfler és cirfandli, ebből az értő boros kollégákkal (akikkel együtt kóstoltam, megosztva az örömet) a zöldveltelini azonnal azonosítható volt (ekkor az összetételt még nem tudtuk, a jegyzetet tehát még ?vakon? írtam):

?Default? citromszín, némi zöld reflex is mutatkozik benne. Nagyon tiszta, igazán precíz, jól beazonosíthatóan osztrák illat citrusokkal, csipetnyi fűszerrel (dominál a zöld), fiatalos, lendületes, zöldveltelinis.

Szájban jó szerkezet, szép savak, megjelennek némi rizlinges aromák (sikerült beletrafálni, mondjuk nem volt nehéz), fehér, roppanós barack, érintésnyi ásvánnyal. Lecsengése frissítő, nem citrikus. Valaki odateszi a végén ?teraszos bor?. Ja, nyárra, a fa alá, szomjoltó. Valamivel 9 euró alatt kapható, a forint árfolyamától függően jó – vagy nagyon jó vétel, árérték arányát én 4 csillagra teszem.

Címkék: 2012, 4 csillag, Ausztria, Bécs, gemischter satz, mayer am pfarrplatz, osztrák

← Oszvald Pince Nagy-Somlói Furmint 2009 Mátyás Pince Somlói Olaszrizling 2002 →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra
Loading
00:00 / 31:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Kéktúrásból hasgombász: Almási Petra

    Nov 5, 2025 • 31:54

    Ehető gombák Magyarországon címmel jelent meg Almási Petra könyve, a hazai erdők fogyasztható gombáiról, friss felhasználási módjairól és tartósításásáról. Kezdő és gyakorlott gombászoknak, és a megszokottól eltérő alapanyagokra nyitottaknak.

  • Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Mit adott nekünk Gundel Károly?

    Oct 21, 2025 • 32:13

    Világlátott vendéglős, hagyományőrző, újító, gasztro író, akiről a világkiállítás kapcsán még a New York Times is szuperlatívuszokban írt. Katona Csaba történész és Kántor Bandi születésének évfordulója apropóján beszélgetnek Gundel Károlyról.

  • Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Kappadókiától Dzserbáig - nyári élményeink

    Oct 16, 2025 • 36:22

    Az idei nyár is dúskált gasztro élményekben – persze így van ez, ha az ember eleve keresi ezeket. Gazdagodtunk szép élményekkel külföldön és itthon is, ezeket elevenítjük fel.

  • Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Celebpiák: Jason Momoa vodkáján is túl

    Oct 9, 2025 • 39:05

    Mit keresnek a celebek a lepárlókban, pincékben? Mióta trend az, hogy egy színész, zenész, vagy sportoló saját italmárkát népszerűsít? Erről beszélgettünk Nagy Zoltánnal, a Boutiq’Bar tulajdonosával.

  • Bubik Szekszárdról - 1838

    Bubik Szekszárdról - 1838

    Sep 30, 2025 • 37:03

    Szekszárd és pezsgő? Ráadásul methodé tradicionelle, azaz palackos erjesztés és érlelés? Az 1838 nem egy dátum, bár az is lehetne, hisz a magyar pezsgőgyártás hőskorát idézi meg, a számmal ellátott palackokban azonban egy borvidék teljesen új arca mutatkozik be.

  • Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Női szemmel a rum pincében - Cynthia Vargas, a Matusalem master blendere

    Sep 23, 2025 • 15:21

    Izgalmas, rendhagyó és hiánypótló bemutatón vehettünk részt a Casa Ron Matusalem és a Liquid Gold rendezésében: a master blender Cynthia Vargas először hagyta el a dominikai érlelőpincét, hogy bemutassa, mivel dolgozik most, milyen újdonságok vannak.

  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!