• CÍMLAP
  • PODCAST ARCHÍVUM
  • RÓLUNK

borravalo.hu

gasztro●kultúra

  • Étel
  • Ital
  • Kultúra
  • Történelem
  • Kapcsolat

Még történelmibb pillanat

2010-04-24 ● Kántor Endre

Egy nagysikerű Jancis Robinson posztot a Financial Times hasábjain közzétett írás követ: a bordíva szerint érdemes felfigyelni ránk, a gyűjtők, aficionádók, de egyszeri borisszák is megtalálják számításukat. Hungary for progress, írja a magyar borok legnagyobb lehetősége.

Történelmi pillantnak nevezte Alföldi Merlot, mikor múlt héten Jancis Robinson lehozta posztját a magyar borokról. Jó pontszámokat kaptunk, elismerést, és legfőképpen a várva várt publicitást, mely el-elmaradozott. A Jancis Robinson poszttal elindult valami, erre utalt AM címadása, és ebben teljesen egyetértünk.

Most azonban, ha lehet, még történelmibb pillanathoz érkeztünk, hiszen JR a mai Financial Times hasábjain is közölt egy cikket, melyben vitathatatlanul sokkal szélesebb közönséget ér el, mint saját oldalán. Szélesebb és egyértelműen tehetős közeget, kik figyelme most szépen a magyar borokra irányul, hála Jancis nagyasszonynak.

A cikk szerint sokan bolgár és moldáv borok mellé sorolnák a magyar bort (az FT közönésgre értve ? a szerk.), melyek olcsók és nem valami vidámak. Ezzel szemben a magyar borok inkább hasonlítanak a monarchiabéli testvér Ausztria boraira, bár nem egészen olyan kiegyensúlyozott a paletta ? még. Viszont egyértelműen oda tart.

A legnagyobb gond, hogy a magyar borok túlárazottak, a magyarok olyan büszkék borkulturális hagyatékukra, hogy hajlandók csilliókat is kicsengetni legjobb/leghíresebb boraikért, ez pedig túlárazottnak tűnteti fel ezeket külföldön. Ez egyébként közös vonása a felemelkedőben lévő borországoknak, ahová JR szerint mi is tartozunk, vagyis pl. Görögország, Törökország, Izrael és Mexikó. De gond ez Spanyolhonban is, hogy egy nagyhatalmat említsünk.

JR a cikkben kitér Tokajra, a rendszerváltozást követő befektetésekre, az első száraz furmintra és persze Szepsyre. Idéz is tőle, ahogyan teszi ezt a Borkollégiumos Mészáros Gabriellával is, és megemlít még egy sor termelőt, így: Szepsyhez kötődően a Királyudvart, a szintén tokaji Bérest, akiről azt írja, hogy a szintén száraznak készített hárslevelű minden borkedvelő gyűjteményébe szép új darab, ha ilyen megbízható pincéből származik. Szó esik még Gere Attiláról és a magyar kékszőlő fajtákról, és a legnagyobb magyar vörösbor élményéről, egy Ráspi Zweigeltről. Említést tesz még Kovács Nimród 2007-es Battonage Chardonnay-járól, mely ugyan nem karakterisztikusan magyar bor, de 20 dolláros árával alkalmi vétel és tökéletes belövőbor az új Magyarország boraihoz.

Jancis Robinson szerint itt a kínálkozó lehetőség a magyar borok megkóstolására. Én meg azt mondom, itt a lehetőség a magyar borok számára, és úgy hívják: Jancis Robinson. Ha már egyszer beindult a werkli, ne hagyjuk megállni.

Címkék: Eger, financial times, gere attila, Jancis Robinson, Kovács Nimród, lehetőség, magyar bor, mészáros gabriella, Ráspi, Sopron, Szepsy, Szepsy István, Tokaj, Villány

← Tokaji, körömpörkölt, nemjuci Bor és internet →

Tetszett? Küldd el másoknak is!

Kövess minket

  • Facebook
  • Instagram
  • RSS
  • YouTube

keresés

PODCAST FELIRATKOZÁS

  • SpotifySpotify
  • Apple PodcastsApple Podcasts
  • DeezerDeezer
  • Podcast AddictPodcast Addict

PODCAST TÁR

Borravaló
Borravaló
Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?
Loading
00:00 / 35:54
Apple Podcasts Deezer Podcast Addict RSS Spotify
RSS Feed
  • Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Pacal, birkahere, borjúbríz - fincsi, mi?

