Nagy borok, kis tételek – Kislaki borbemutató

Légli Géza szőlőskislaki borász legújabb tételeit egy zártkörű bemutatón kóstolhattam meg a Zwack Izabella Borkereskedés meghívásának köszönhetően.

A Kislaki az egyik olyan pincészet, ami az évek alatt folyamatosan fejlődött, mind a szőlőtermesztés, mind a borkészítés, mind pedig a vendéglátás körében. Géza a természetközeli borkészítésben hisz, nem használ rovarölő szereket vagy gyomirtót a 20 hektárnyi területen, kézi művelés és kézi szüret jellemzi a munkát. A Balaton közelsége és a védett, belső dombok adják a gyümölcsös, telt és harmonikus ízeket. Megtalálta azt a rá leginkább jellemző borászati stílust, ami miatt egyediek a borai. A dűlős tételek mind kapnak hordós érlelést, még azok is, amelyeknél ez nem feltétlenül szokványos (sauvignon blanc, rajnai rizling). Mindeközben a borok frissek maradnak, jól ihatóak, és leginkább azonnali fogyasztása készülnek. Elég széles szortimentet alakítottak ki, van pezsgő és habzóbor, rosé és a Pirosbor nevű siller, alap birtokborok, dűlős fehér és vörösek. Szinte lehetetlen, hogy valaki ne találjon itt kedvére valót.

foto 2

Akik szeretnének helyben megismerkedni a borokkal, azoknak szívesen tart (rövid) dűlőtúrával egybekötött kóstolót Szőlőskislakon, valamint most már három gyönyörűen felújított vendégház is várja a látogatókat. Ha valaki kedvet kapott volna, legközelebb május 16-án lesz a Kislaki tavasz, sok borral, finom ételekkel, fűben ücsörgéssel.

A borsor mellé a Sarki Fűszerestől, Nemesvölgyi Attila által készített ételeket élvezhettük, volt itt szardella szárított paradicsommal, sevillai saláta grillezett tőkehallal, rózsaborssal és ánizzsal fűszerezett borredukcióban tálalt chorizo, kakukkfüves báránynyárs és isteni spanyol sajtválogatás két érlelt manchegoval és egy friss mandulás sajttal.

foto 3 (2)

Aki ismer engem, az tudja, hogy elég leplezetlenül odavagyok Géza boraiért, és persze első a profizmus, de jó olyan kóstolóra elmenni, ahol a hibák helyett az erényeket lehet boncolgatni:

Chardonnay pezsgő 2012

Zöldalma, ananász, virágos-bodzás, citrusos, ásvány, kis méz, kamilla, nem tolakodó fűszeresség, kekszes aromák. Inkább gyümölcsös, mint élesztős karakterű, jó ivású, üde, a cukor kerekít rajta de nyomja el a frissességet. Egy évet volt seprőn, Szentesi Józsefnél készült.

Matacs Chardonnay 2013

Körte, ringló, mandarin, zöldfűszerek, ásvány, pici csípős gyömbér. Fahordóban erjedt, a finomseprőn tartás adja a lágyságot, a krémességet, de nem nyomja el az élénk savakat. Gyümölcsös illatban és ízben, egyensúlyos és van benne tartalom is. Szerencsére messze van az itthon sokszor megszokott füstös-hordós-nehézkes típustól.

Rekesz Sauvignon Blanc 2013

Friss és gyümölcsös, de nem újvilági stílusban, annál visszafogottabb. Citrus, lime, mangó, nektarin, zöldalma, ásvány, fehérvirág, zöldfűszer, ásvány, kis méz. Üde, bármikor innám típusú bor, amiben van réteg, van tartalma is. Hat hónapot volt hordóban, és egyáltalán nem ártott neki.

Jánoshegyi Rajnai Rizling 2013

Alma, fehérhúsú gyümölcsök, zöldfűszer, sok citrus, virág, gyógynövény, fémes-ásványosság, citromhéjas kesernye. Ebben a legélesebb a sav, ez is a legásványosabb tétel. Eleven, feszes a pár hónap hordós érlelés ellenére, jó egyensúlyú, rétegzett bor.

foto 4

Vitéz Cabernet Sauvignon 2013

Szeder, cseresznye, vanília, meggy, kékvirág, fűszeresség, kis hűvös ánizs, némi vegetalitás. Mivel múlt heti töltés, most még kócos, de már nagyon jó ivású, szépen mutatja, hogy milyen lesz. Meglepően alacsony az alkohol (11,8%), kevés és sima tannin, jó sav tartja élénken. Olyan egyensúllyal rendelkező, üde bor ez, amit akár nyáron is szívesen innék.

Jánoshegyi Merlot 2012

Fűszeresebb, édesebb karakter illatra is, meggy, szeder, vanília, kis pörkölt aroma, földesség, édesfűszer, fahéj, szegfűbors. Sűrűbb és érettebb, melegebb tónusú bor, a sav itt kevesebb, a tannin több, de sima. 13% alkohol mellett egy behízelgőbb, komolyabb bor szép gyümölcsösséggel.

Kislak 2011

50% Merlot, 30% Cabernet Franc és 20% Kékfrankos házasítása. Új tétel, eddig nem volt forgalomban. Szeder, meggy, vanília, meszes-ásványossság, földesség, fás jegyek, pici kesernye füstösséggel, kömény. Kevésbé édes, mint a Merlot, ízben élénk, szép savszerkezet, az alkohol 13,5%, a tannint érezni de nem húz, nem szárít. Elegáns és komoly bor.

Minden vélemény számít!