Mi is a rizling? (Lesson no. 1)

Fajtakóstolási sorozatot indítottunk Dr. Nemtudomka szervezésében, elsőként a rajnai rizlinget vettük szemügyre. A rajnai olyan, mint a gazdag és sikeres nyugatnémet rokon, aki Porschén érkezik: izmos, kemény, hidegtűrő, arisztokratikus. Fater és Dr. Nemtudomka közös dolgozata.

A Rizling (convar. Occidentalis – subconvar. Gallica-provar microcarpa) az egyik legnagyobb fehér fajta, minőségileg (sztünk) az első a chardonnay és Sauv blanc előtt. A könnyed reduktív változatok mellett nagyon mély és komplex, szofisztikált, harmonikus, hosszú életű száraz, félédes és édes borokra képes, valamint mint kiváló savú, neutrális fajta, eszményi pezsgő alapbor is. Teljes spektrumra képes tehát, talán csak barrikolt vörösbort nem lehet kihozni belőle.

A rizling bölcsőjét valszeg a Rajna völgyében ringatták, a Rajna mentén, Elzászban és Wachauban említik először a XV-XVI. században, szülei a DNS-vizsgálatok szerint előkelő római ősökkel rendelkeznek: egyikük valszeg a birodalom idején került délről, tán a mai Horvátország területéről ide, ő a Weißer Heunisch, vagy Hunnentraube, e kifejezés lehet, hogy a hunból jön (hunnisch), ami a német kultúrában mindig pejoratív.

A Fehér Hun a franciában a parasztszőlőnek tartott Gouais blanc, a középkorban népszerű fajta Északkelet-Franciaországban és Közép-Európában. A kilencvenes években a Davis egyetemen végzett DNS-vizsgálatok tanúsága szerint ő a chardonnay papája is! A rizlingnél a másik szülő valamely vadszőlő (Vitis Vinifera subsp. silvestris) és a tramini keveréke.

A rizling tőkéje erős növekedésű, vesszői középvastagok, vitorlája gyapjas, levele középnagy, tagolt, szélük csipkés-fűrészes, haragoszöld színű, hólyagos, szinte ráncos, vastag, durva szövetű. Elég sűrű lombot nevel. Fürtje kicsi, hengeres, elég tömött, sokszor szabálytalan formájú, átlagtömege 80 gr. A szemek kicsik, 14×14 mm-sek, vastaghéjúak, rozsdásodnak, lédúsak, savasak.

Későn érik és úgy lesz egyre édesebb, hogy közben hatalmas és finom savszerkezete nem omlik össze, ez (a cukor és a sav hallatlan ereje) végtelen hosszú élettartamot biztosíthat a bor számára. Érzékeny a rothadásra, viszont a viniférák közül ő tűri a legjobban a fagyot, mint afféle kemény teuton fajta.

A rizling jellemzően nagyon talajbor, igazi nagy rizling csak nagy talajon képződhet (ez nem minden bortípusra igaz, Szekszárd pl. nem annyira a talajról szól). A kóstoló célja a fajta tanulása volt, a róla való diskurzus. Jövő nyárig végigmegyünk így a fehér fajtákon, jövőre a kékeken (Borboy, Svájci Bicska, Fater, a Klubrádió, a Telki Borklub és a Halál a Májra képviselői csócsálták az anyagot).

A kóstolt magyar rizlingek kellemes meglepetést okoztak, mert noha nem olyan elegánsak, mint a rajnai rajnaik, vannak komplex, színes, mély példányok köztük, sokszor melegebbek, mint az alacsony szeszű német rokonok. A teuton verziók harmonikus, szép szerkezetű, elegáns, hűs borok voltak, francia boroknál érezhetni azt a mély kultúrát, amit a kortyok közvetítenek.

