Néhány fehér tanulság

Így év vége felé sodródva-robogva összefoglaljuk néhány idei méznyalásunk tanulságait, kedvcsinálni leginkább. Három részes kis dolgozatunkban fehérileg az Alanát, a Patríciust, a Hétszőlőt és a Disznókőt (követ?), vörösileg némely 2003-4-es magyar küvét és Malatinszkyt ajánljuk a nyájas méznyalók figyelmébe. Első rész.

Az Alanát annak ellenére, hogy a pincészet itthon nem forgalmaz, de olyan szépséges eredeti és egyedi ízképvonalakat véltünk felfedezni NAG (Németh Attila Gábor) tokaji boraiban, hogy muszáj szólnunk róla.

NAG intelligens és telt borokat készít Gyöngyöstarjánban is 9 hektáron, de az ottani, amúgy remek terroirból nem lehet azt kihozni, amit Tokajból, ahol 23 hektárja van, 20 furmint, 6 hárs, 2,5, ha sárgamuskotály, némi zéta, főleg Betsek és Veresek.

Mind világító, szép világos aranysárga, hosszú ásványborok, a hárs 2005 sósédes, illatban–ízben végigvonuló hársas-mézes, intenzíven fajtajelleges aranyvonallal (fonallal). Mintha általában a hársnak és a lunelnek nagyobb szerepe lenne az Alanánál, min a furmintnak, bár a kései furmint ’08 is vidám bor a maga sós-medicinális-mézes-mazsolás felhangjaival.

A kései lunel ’08 szépséges illatcsokor, melyből gyöngyvirág, rózsa, méz, narancsos zselécukorka, tudod, az a narancsgerezd-alakú gyerekkori izé, mangó és kajszibarack integet, hosszú és szép sav-cukor balanszú bor, 92 pont. Ez a hárs-lunel hangsúly teszi olyan egyedivé a virágos, egységes, elegáns, telt kortyú, kifinomult ’05-ös 6 puttonyos aszút is, 94 pont.

Rokonféléje a Patrícius ’02-es 5 puttonyosának, mely vidám, telt, színes és meleg aszú, jó nő. A pohárból barackok és nemlétező trópusi gyümölcsök illata, valamint levendula emléke kereng fel, kerek idomok, hosszú utóíz, finom savak, itt is jó sav-cukor balansz, finom, finom, finom bor. Tíz év borról való hablatyolás után eljutottam oda, hogy beérem egy szóval: finom! Ez a legfinomabb honi aszú, amibe idén eleddig belefutottam.

A Patrícius borai egyébként mind teljesen különböző személyiségek a kamaszosan szertelen furminttól az őrülten intenzív muskotályon és barackos-naspolyás kései furminton át az öt dűlőt szintetizáló, végtelenül komplex illatú ezredfordulós hatputtonyosig. Nem unalmas, nem hűvös, nem korlátolt, de sőt meleg, profi, színes, vidám a Patrícius-stílus, még tán nem olyan egységes, mint mondjuk a Pigstone vagy a Hétszőlő, de jó út.

E színes, illatos, teltkarcsú és meleg borok királynője e borok ivójának idei legnagyobb borélménye, egy számoszi bor: Samos Vin Doux ’09, Union of Winemaking Cooperatives of Samos, világító aranyszínű, egyenes ívű, keksz, citrus és tengerízű, intenzív nektár, 96 pont.

Minden vélemény számít!