Mayer Am Pfarrplatz Wiener Gemischter Satz 2012

Igazi bécsi csemege került a poharamba: jól beazonosíthatóan osztrák illat citrusokkal, csipetnyi fűszerrel (dominál a zöld), fiatalos, lendületes, zöldveltelinis.

Igen jó kis buliról maradtam le nemrég: Bécs, mint műfaj megjelent az Ötkertben (www.vienna.info), élén Peter Kruderrel, akit magam is kedveltem a kilencvenes években még a Kruder&Dorfmeister formáció tagjaként (a madarak azt csiripelték rendesen ráhúzott a szettre – ha jól emlékszem az elmondások szerint egy helyett három órát játszott – miközben az emiatt csúszó dj-k tisztelettel figyelték a „nagy öreget”).

De persze a kulinária is megkapta az ívet: Christian Petz sztárséf – anno a Palais Coburgban két Michelin csillagot szerzett, jelenleg a Badeschiff Holy-Moly éttermében egy csillaggal operál és egyben  az „új bécsi konyha” vezéralakja – újrafogalmazott bécsi ételeket vonultatott fel.

Ebből kimaradtam (bár kaptam négy orbitálisan finom bonbont a meghívó mellé, ezúton kérem az illetékeseket, hogy avassanak be, hol lehet beszerezni), de szerencsére a szervezők jóvoltából két palack eljutott hozzám a Mayer am Pfarrpflatz borokból. Ezek közül egyik egy Wiener Gemischter Satz, vagyis „vegyes fajta”. (Ami abban különbözik egy küvétől, hogy ezt egyben szedik és együtt erjesztik.)

Zöldveltelini, rajnai rizling, rotgipfler és cirfandli, ebből az értő boros kollégákkal (akikkel együtt kóstoltam, megosztva az örömet) a zöldveltelini azonnal azonosítható volt (ekkor az összetételt még nem tudtuk, a jegyzetet tehát még „vakon” írtam):

„Default” citromszín, némi zöld reflex is mutatkozik benne. Nagyon tiszta, igazán precíz, jól beazonosíthatóan osztrák illat citrusokkal, csipetnyi fűszerrel (dominál a zöld), fiatalos, lendületes, zöldveltelinis.

Szájban jó szerkezet, szép savak, megjelennek némi rizlinges aromák (sikerült beletrafálni, mondjuk nem volt nehéz), fehér, roppanós barack, érintésnyi ásvánnyal. Lecsengése frissítő, nem citrikus. Valaki odateszi a végén „teraszos bor”. Ja, nyárra, a fa alá, szomjoltó. Valamivel 9 euró alatt kapható, a forint árfolyamától függően jó – vagy nagyon jó vétel, árérték arányát én 4 csillagra teszem.

Minden vélemény számít!