Hugh Johnson szerint „A Rheingau-stílusú borok a legnemesebbek Németországban, a rizling virágillatát a moselinél mélyebb, aranylóbb aromaanyagokkal egyesítik. Jellegzetesen teltebbek, ércesebbek. Rheingauban a borokkal kapcsolatban soha nem hallani a lágy és kellemes jelzőket.

Julius Selbach moseli borász a két bortáj közti különbséget abban látja, hogy a moseli rizling inkább a női, a rajnai inkább a férfiúi princípiumot képviseli. A rajnait barna, a moselit zöld üvegbe töltik. Köszönjük a Bortársaság támogatását, valamint a Borpalotás, a Gál-, Frittmann- és Maurus- palackokat. (Lásd továbbá a kiváló riesling.hu -t és BorBoy október 10-i posztját.)

Peter Leitz Rüdesheimer Berg Rottland Riesling Trocken Alte Reben (Rheingau) 2008

Maga a kifinomult elegancia, harmónia, kultúra. Visszafogott illatában petrol, füst, csonthéjasok, gyógyfüvek, anyámkinnya. Nem a tüntető intenzitás, hanem maga a balansz. Egy icipici cukor is színesíti. Roppanthatatlan struktúra, hosszú lecsengés, precíz bor. 90 pont (Robert Parker: 91 pont), 8990 Ft

Von Racknitz Riesling trocken Vom Vulkangestein (2007) Nahe

Tűzkő (a patronos puska plasztikus valóságában jelent meg a szemeink előtt), sósmogyoró, petrol, kukorica. A korty szépen balanszírozott, sok kerek savval, lédús gyümikkel, jó szerkezet, nem súlyos, de komoly textúra. Nem csillagászati ár (négyezer alatt) és alulról karcolja a kilencven pontot. 88 pont (Gault Millau 85 Wein-plus 86), 3890 Ft

Ayler Kupp Riesling Feinherb Faß 9 Kern Edition Gold 2008

Érett gyümölcsök, aztán itt is a tűzkő, szájban vanília, kandírnarancs, vaníliás-karamelles tónusok. Hosszú lecsengés, semmi gejl jelleg a félszáraz borban. 88 pont, (Eichelmann 89 Gault Millau 91 riesling.de 90), 5490 Ft

Bussay László Rajnai Rizling 2008 Csörnyeföld

Visszafogott petrolos-köves-frissen gyümölcsös illata érett alapanyagról mesél. Megjelentek az első érlelési jegyek is, pedig viszonylag fiatal és ez a „ kevésbé komoly” rajnai a doktortól. Szájban sima felületű, tiszta anyag, viszonylag nagy testtel, bőséges alkoholtúlzással, ami Fater kedvére való volt egy ilyen férfias kortyban. A kétezer forint körüli kategóriában nagyon ajánlott bor haladóknak és a fajtával ismerkedőknek is. 88 pont, 2350 Ft

Maurus Móri Hordóválogatás Rajnai Rizling 2007

Ez félédes tétel lenne, ha nem tartaná balanszban a sav: így a cukrot szinte kevésbé érezni, mint a PRIOR-ban, lásd alant. Elsőre egy kis kénes fülledtség jött, meg zárt is volt, de forgatva nagyon szépen nyílik. Nyers-friss gyümölcsösség, kesernyés alapra építkező szolid édesség, főleg körtére emlékeztet, amit lecsengésben fehér ribizli vált fel. Már nem terheli annyira a hordófűszer, mint egy éve. 87 pont, 2440 Ft

Mosbacher Riesling Kabinett trocken 2008 (Pfalz)

Technológiai tisztaság, érthető koncepció, egyszerű, primer, széndioxidos, csontszáraz, határozott savú, szolidan minerális, zöldcitrom-fehérbors, semmi semerre nem lóg, szép bor. 86 pt (Gault Millau 85), 2890 Ft

