Itt a Badacsonyi Kör

Rendhagyó közös kéknyelű szüretet tartott Badacsonyban négy pincészet. Az Istvándy pince, a Laposa Birtok, a Szeremley Birtok és a Válibor ezzel az eseménnyel is megpecsételték a Badacsonyi Kör megalakulását.

Szeptember 29-én, szombaton közös kéknyelű szüretet tartott a négy badacsonyi pincészet. Az egymás birtokain együtt leszüretelt szőlőből közös bort készítenek, melyet az így létrejövő Badacsonyi Kör első boraként hoznak majd forgalomba. Ezzel az akcióval először kerülhet piacra egy borvidék ismert termelői által közösen szüretelt és elkészített bor.

A badacsonyiak közleménye szerint a közös szürettel céljuk az is, hogy újra közösségteremtő esemény legyen a szüret.

Balról: Laposa Bence, Istvándy Gergely, Szeremley László és Váli Péter

Volt már arra példa, hogy egy borvidék pincészetei közös termékkel léptek piacra: az első ilyen az Andreas Ebner nevével fémjelzett Borzongás volt, melyhez hasonlóan legutóbb szekszárdi borászatok jelentkeztek közösen a Fuxlival, de ide lehet sorolni az egriek Egri csillag kezdeményezését is. Arra azonban az első példa a badacsonyi, hogy ugyanazzal a borral lépjenek fel amúgy konkurensnek tűnő borászatok.

Badacsony négy meghatározó pincészete a bort a borvidék megújulásának jelképének szánja, a Badacsonyi Kör egyúttal egy új generáció fellépését is jelenti. Az együttműködés elsősorban szellemi útkeresés, egyfajta borműhely, hogy minél jobban megtalálhassa helyét Badacsony nemcsak a hazai borvidékek között, hanem a világban is.

Ennek érdekében a hazai gasztro- és borkultúra újragondolását célzó borműhely elindítását kezdeményezik, ahol a választott tematika legkiválóbb hazai és külföldi képviselőivel fognak elmélyülni a terroir és a borkészítés, valamint a bor – étel harmonizálás rejtelmeiben, nemcsak elméleti, hanem sokkal inkább gyakorlati célzattal, összehasonlító kóstolók formájában.

Badacsonyi módra

A régió és az ország ismert séfjeivel együttműködve az alapító pincészetek szintén hagyományteremtő céllal kezdeményezik, hogy a szőlőlevéllel és kéknyelűvel készülő ételek neve legyen “badacsonyi módra” és ezzel is gazdagodjon a magyar gasztronómia.

A kreativitásnak nem szabnak gátat, ezért azt sem tartják szükségszerűnek, hogy a kéknyelű valamilyen szósz alapját képezze, mert elég a szőlőlevéllel készült ételhez kínálni. Klasszikus formájában például zsenge szőlőlevélben készített balatoni fogasra lehet gondolni, kéknyelűvel készítve és persze ugyanezzel kínálva.

Ugyanakkor forró nyárban például az üdítően savas szőlőlevél könnyű köret-kísérő, vagy akár egy szőlő-sorbet alapú desszert, illetve entremets dísze is lehet, melyhez késői szüretelésű kéknyelűt szolgálnak fel. A badacsonyi módra készített ételek két nélkülözhetetlen eleme, a kéknyelű és a szőlőlevél tehát inkább inspiráció, mint megkötés.

Hozzászólások

Minden vélemény számít!