Menetel a Maurus

Több apropója is volt annak, hogy a Maurus borászat egy borkóstoló keretében sajtótájékoztatót tartott a Budapest Jazz Clubban.

Először is Nyerges Dénes ügyvezető mesélt a pincészet múltjáról, jelenéről és a jövőbeli terveikről. A már 2012-ben megkezdett átalakulás folytatódna, amelyben a műemlékvédelem alatt álló pince felújítása, területvásárlás, a gazdasági stabilitás növelése és a turizmus fejlesztése mellett egy Balatonfüreden – reményeik szerint – 2015-ben megnyíló borbár és étterem tervei is szerepelnek.

Maurus1

Azt is bejelentette, hogy a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, valamint a Vidékfejlesztési Minisztérium által meghirdetett Cégér Ab Ovo pályázatának egyik nyertes tétele a pincészet borai közül került ki, a 2012-es Ezerjót választották be a Carton Hungaricum tételei közé. A pályázat célja az “országmarketing, országimázs-építés” volt, továbbá “a nemzetközi figyelem felhívása Magyarországra és annak értékeire a magyar borokon és a művészeteken keresztül”. Hat olyan borászt kerestek, akik kis mennyiségben, de világszínvonalon készítik boraikat. A hatos kartonba 2 vörös, 2 fehér, 1 rozé és egy borkülönlegesség kerülhetett. Ezek a borok egyedileg tervezett címkét kapnak és egy nemzetközi roadshow keretében kerülnek bemutatásra New York, Peking, Zágráb, Belgrád, Brüsszel és London mellett még számos európai nagyvárosban.

Ezen kívül azt is nagy eredménynek tartják, hogy a Cégér – jó bornak tervezz címkét! pályázaton a 2013-as Traminihez Lakosi Krisztián grafikus által tervezett címkével, ugyan helyezést nem értek el, de mint mondta, elsőként az országban – családi indíttatásra – Braille-írással is szerepel rajta a bor neve. [Ami nem igaz, mert elsőként az országban a Gróf Buttler pincészet vezette ezt be, a 2007-es Szarkási Cabernet Sauvignon címkéjén Braille-írással még további információkat is feltüntetett, hogy a hátrányos helyzetben lévő vásárlók is el tudják olvasni a bor nevét és a legfontosabb tudnivalókat. Ennek ellenére igen jó iránynak tartjuk ezt, azt a poént pedig, hogy ez alkalmasabbá teszi-e a bort a vakkóstolásra, meghagyjuk az arra fogékonyaknak. – A szerk.]

Gazdig Gergő, a borászat kereskedelmi igazgatója arról beszélt, hogy szeretnék, ha a móri borvidék jelentősebb szerepet töltene be a turizmusban és kereskedelemben egyaránt, a boreladások tekintetében ugyanis Mór még kissé le van maradva.

Maurus4

Írtunk már korábban arról, hogy Nagy Britanniában pohárral is lehet kapni bort a közértekben, a móriak itthon elsőként megpróbálkoznak ezzel, először importtal, majd, ha sikeres lesz hazaival. Ahogy Gazdig Gergő elmondta: az üveges kiszerelés mellőzése, a hétköznapi de minőségi borfogyasztás a cél, amikor ezzel a törhetetlen, visszazárható, egyszerű felhasználású, és újrahasznosítható termékkel piacra lépnek. Azt remélik, hogy a felhasználás sokszínűsége miatt sikeres terméket a későbbiekben itthon gyárthatják, és akkor már hazai termékként kerülhet forgalomba.

Maurus2

A 2013-as évjáratú borokat és a Carton Hungaricum nyertes 2012-es Ezerjót, Mórocz Tamás borász mutatta be. Elképzelésük szerint ezután is megmarad a mostani címkével ellátott fahordós érlelésű Ezerjó és Chardonnay, ami a prémium kategóriát képviseli, 2014-től pedig a Lakosi Krisztián tervezte új címke felhasználásával egy fiatalos borcsalád is helyet kap a szortimentben.

Maurus Ezerjó 2013 – Tartályminta: spontán erjesztve hordóban, utána tartályba került át, hogy megőrizzék a gyümölcsösséget. Citrusos, zöldfűszeres, alma, ringló, cseresznye, kis méz, ánizsos-gyógynövényes vonal, gyömbér. Élénk bor, jó savszerkezettel.

Maurus Sauvignon Blanc 2013 – Reduktív, az elképzelés szerint újvilágira hajazó tétel, amit a 13,8% alkohol kicsit felülír. Megvan a füves, zöldalmás, citrusos karakter, ásványossággal, kis sóval, a 7 g/l sav lendületessé is teszi, kár az alkoholért.

Maurus Tramini 2013 – Hordóminta: 5 hónapot érlelték fele részben új, fele részben használt hordóban. Virág, pörkölt aromák, rózsa, méz, édesfűszer, érett alma, körte, kis sziruposság, széna. Szépen ellensúlyozza az édes vonalat a kissé fanyar vegetalitás. Izgalmas aromák, nyilván még érnie kell, de nagyon kíváncsi vagyok, mi lesz belőle. Szép a savszerkezet, az alkohol is pont jó (12,7%).

Maurus Chardonnay 2013 – Finom seprőn tartott hordóminta: ez lesz a 2013-as Rejtelem, most még leginkább egy pohár grapefruit lére hasonlít, mint színben, mint ízben… Emellett édesfűszer, kis vanília, alma, szőlő, halványan méz, ásványosság, fehérvirág, rebarbara. Kis vegetalitás van még benne, de mellette már ott vannak finoman a hordós jegyek, nagyon bizakodó vagyok.

Maurus Ezerjó 2012 – Ez lesz a Carton Hungaricumban szereplő tétel, de még nincs lepalackozva. 6-8 hónapot volt használt kishordóban, jönnek is a pörkölt aromák, dió, fűszeresség, alma, de még inkább cideres jegyek. Lendületesebb savat én elbírnék benne, a hordóhasználat viszont nagyon szép.

Minden vélemény számít!