Légli Ottó Légli Gesztenyés Riesling Válogatás 2007 Balatonboglár

Nahát: „riesling” , komolykodik a címke. Nahát, tizenhatfeles alkohol, aggódok én, mondja aggódva Fater. Minerál, túlérett barack, konyakszerű, durván vaníliás szippantás elsőre. Szájban a test csak közepes – ezt köszönjük -, különben az égető alkohol és rideg savak teljesen letarolnának. Konyakos ribizli, botritisz-feelingek és pszeudoédesség. Megosztó tétel. 86 pont, 4980 Ft

Clemens Busch Riesling Auslese Fahrlay (M osel) 2006

Őszibarackos, koncentrált cucc, 8 % szesz. Valahol az késeiek és az aszúk között, csak picit butább savakkal, idő kell neki. Szép példa a fajta képességeire a nyalós fronton. 86 pont (Gault Millau 92), 7890 Ft

Pannonhalmi Apátsági Pincészet PRI OR 2009

A pince új csúcsrizlingje: “ dűlő és fürtválogatás” , hirdeti a címke. Primer gyümölcsök kavalkádja: zöldalma, lime, grapefruit, savanyúcuki. A savszerkezet remek, de ez a bor érlelést kíván. Még nem bontakozott ki a komplexitása, jó az alapanyag, várjunk vele. 86 pont, 3450 Ft

Maurus Borászat Móri Rajnai Rizling 2007

Félszáraz bor, hűvös karakterű illattal, mégis érett mangó és barack jön belőle. Megjelent a petrol is, pici kenyérhéj kíséri, meg füst. Nagy a test, nagy a koncentráció. A Halál a Májra Polgári Körrel két éve kóstoltuk, elképesztő, hogy akkori savas egysíkúsága milyen komplex és fajtajelleges ízképpé mélyült, éljen az érlelés, nincs komoly fermentum érlelés nélkül. 86 pont, 1890 Ft

Pannonhalmi Apátsági Pincészet Pannonhalmi Rajnai Rizling 2009

Lime és citrusfélék, meszes jellegű mineralitás. A korty kis széndioxiddal indít, savai még kissé bántóak. Egyébként az íz is hozza a citromfüves-picit vegás vonalat. Férfias, fanyar, időt kér. 85 pont, 1980 Ft

Pannonhalmi Apátsági Pincészet Rajnai Rizling Válogatás 2008

Beleszippantva hordós krémességgel indít, sok a barack (akár elbarrikolt chardonnay is lehetne ezzel a vaníliássággal). Aztán szép virágos-minerális vonal jön elő az érett gyümialapon. Szájban a magas extrakt tűnik fel, koncentrált anyag, de picit puha, valahogy laposodnak a savai és nem is hosszabb a lecsengés, mint a forgalmi tételnél. Lehet, hogy rossz palackot fogtunk ki, mert vannak róla szebb emlékeim, mondja Fater. 85 pont, 2890 Ft

Heymann-Löwenstein Schieferterassen (Mosel) 2008

Enyhe maradékcukor, friss gyümik, picit karcos savak (grapefruit, de annak is a fehér része) és a kelleténél magasabb alkohol. Lehetne harmonikusabb. 84 pont (Gault Millau 88), 4290 Ft

Borpalota Mátra Rajnai Rizling 2008

Szenzációs tétel, a reduktív stíl és a mély rajnai rizlingesség könnyed elegye, meghökkentő ásványossággal és intenzív petrolton-nal (hihetetlen, 990 ft-os áron). A könnyed rizlingek (13-15.) közül ez viszi el a pálmát. Illatában buja, túlérett déli gyümölcsök, kései tokajikra emlékeztető sárgabarackdzsem, pici floralitás. Kóstolva primer gyümölcsösség, enyhe savhangsúly, érett karakter, kerozin. 84 pont, 990 Ft

Frittmann Kunsági Rajnai Rizling 2008

Világos aranysárga (lemon) szín, közepesen intenzív, egyszerű gyümölcsillat, fehér húsú barack, citrus. Telt, édes érintésű, nagyon jó balanszú bor, fő fogalma a gyümölcs, kis sósság díszíti. Elég rövid, nem túl zamatos és komplex, de nagyon korrekt és kellemes tétel érett, egyszerű karakterrel. Rémes a címke, egyelőző eón stílusa. 78 pont, 1190 Ft

