Megnyílt a Carpe Diem Borbár

A Zoltán utcában, a volt kiSSBende bisztró cserélt helyet a Carpe Diem Borbárral, amit a finewines.hu borkereskedést vezető Tar Ferenc és Li JiaLei nyitott meg.

A kicsi, nagyjából 20 embert befogadni képes helyen a borválaszték az lesz, amire számíthatunk, ha ismerjük Feriék preferenciáit. Champagne, rieslingek, piemonti vörösök, burgundiai tételek, remélem maradnak az új-zélandi és oregoni pinot noir-ok is. Ezekből cserélgetnek 30-at a táblán, hiszen a hangsúly itt is a változatos, pohárral kóstolható borokon lesz, valamint a borok mellé sajt-sonka-olajbogyó tálakat kérhetünk.

IMG_8179

De nem szűnnek meg a Bétervvel közös borkóstolók és egyéb programok sem, csak érthető módon most a Carpe Diemre koncentrálnak elsősorban. A nyitás időpontja még nincs kőbe vésve, elvileg október 20-a után indul, de nézzétek a Facebook oldalukat a legfrissebb információkért.

A megnyitón csak egy órára tudtam beugrani, de azt az egy órát is egy ilyen „kis sor” kóstolásával sikerült eltöltenem.

Természetesen pezsgőkkel kezdünk, a Heymann-Löwenstein Blanc de Noir 2008 pinot noir-ból készült, érett jegyek jellemzik, az élesztős karakter mellett a gyümölcsösség határozza meg. A Jacquesson Cuvée No. 738 visszafogottabb és elegánsabb aromákat mutat, egyszerre krémes és citrusos, a fehérhúsú gyümölcsök, kis vanília és mangó mellett az élesztős jegyek dominálnak ebben a champagne-ban.

Következtek a fehérborok, mégpedig a Georg Breuer Orleans 2012-vel kezdve. Ebben a petrolosság mellett körtét, fehérhúsú őszibarackok, mandarint, mentás aromákat érezni. Nem egy hosszú lecsengésű és a többihez képest egy kissé üres tétel, de még így is megszavaztam neki 85-86 pontot. A Heymann-Löwenstein Röttgen Magnum 2014 már látványra is sötétebb, olajosabb karaktert mutatott. Petrolosság, mellette jázminos-parfümös aromák, fehérhúsú gyümölcsök, kis méz, gyömbér, mandarin, némi pörkölt mag. Intenzív ízű, hosszú lecsengésű, gazdag bor, felugrottunk 88-89-re.

A vörösborokat egyik személyes kedvencem, az oregoni Maysara Asha Pinot Noir 2008-al kezdtem. Pirosbogyós gyümölcsök, ribizli, szerecsendió, visszafogott fűszeresség, kis avarosság, mogyoró, vérnarancs. Kevés tannin, könnyed savak, jó egyensúly jellemzi, és persze nagyon elegáns. 90 pont

Az estén a kedvencem most mégsem ez, hanem a Stephane Ogier L’ame Soeur 2012 syrah volt, amibe – ha még akartam volna – sem tudtam volna belekötni. Cseresznye, meggy, feketebors, szeder, pici füst, ásványosság, visszafogott édesfűszerek, nagyon szép hordóhasználat jellemzi. Hihetetlenül selymes tannin, elegáns és hosszú lecsengésű, jó szerkezettel. Összetett és remekül rétegzett tétel. 92 pont

Az lezárás nekem a Roberto Voerzio Dolcetto Priavino 2007 volt. Feketecseresznye, feketebogyós gyümölcsök, áfonya, levendulaméz, vanília, édesfűszerek. Kis édesség a kortyban, kora ellenére élő savak, a tannin kicsit kapar és emelkedettnek érzem az alkoholt, de egy nagyon szép, komplex, érett dolcetto. 89 pont

Gratulálunk a borbárhoz és a kóstolható borokhoz is, sokszor találkozunk még itt!

Minden vélemény számít!