    Jun 24, 2025 • 35:54

    Pacal, hagymás vér, kakastöke paprikás, bárányszív steak, a Hortobágy osztrigája, rántott velő – fincsi, mi? Bizony fincsi, pedig a legtöbben vagy nem mernek ilyen alapanyaghoz nyúlni, vagy nem is tudnak róla.

  • A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    A füredi Anna-bálon… Na de, miért pont ott?

    Jun 17, 2025 • 35:22

    Idén volna 200 éves a füredi Anna-bál… De csak volna, ha igaz lenne a legenda. Sajnos azonban, mint oly gyakran, itt sem teljesen stimmel a sztori, legalábbis jelen történeti tudásunk és a kutatások alapján.

  • Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Unta a rántott sajtot, sikeres étterem tulaj lett: Ranjeet Singh Dhillon

    Jun 11, 2025 • 39:18

    Ranjeet Singh Dhillon, a 20 éves Indigo, Bombay és Indigo Express éttermek társtulajdonosa fiatalemberként, először 1990-ben érkezett Magyarországra, amiről akkor még alig tudott valamit.

  • Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    Tóth Szilárd: szeretem, ha mosolyognak az emberek!

    May 22, 2025 • 43:16

    A Michelin és zöld csillagos SALT étterem séfje az idei MBH Gourmet Fesztivál egyik nagykövete. Imádja azzal megmosolyogtatni a vendégeket, amikor ételeivel átad valamit magából.

  • Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    Ács Bori: Ki ne mondd, hogy újraértelmezett...

    May 19, 2025 • 40:42

    Ács Bori, a Telex újságírója, gasztro rovatvezetője bölcsészeti háttérrel lett gasztrós szakíró, majd szakácskönyvszerző. Amiről ír, azt mindig tapasztalatból teszi: rigorózusan elkészít mindent maga.

  • Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    Ercsey Dani, a borverseny ultramaratonista

    May 9, 2025 • 38:04

    Ercsey Dániel borszakíró, a Pécsi Borozó főszerkesztője igazi borverseny ultramaratonista: nála több nemzetközi és hazai versenyen kevesen vettek részt. Beszélgettünk a versenyek értelméről, magyar borok helyzetéről, bormarketingről.

  • Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Arany Kaviár: harmincöt év hagyomány, kitartás és innováció

    Apr 24, 2025 • 38:08

    Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját. Harmincöt még gombócból is sok, nemhogy vendéglátásból. Ami az éttermet életben tartotta, nem titok, viszont annál nehezebb pálya: személyes részvétel, odaadás, szenvedély, kitartás.

  • Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Mit ettek a soproni úriszéken 1775-ben?

    Apr 9, 2025 • 40:43

    Étkezések, ételek Sopron város úriszékén, 1775 – ez a címe annak a forrásközlésnek és előtanulmánynak, amit D. Szakács Anita történész jegyez, és amely részletesen bemutatja, milyen ételek és italok voltak terítéken ebben az esztendőben az úriszék tagjainak.

  • Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Diplomatából főzőnő: Mautner Zsófi

    Apr 2, 2025 • 41:15

    Diplomatának indult, külker végzettséggel, hat nyelvvel, ígéretes külföldi karrierrel. Aztán besodorta az először csak hobbinak induló gasztroblog. A Mautner Zsófi sztori.

  • A vegán pizzaiolo: Preyer György

    A vegán pizzaiolo: Preyer György

    Mar 28, 2025 • 38:41

    Kommunikációs szakember volt, aztán elkezdett pizzasütéssel foglalkozni, mondván, na nehogymár egy pizzát ne tudjon ő maga megsütni… Mára az egyik leginnovatívabb gasztroműhely tulajdonosa.

Facebook közösség

Instagram

Follow on Instagram

Keresés

Borravalo.hu – gasztrokultúra

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok és feltételek

VAN BARÁTUNK

Copyright © 2025 · Borravalo.hu - minden jog fenntartva!