Gál Szőlőbirtok Szigetújfalui Rajnai Rizling 2009

Hasonló teltségében és relatív egyszerűségében, de a sav az első szó itt, kicsit tán túlságosan is. Ez sem komplex, savhangsúlyosabb tehát és egysíkúbb. Teltsége, egyenes vonalúsága, friss-ropogós jellege kellemes, savai nem kellemesek. A Frittmann melegebb. Észak dél ellen. 78 pont, 900 Ft

Bott Frigyes Rajnai Rizling 2009

Ez is a hűvös-minerális sulit erősíti. Citrusra épít az illatkép, meg egy hordóból eredő finoman édes mellékszálra. Szájban már az elsődleges aromák, megint a hordó fája, pici vega és faragatlan savak, magas alkohol, nincs jó napja. Ki tudja, talán jövőre. 82 pont, 3590 Ft

Hozzászólások

  1. BZoltan mondta

    Zseniális kezdeményezés így végigmenni a szőlőfajtákon.
    Nagyon jól sikerült már ez az első rész. Köszönet érte.

    Annyi kritikát azért engedjetek meg, hogy ha a magyar rajnaiakról esik szó, akkor szerintem manapság már Szentesi József és Légli Géza tételei kikerülhetetlenek.

  2. shyrkahn mondta

    Valóban jó ötlet így végigmenni a szőlőfajtákon. Remélem a kis hazánkban kevés helyen telepített fajták is szót kapnak majd, mint pl a Sangiovese Grosso (2HA), Sagrantino, Tannat (Heimann), Tempranillo (Gere Attila), Nebbiolo (kísérleti telepítés Lőrinc Györgynél) is. Igaz ezek nyilván maradhatnak a végére, ha egyáltalán számításba lesznek véve.

  3. Dr.Nemtudomka mondta

    ez jó ötlet, kedves tigris, kedves bzoli, az úgy volt, hogy a kedvezmények és támogatások ellenére nem fért bele már a büdzsémbe a szentesi, a tolnai és a légligéza, de sztem fogunk még egy rizlingestet szervezni.

  4. BZoltan mondta

    Okosság az, hogy vállaltan támogatók segítségével igyekeztek egy szakmailag is hasznos fajtaenciklopédiát összehozni.

    Szerintem a nyerő megoldás az lenne, ha jó előre itt ezen az oldalon meghirdetitek, hogy milyen fajtával, nagyjából mikor akartok foglalkozni. Biztos vagyok benne, hogy akár a termelők akár a kereskedőik örömmel vennének részt egy ilyen kezdeményezésben.

  5. ambrusqkac mondta

    jó kis poszt! külön érdekesség volt számomra, hogy a rizling balkáni, pannóniai(?) eredetű, “hunnisch” fajta. érdemes lenne ezt a vonalat tovább kutatni.

  6. BZoltan mondta

    Ahogy azt a doktor úr is leírta a Weisser Heunisch névben a Heunisch csak nagyon kis valószínűségel utal a hunn eredetre.

    A középkori német nyelvterületen két osztályba sorolták a szőlőfajtákat. A nemes fajtákat sorolták a fränkisch családba és az egyszerűbb fajtákat pedig a heunisch-ba. Ráadásul a régi plattdeutsch nyelvben a heunisch a nagy szó szinonímája volt ami utalhat a szőlőszemek nagyságára és a fajták hozamképességére.
    De nemzeti büszkeségre és dagadó mellre akkor sincs okunk ugyanis, ahogy a szerző is írja a hunn jelző európa szász felében mindig és kivétel nélkül negatív jelzőt jelent.

    Mi sem igazolja jobban ezt annál, hogy a Weißer Heunisch-t frankhonban Gouais Blanc néven ismerik. A gou francia szó pedig a pays egyik szinonjmája. Vagyis a Gouais Blanc durva fordítása fehér parasztszőlő.

    Ezzel együtt ugyanez a fajta nemcsak a chardonnay apukája, hanem a kékfrankosé is :)

  7. ambrusqkac mondta

    @BZoltan
    én elsősorban nem arra izgultam rá, hogy “hun”, hanem, hogy a DNS Horvátországba vezet. Márpedig ha egy fehérszőlő a szomszédoknál jelen volt, akkor az nagy valószínűséggel Pannóniában is megvolt anno.

  8. felhasznalo mondta

    Nagyon jó kezdeményezés! Nyilván végtelen lehetne a kóstolandó példányok variációja, de nekem azért hiányoztak az elzászi és Ausztriai rizlingek, ahol se cukor, se süssreverse. Nem beszélve botrytises borokról. Vagy az külön téma lesz?
    Mindenesetre így is nagyon jó post. Köszönet érte!

  9. BZoltan mondta

    @ambrusqkac: Félreértettelek :) elnézést.
    Az biztos érdekes, hogy honnan származik ez a fajta, de nekem az a gyanúm, hogy mivel nagyon elterejdt fajta volt ez a parasztfehér így több mint valószínű, hogy volt Pannóniában is.

    Mondjuk én személy szerint a fajták eredetének nem tulajdonítanék túl nagy jelentőséget. A filoxéria előtt lényegesen több fajta létezett. Csak a Somlón vagy 30-40 fajtából szűrtek bort.
    Ráadásul a fajtáknak akkoriban olyan nagy jelentőségük nem volt. Olyan, hogy fajtabor gyakorlatilag nem is létezett. Annyi jelentősége volt a fajtáknak hogy voltak amik jobban cukrosodtak, voltak amik több lét hoztak, és voltak amik savban gazdagabbak voltak. Ráadásul folyamatosan születtek még spontán is új fajták :) és folyamatosan kerültek ki a választékból az aktuálisan korszerűtlennek tartottak.

    Gondolj bele abba, hogy csak a Romanée-Conti alig két hektárján vagy 50 féle Pinot variáns van :)

  10. zoli mondta

    Horvátországban Štajerska Belina/Belina Drobna néven fut(ott), a hozzánk közelebb eső részeken termesztették. Volt mifelénk is, épp Somló környékén kivált. Megannyi társneve között leginkább rakszőlő néven volt ismert. A filoxéra után már nem foglalkoztak vele, állítólag silány minőséget terem a bora, mennyiségi szőlőként tartották számon. Svájcban elzártan sok ősrégi fajtát termesztenek még, Gwäss néven van, aki még foglalkozik ezzel a fajtával is (http://www.chanton.ch ).
    Egy valóságos ampelográfiai Don Juan, elég ha csak a chardonnay, rizling, furmint, kékfrankos (…) fajtákra gondolunk, ezeknek is az egyik szülője ( http://www.vivc.de/index.php – itt a pedigree-re kattintva, a heunisch szót beírva jóval hosszabb a lista ).

    Mindig nagy a rácsodálkozás, ha megkaparnak vmilyen (szőlészeti/borászati) témát és keleten találják meg annak forrását, azt azért érdemes tudni, hogy a szőlőt Európában elterjesztő rómaiak a csizmán kívül a mai Balkánon termesztették inkább a szőlőt, nyugaton leginkább csak folyók mentén termelték a bort, ma is ezen helyek fémjelzik a leghíresebb termőhelyeket.

    Még egy: a vitis sylvestrisből, azaz az erdei szőlőből alakult ki a vitis vinifera (kerti, bortermő szőlő), tehát a rajnai rizling amolyan visszakereszteződés eredménye, hatályos Uniós törvények szerint pedig csak tisztán vinifera származékokból készülhetne minőségi bor.

Minden vélemény számít!